Exportregels en producteisen India

Laatst gecontroleerd op:
24 december 2024
Gepubliceerd op:
15 mei 2013

Gaat u goederen exporteren naar India? Zorg eerst dat u voldoet aan de producteisen. Houd daarnaast rekening met invoerrechten en stuur de juiste documenten mee.

Indiase product- en verpakkingseisen 

Voordat u uw producten naar India verstuurt, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle eisen en verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw producten. Voldoen uw producten niet aan de Indiase eisen? Dan mag u uw product misschien niet op de markt brengen.

Producteisen en het Bureau of Indian Standards

Het Bureau of Indian Standards (BIS) is de officiële instantie die toeziet op de naleving van producteisen en -standaarden in India. Een deel van de eisen is vrijwillig, maar voor bepaalde producten gelden verplichte richtlijnen. U vindt de producten met verplichte richtlijnen terug op de website van het BIS.

Voor vragen over producteisen neemt u het beste contact op met de afdeling van het BIS, die zich bezighoudt met buitenlandse producten op de Indiase markt. Bekijk de actuele gegevens op de contactpagina van het BIS.

Verpakkingseisen 

Lees meer over de belangrijkste Indiase eisen voor verpakkingen. Op de verpakking van uw product moet bijvoorbeeld de beschrijving in het Engels en/of Hindi staan. Ook bent u verplicht het land van oorsprong op de verpakking van voedselproducten te vermelden.

Exportregels en -verplichtingen India

Voldoen uw producten aan alle product- en verpakkingseisen en gaat u exporteren naar India? Afhankelijk van uw product moet u zaken regelen bij Nederlandse of Indiase instanties. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een certifcaat of een douane-aangifte.

Lees meer over wat u in Nederland moet regelen en wat u bij aankomst in India moet regelen of geregeld moet hebben:

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen
  • verpakkingseisen
  • registratie van de exportproducten
  • benodigde exportdocumenten
  • vergunningen
  • invoerrechten

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Volg dan ons stappenplan Access2Markets.

Wilt u weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Bekijk dan het speciale onderdeel over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst uw HS-code en land in.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong bewijst u uit welk land uw product komt.

Meer weten over het certificaat van oorsprong, of wilt u er een aanvragen? Bekijk de informatie van de KVK.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto-, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Lees hoe u een ATA-carnet aanvraagt bij de KVK.

Andere exportdocumenten

Bekijk het overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten op de website van ondernemersvereniging evofenedex.

Exportverplichtingen: zelf regelen of uitbesteden?

Een land als India heeft ingewikkelde douaneregelgeving. Daarnaast kunt u de omgang met overheidsinstellingen als moeizaam en stroperig ervaren. Dit maakt het soms prettiger om de douane- en importformaliteiten door een gespecialiseerde partij te laten afhandelen. Daarvoor bestaan verschillende opties.

Douane-expediteur

Een douane-expediteur is een tussenpersoon die bij de export van producten alle douane-formaliteiten voor u afhandelt. Zij regelen het in- en uitklaren, zowel bij de douane in Nederland als in het bestemmingsland. Douane-expediteurs zijn verder niet betrokken bij het logistieke proces, oftewel het vervoer naar de afnemer. Dit doet u zelf of u laat het doen door een transporteur/vervoerder.

Expediteur

Wilt u zowel de douane-formaliteiten als het logistieke proces uitbesteden? Kies dan voor een expediteur. Een expediteur is een tussenpersoon die voor u het vervoer regelt én alle (export)verplichtingen die bij de export van uw product komen kijken. Afhankelijk van uw wensen, kan een expediteur ook zorgen voor verzekeringen, benodigde exportdocumenten en het hele logistieke proces van u naar de koper.

Het nadeel van een expediteur zijn de kosten. Daarnaast geeft u het proces uit handen en blijft kennis buiten de organisatie. Als u veel wilt exporteren, kan het voordeliger zijn deze kennis intern op te bouwen.

Wat is de beste keuze voor u?

Of u de afwikkeling van douaneprocedures uitbesteedt of in eigen hand houdt, hangt af van uw situatie. Exporteert u bijna nooit en/of veel verschillende producten? Dan kan het – gezien de ingewikkelde douane- en importregels – beter zijn om dit uit te besteden.

Bent u daarentegen van plan om veel te exporteren of exporteert u een specifiek product met een vaste afnemer? Dan kan het handig zijn om zaken rond exporteisen en douaneregels zelf af te handelen. Zo bouwt u waardevolle kennis op en houdt u controle over het exportproces.

Onze adviseurs denken graag mee over wat het beste bij uw situatie past. Neem contact op met ons voor een gratis adviesgesprek.

Handelsakkoorden en handelsbelemmeringen

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere belemmerende maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren.

Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Vragen over exportregels in India?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?