Verpakkingseisen India

Laatst gecontroleerd op:
23 april 2021
Gepubliceerd op:
16 april 2019

Zoals elk land heeft ook India eigen regels op het gebied van verpakkingen. Als u hier niet aan voldoet, kan dit gevolgen hebben voor de export van uw goederen. Maar waar vindt u de informatie die u nodig heeft? Deze pagina helpt u op weg.

De portal Access2markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie over exportregels, invoertarieven en producteisen naar landen buiten de EU. Ook voor informatie over verpakkingen en etikettering.

De onderstaande informatie is gebaseerd op Access2Markets. Kijk voor de meest recente versie en eventuele productspecifieke informatie altijd in de database van Access2Markets. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Kijk dan eens op onze pagina Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar India? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Algemene etiketteringsregels India

Verstuurt u goederen naar India? En zijn deze voorverpakt? Zorg er dan voor dat ze voorzien zijn van de juiste labels. Verpakkingen moeten over algemeen een Engelse en/of Hindi beschrijving bevatten, waarin de volgende zaken aan bod komen:

  • Naam en adres van de fabrikant
  • Naam en soort product
  • Land van oorsprong
  • Productiedatum
  • Houdbaarheidsdatum (indien van toepassing)

De bovenstaande regels zijn algemene regels, per product kunnen specifieke regels gelden. Zoek hiervoor in Access2Markets op de HS-code van uw product.

Oorsprongsvermelding

Het aangeven van het land van oorsprong op de verpakking is verplicht voor voedselproducten. Het is echter gangbaar om op alle verpakkingen het land van oorsprong te vermelden. Let op dat het land van oorsprong op de verpakking hetzelfde is als op de verkoopcontracten en/of invoerdocumenten.

Nieuwe regels voor alcoholische dranken

Per 1 april 2019 gelden er nieuwe regels voor de etikettering van alcoholische dranken. Deze zijn gepubliceerd door de Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI). Zorg ervoor dat uw etikettering aan deze regels voldoet.

De nieuwe etiketteringsregels (pdf) zijn na te lezen op de website van de FSSAI. Let op, de Engelse vertaling volgt na de tekst in Hindi.

Specifieke verpakkings- en etiketteringseisen

Voedsel

Bent u van plan om verpakt voedsel naar India te exporteren? Dan moet deze verpakking aan bepaalde voorwaarden voldoen. Let op: dit zijn alléén de voorwaarden voor de verpakking. Voor het product zelf kunnen nog aanvullende regels gelden.

Voor goederen die in blik verpakt zijn, geldt dat de verpakking geen schade of roest mag hebben en juist afgesloten moeten zijn. Zowel plastic als metalen/blikken verpakkingen moeten voldoen aan Indian Standard Specifications van het Indian Bureau of Standards. Dit geldt ook voor andere soorten plastic verpakkingen, zoals waterflessen.

Labels van voedsel mogen niet loslaten. Ze moeten een onderdeel zijn van de verpakking, mogen niet eetbaar zijn en moeten een prominente plek hebben. Daarnaast moet het label de volgende gegevens bevatten: informatie over de fabrikant, een productbeschrijving en de ingrediënten. U kunt de volledige lijst met eisen vinden in Access2Markets.

Medicijnen

Exporteert u medicijnen naar India? Dan moet in ieder geval op de verpakking van het product zelf (zoals de tube of fles) informatie staan over de naam van het medicijn, de hoeveelheid, naam en adres van de fabrikant en eventuele waarschuwingen bij gebruik van het medicijn. De hele lijst met eisen is terug te vinden in Access2Markets.

Textiel

Exporteert u kleding naar India die (deels) gemaakt is van wol? Dan bent u verplicht om op de verpakking het percentage wol en/of andere stoffen te vermelden.

Elektronische en ICT-goederen

Bepaalde elektronische producten moeten aan de Indian Standard (IS) voorwaarden voldoen. Voorbeeld hiervan zijn magnetrons en laptops. Op de verpakking moet u dat als volgt aangeven: 'Self declaration - Conforming to IS...', gevolgd door het door het Bureau of Indian Standards toegekende nummer en het jaar van uitgave. Het Indiase ministerie van Electronics & Information Technology (MeitY) heeft meer informatie over de exacte regels rondom verpakking van elektronische en ICT-goederen.

Voor mobiele telefoons gelden nog aanvullende regels. Mobiele telefoons die naar India worden geëxporteerd, moeten voorzien zijn van een International Mobile Equipment Identity (IMEI) Number, Electronic Serial Number (ESN) of een Mobile Equipment Identifier (MEID), afhankelijk van welke van toepassing is.

Gevaarlijk afval

Als u gevaarlijk afval exporteert naar India, dan bent u verplicht om deze als zodanig te markeren. Deze markering moet in het Hindi/Engels zijn. Daarnaast moet de verpakking bestand zijn tegen fysieke omgang met het product en de weersomstandigheden, zowel tijdens transport als bij aankomst in India. In de portal Access2Markets vindt u meer informatie over het exporteren van gevaarlijk afval.

Chemicaliën

De eisen voor de verpakking en etikettering van chemicaliën zijn per substantie verschillend. Wilt u weten waar u aan moet voldoen? Vul dan de HS-code in in de portal Access2Markets. U krijgt dan alle productspecifieke eisen te zien waar de Europese Commissie informatie over heeft. Meer weten over Access2Markets? Bekijk dan ons stappenplan Access2Markets.

Gebruik van houten verpakkingsmateriaal

Gebruikt u voor het exporteren van uw producten verpakkingsmateriaal dat van hout is gemaakt? Houd er dan rekening mee dat het verpakkingsmateriaal moet voldoen aan de voorwaarden van de International Standard for Phytosanitary Measures no. 15. Het certificaat hiervoor moet in het exportland worden afgegeven. Heeft de houten verpakking van uw product geen ISMP No. 15-certificaat? Dan mag uw product de douane-zone niet verlaten.

Meer weten?

Staat uw product hier niet tussen? Of heeft u nog vragen over de verpakkingseisen voor uw product? Neem dan contact op met ons. Onze adviseurs denken graag met u mee.

Vragen over exporteren naar India?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?