Exporteren naar India: wat regelt u in India?

Gepubliceerd op:
16 april 2019
Laatst gecontroleerd op:
18 augustus 2022

De Indiase markt is groot en veelzijdig. Maar mag u zomaar elk product op de Indiase markt brengen? Waar doet u douane-aangifte? En bij welke instanties moet u zijn? Op deze pagina helpen wij u verder.

Access2Markets: dé informatiebron voor export

De informatie op deze pagina is gebaseerd op de gegevens in de portal Access2Markets. Deze database wordt bijgehouden door Europese Commissie en is dé bron voor informatie over exportregels, tarieven en invoerverplichtingen van landen buiten de EU, waaronder India. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Kijk dan eens op onze pagina met uitleg over Access2Markets.

Producten invoeren in India? Vergeet u niet te registeren

Inkomstenbelasting

Brengt u producten op de Indiase markt en bent u belastingplichtig in India? Dan moet u zich registeren. U heeft in dit geval een zogenaamd Permanent Account Number (PAN) nodig. De Indiase ambassade in Nederland heeft meer informatie over het aanvragen van een PAN.

Btw-nummer

Importeurs zijn daarnaast verplicht om een btw-nummer aan te vragen. Dit Goods and Services Tax Identification Number (GSTIN) vraagt u aan via het Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC).

Uw bedrijf registreren

Wilt u uw bedrijf vestigen in India? Dan moet u zich registeren in het bedrijfsregister van het Ministry of Corporate Affairs. Het ministerie heeft een Engelstalige uitleg over registratie van uw bedrijf in India.

Verplichte documenten bij aankomst in India

Of uw goederen nu per vlucht-, zee-, spoor- of wegtransport in India aankomen, er zijn een aantal documenten die u altijd met de goederen moet meesturen. Deze vindt u hieronder. Omdat deze documenten in het Engels worden opgesteld, houden we hier ook de Engelstalige termen aan.

Arrival manifest

Met een arrival manifest kondigt u de aankomst van de goederen aan bij de Indiase douane. Voert u de goederen in via zee of lucht? Dan moet het arrival manifest vóór aankomst van de goederen bij de Indiase douane zijn ingediend. Bij invoer via land of spoor kunt u het ook pas bij aankomst van de goederen indienen. In Access2Markets vindt u meer informatie over registratie en indiening van een arrival manifest.

Bill of Entry

Een bill of entry bevat onder meer informatie over de verkoper, de soort en hoeveelheid aan goederen en de waarde ervan. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor importbelastingen aangeven en betalen. Naast een bill of entry moeten u ook andere documenten overleggen, zoals een factuur, bill of lading en paklijst. Daarnaast kunt u ook productspecifieke documenten nodig hebben. Kijk hiervoor op onze pagina Producteisen India of in de portal Access2Markets.

Douane-aangifte in India

U kunt aangifte bij de Indiase douane doen via digitale systemen. De 2 belangrijkste systemen zijn het Electronic Data Interchange Systeem (ICES) en Indian Customs and Excise Gateway (ICEGATE). Hier kunt u documenten indienen, uw importprocessen volgen en indien nodig, de invoerbelastingen betalen.

Om het ICEGATE-systeem te kunnen gebruiken, moeten importeurs een ICEGATE ID hebben. De Europese Commissie (EC) heeft in Access2Markets meer informatie over het aanmelden en gebruik van ICEGATE. Nog nooit met deze tool van de EC gewerkt? Lees dan onze uitleg over Access2Markets.

Invoer goederen & Indiase instanties

Bureau of Indian Standards (BIS)

Op de portal van het Bureau of Indian Standards vindt u een overzicht van de verschillende normen en kwaliteitseisen die van toepassing zijn in India. Als het nodig is, kunt u uw producten hier ook laten registreren.

Fytosanitaire producteisen

Bent u van plan om planten, plantaardige producten of bijvoorbeeld zaden naar India te exporteren? Kijk dan eens op de pagina van de Directorate of Plant Protection, Quarantine and Storage. Deze instantie van de Indiase overheid ziet toe op de import van fytosanitaire producten op de Indiase markt. Wordt uw product niet genoemd op deze site? Neem dan contact op met het Indiase ministerie van Landbouw.

Halalcertificering in India

Bij export van een groot aantal producten naar India is een halalcertificaat vereist. Het productieproces en alle materialen die tijdens transport en opslag in aanraking komen met deze producten moeten voldoen aan de vereisten van de islamitische wet.

Er zijn wereldwijd (nog) geen uniforme normen en certificeringsvereisten voor halalproducten. Het is belangrijk dat u onderzoekt welke specifieke producteisen er gelden in India. Bekijk meer informatie over halalcertificering. Voor halalvoorschriften in India kunt u ook contact opnemen met Halal India.

Meer weten?

Vragen over exporteren naar India?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?