Exportregels Noorwegen

Gepubliceerd op:
16 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
23 november 2023

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Noorwegen exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Noorse markt.

Noorwegen: geen EU-lid, wel vrij verkeer EU-markt

Noorwegen is geen lid van de Europese Unie (EU), maar wel van de Europese Economische Ruimte (EER). Zo maakt Noorwegen deel uit van de Europese interne markt. Dat betekent dat er vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal is. Daarnaast is Noorwegen lid van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA).

Noorwegen en de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA)

De Europese Vrijhandelsassociatie (Engels: European Free Trade Association, EFTA) is een samenwerkingsverband tussen verschillende landen. Deze landen hebben nauwe banden met de EU, maar zijn zelf geen lidstaat. Er zijn 4 landen aangesloten bij de EVA: Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. 

EVA en het gemeenschappelijk douanevervoer

Handelt u als exporteur vanuit een EU-land met EVA-land Noorwegen? Dan zijn de douaneprocedures en het systeem (NCTS) hetzelfde als bij handel tussen EU-lidstaten. Dit maakt het voor u makkelijker om producten in Noorwegen te verkopen. 

Voldoen aan product- en verpakkingseisen

Zorg dat uw product aan alle regels voldoet, voordat u het naar Noorwegen laat vervoeren. Denk aan regels voor uw product, de verpakking en het etiket. Zolang uw product niet aan de regels voldoet, mag u het daar niet op de markt brengen.

Op de pagina Producteisen in Noorwegen leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Noorwegen.

Uw producten exporteren naar Noorwegen

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren naar een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Deze aangifte geldt voor alle goederen die:

 • in de EU zijn gemaakt;
 • hier op de markt zijn gebracht;
 • de EU verlaten.

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen bij uw klant te krijgen, moet u ook de logistiek regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.
Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Access2Markets: exportregels voor Noorwegen

De portal Access2Markets is de bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • producteisen
 • registratie van exportproducten
 • exportdocumenten
 • vergunningen
 • invoerrechten

Heeft u niet eerder met Acces2Markets van de Europese Commissie gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Invoerrechten voor landbouwproducten

Voor de export van land- en tuinbouwproducten naar Noorwegen moet u meestal invoerrechten betalen. Deze invoerrechten kennen geen vast percentage, maar wisselen gedurende het jaar. 

Op de website van de Noorse douane kunt u aan de hand van HS-codes zien welke tarieven er op dit moment gelden. Op de website van de Noorse autoriteit voor voedselveiligheid (Mattilsynet) vindt u Engelstalige informatie over de invoer van onder meer dieren, planten en voedsel.

Meer weten? Neem contact op met de LNV-raad Scandinavië.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u bewijzen uit welk land uw product komt. Wilt u hierover meer weten, of wilt u een certificaat van oorsprong aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Noorwegen

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Noorse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie alvast klaarstaat. In het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' van de portal Access2Markets staat wat u moet regelen (vul eerst het land en de HS-code in).

Denk onder andere aan:

 • Een handelsfactuur.
 • Een Declaration of Dutiable Value (Tollverdierklæring).  
 • Het betreffende vrachtdocument – een Bill of Lading bij scheepvaart (Lastedeklararasjon in het Noors) en een Air Waybill (Luftfraktbrev) in het geval van luchtvracht.
 • Een paklijst is vereist als de goederen in containers worden verzonden.

Productspecifieke documenten

Wilt u weten welke documenten u aan de Douane moet aanleveren? Dat hangt af van uw product. Op de pagina Producteisen in Noorwegen leest u meer over certificaten, licenties en vergunningen die nodig zijn in Noorwegen.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

In Noorwegen gelden beperkingen voor sommige producten, zoals tabak of alcohol. Enkele goederen zijn helemaal verboden. Op de website van de Noorse douane vindt u een lijst met goederen waarvoor beperkingen gelden.

Ook kunt u de regels controleren in de Access2Markets. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Noorwegen mag exporteren. Vul eerst het land en de HS-code in.

Meer weten?

Op de website van de Noorse douane vindt u de Import Guide for Beginners (Engelstalig). Daar vindt u de regels waarmee u te maken krijgt als u naar Noorwegen exporteert.

Vragen over exporteren naar Noorwegen?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?