Zakencultuur in Litouwen

Gepubliceerd op:
18 november 2020

Bij het zakendoen in Litouwen moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks.

Zakelijke omgangsvormen in Litouwen

Maak werk van een zakenpartner

Maak werk van een zakenpartner, bezoek Litouwen regelmatig en neem telefonisch contact op. Maak afspraken 2 tot 3 weken van tevoren en bevestig deze op de dag van aankomst en/of op de dag voor de afspraak. En kom op tijd. Overhandig bij eenmalige of incidentele bezoeken altijd een visitekaartje in het Engels. Maak Litouwse kaartjes als u het land geregeld bezoekt.

Respecteer de hiërarchie

Het is niet gebruikelijk om zakenpartners met een hogere functie direct aan te spreken. Schep niet op tijdens besprekingen, maar wees ook niet te bescheiden. Litouwers waarderen het als hun zakenpartner een universitaire graad heeft of een hoge positie in een bedrijf. Er wordt belang gehecht aan formele kleding. Maar bij technologiebedrijven is formele kleding wat minder belangrijk.

Geef geen dure relatiegeschenken

Bij de eerste ontmoeting verwachten Litouwers geen relatiegeschenk; daarna stellen ze attenties op prijs. Wees terughoudend in het geven van grote geschenken. Dit wordt gezien als een poging tot omkopen.

Kom niet te snel met oplossingen

Kom niet te snel met oplossingen op vragen van een zakenpartner, maar vraag om meer bedenktijd. Laat geen teleurstelling blijken over de bureaucratie, het verloop van een bijeenkomst of een gemiste deadline. De zakenpartner vertraagt dan mogelijk het sluiten van een deal.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?