Exportregels Noorwegen

Gepubliceerd op:
16 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
18 januari 2021

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Noorwegen exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Noorse markt.

Exportregels veranderen vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-adviseurs. Samen met het Nederlandse netwerk van ambassades en consulaten helpen we u om van uw export naar Noorwegen een succes te maken.

Access2Markets: dé bron over exportregels

Exporteren naar landen buiten de EU

De portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • producteisen
 • registratie van exportproducten
 • benodigde exportdocumenten
 • vergunningen
 • invoerrechten

Heeft u niet eerder met Acces2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Zoek de tarieven in Acces2Markets. Vul eerst het land en de HS-code in.

Noorwegen: geen EU, maar EVA

Noorwegen heeft nauwe banden met de andere Scandinavische landen. In tegenstellig tot Zweden, Denemarken en Finland is Noorwegen echter geen lid van de Europese Unie. In 1994 werd het lidmaatschap in een referendum afgewezen.

De EU en Noorwegen hebben wel een hechte handelsrelatie. Noorwegen is lid van de Europese Economische Ruimte (EER) en maakt dus deel uit van de interne markt. Dat wil zeggen dat er vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal is. Daarnaast is Noorwegen lid van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA).

Noorwegen en de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA)

De Europese Vrijhandelsassociatie (Engels: European Free Trade Association, EFTA) is een samenwerkingsverband tussen verschillende landen die nauwe banden hebben met de EU, maar die geen lidstaat zijn. Er zijn 4 landen aangesloten bij de EVA: Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. De EVA moet in eerste instantie de handel tussen de 4 lidstaten bevorderen. Voor u als ondernemer is de EVA vooral douanetechnisch relevant.

EVA en het gemeenschappelijk douanevervoer

De EU heeft een overeenkomst met de EVA-landen (waaronder Noorwegen): de 'Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer'. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat de douaneprocedures bij handel tussen EU- en EVA-landen, hetzelfde zijn als de procedures die gelden bij handel tussen EU-lidstaten. Dit maakt het voor u als exporteur makkelijker om producten in Noorwegen te verkopen. U kunt namelijk gebruikmaken van hetzelfde systeem (NCTS) dat u gebruikt bij uitvoer naar een ander EU-land.

Voldoen aan product- en verpakkingseisen

Zorg dat uw product aan alle regels voldoet, voordat u het naar Noorwegen laat vervoeren. Denk aan regels voor uw product, de verpakking en het etiket. Zolang uw product niet aan de regels voldoet, mag u het daar niet op de markt brengen.

Op de pagina Producteisen in Noorwegen leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Noorwegen.

Uw producten exporteren naar Noorwegen

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren naar een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Deze aangifte geldt voor alle goederen die:

 • in de EU zijn gemaakt;
 • hier op de markt zijn gebracht;
 • de EU verlaten.

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen bij uw klant te krijgen, moet u ook de logistiek regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.
Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u bewijzen uit welk land uw product komt. Wilt u hierover meer weten, of wilt u een certificaat van oorsprong aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Noorwegen

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Noorse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie alvast klaarstaat. In het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' van de portal Access2Markets staat wat u moet regelen (vul eerst het land en de HS-code in).

Denk onder andere aan:

 • Een handelsfactuur.
 • Een Declaration of Dutiable Value (Tollverdierklæring).  
 • Het betreffende vrachtdocument – een Bill of Lading bij scheepvaart (Lastedeklararasjon in het Noors) en een Air Waybill (Luftfraktbrev) in het geval van luchtvracht.
 • Een paklijst is vereist als de goederen in containers worden verzonden.

Productspecifieke documenten

Wilt u weten welke documenten u aan de Douane moet aanleveren? Dat hangt af van uw product. Op de pagina Producteisen in Noorwegen leest u meer over certificaten, licenties en vergunningen die nodig zijn in Noorwegen.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

In Noorwegen gelden een aantal invoerbeperkingen. Enkele goederen zijn verboden. Het overzicht vindt u op de website van de Noorse douane

Ook kunt u de regels controleren in de Access2Markets. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Noorwegen mag exporteren. Vul eerst het land en de HS-code in.

Meer weten?

Op de website van de Noorse douane vindt u de Import Guide for Beginners (Engelstalig).

Vragen over exporteren naar Noorwegen?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?