Zakencultuur in Marokko

Laatst gecontroleerd op:
14 februari 2024
Gepubliceerd op:
15 mei 2019

Wilt u zakendoen in Marokko? Zorg en dan voor dat u op de hoogte bent van de Marokaanse bedrijfscultuur en gebruiken. Op deze pagina geven we u enkele praktische tips. De ambassade in Rabat draagt bij aan deze pagina.

7 must do's in Afrika

Zakendoen in Afrika is een grote uitdaging, dat weet iedere ondernemer die er interesse in heeft. Om succes te hebben in Afrika, moet u als ondernemer ook rekening houden met taal- en cultuurverschillen. Bekijk 7 tips van RVO-specialisten over zakencultuur in Afrika.

Tips over de Marokkaanse bedrijfscultuur

Bouw een band op

Een mix van Arabische en mediterrane invloeden kenmerken de zakencultuur in Marokko. Persoonlijke relaties spelen daarin een belangrijke rol. Bouw eerst een vertrouwensband op. Hierna komen zaken pas tot stand. Wees geduldig en neem voor afspraken ruim de tijd.

Ken uw zakenpartner

In Marokko is hiërarchie heel belangrijk. Weet daarom de functie van uw zakenpartner en toon respect voor zijn positie. Geef bij een ontmoeting elke aanwezige een hand, ook de jongste medewerker. Marokkanen staan bekend om hun gastvrijheid. Zij zullen u snel bij hen thuis uitnodigen.

Wees bekend met de talen

De officiële taal is Arabisch. Gangbare talen zijn Berbers en Frans. De jongere generatie beheerst ook steeds beter het Engels. Bent u zelf de Franse taal niet machtig, informeer dan van tevoren of uw gesprekspartner Engels spreekt. Of huur een tolk in.

Let op uw kledingkeuze

Draag in de zomer lichte, nette kleding. Voor mannen is dit een kostuum en stropdas. Voor vrouwen een lange broek of rok. In de winter heeft u warmere kleren en regenkleding nodig. Kleinere bedrijven hebben vaak een minder formele kledingcode.

Bevestig uw afspraken

Bevestig uw afspraken kort van tevoren. In de Marokkaanse bedrijfscultuur gebeurt het bespreken van zaken meestal op kantoor, minder tijdens een lunch of diner.

Doe geen zaken tijdens ramadan

Zakendoen in Marokko gaat het best buiten de ramadan. Tijdens de ramadan zijn de werktijden korter en zijn veel Marokkanen afwezig. Bent u toch in Marokko tijdens de ramadan? Dan is het beter om niet te roken, drinken of eten in aanwezigheid van uw Marokkaanse gesprekspartners.

Geef geen alcohol cadeau

Het geven van een aardigheidje helpt bij het opbouwen van een relatie in de Marokkaanse zakencultuur. Denk dan aan chocolade of typisch Nederlandse souvenirs. Bied geen alcoholhoudende drank aan. Marokkaanse zakenmensen pakken geschenken vaak niet uit als u erbij bent.

Wees niet overhaast

Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voordat u een deal sluit. Soms kunt u het beste meerdere bevestigingen vragen.

Vragen over ondernemen in Marokko?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?