Regio Nordics & Baltics

Gepubliceerd op:
9 oktober 2020
Laatst gecontroleerd op:
22 december 2020

In het noorden van Europa vinden we de regio Nordics & Baltics. De regio bestaat uit de Nordics (Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen, IJsland) en de Baltics (Estland, Letland, Litouwen). Nederland handelt al sinds lange tijden met deze landen, zoals in de periode van het Hanzeverbond (van de 14e tot de 16e eeuw). Maar ook in de 21e eeuw bieden deze landen volop kansen.

Welk land sluit het beste aan bij uw internationale ambities? Met een landenvergelijking ontdekt u niet alleen welke kansen er voor u liggen in een land, maar ook wat de valkuilen zijn. Onze adviseurs denken graag met u mee.

Waarom de Nordics?

  • Finland, Zweden, Denemarken, IJsland en Noorwegen staan hoog op de ranglijst van landen waarmee het eenvoudig zakendoen is.
  • In de regio spelen duurzaamheid en toegankelijkheid een grote rol.
  • De landen hebben een goede infrastructuur, zowel fysiek als digitaal.
  • De landen zijn ver ontwikkeld als het gaat om groene energie, ICT en gezondheidszorg.

Waarom de Baltics?

  • De Baltics bieden een westerse bedrijfsomgeving.
  • Bijna iedereen in de Baltics spreekt Engels.
  • De landen kennen een goede infrastructuur, zowel fysiek als digitaal.
  • De Baltics hebben een eenvoudig en bedrijfsvriendelijk belastingstelsel.

Robuuste economie

De economie van de Nordics & Baltics ontkomt niet aan tijdelijke schokken, zoals bij de bankencrisis of de coronapandemie. Toch laat de economie van deze regio de afgelopen decennia meestal een gezonde groei zien.

 
Land Groei Jaar
Denemarken 3,62 % 2022
Estland -1,29 % 2022
Finland 2,08 % 2022
IJsland 4,33 % 2021
Letland 1,98 % 2022
Litouwen 1,89 % 2022
Noorwegen 3,28 % 2022
Zweden 2,64 % 2022

 

Zakendoen in de Nordics & Baltics

Nederland heeft al lange tijd goede betrekkingen met de landen in de regio. De regio als geheel staat in de top 5 van de belangrijkste exportbestemmingen van Nederland. Meer informatie over de handelscijfers vindt u op de pagina Handel Nederland – Nordics & Baltics. Benieuwd naar de ervaringen van collega-ondernemers in de Nordics & Baltics? Bekijk onze praktijkverhalen.

De regio biedt kansen in allerlei sectoren. Wilt u weten welke? Kijk dan op onze pagina Zakelijke kansen in de Nordics & Baltics. Of wilt u weten welke subsidies er zijn voor die regio? Bekijk onze pagina Subsidies en projecten Nordics & Baltics.

Meer informatie over de zakelijke etiquette en gebruiken is te vinden op onze pagina Do's-and-don'ts in de Nordics & Baltics.

Hulp van het netwerk

Om u te helpen bij uw handel met de regio is er het Nordic Baltic Network (NBN) en het Regional Business Development Team. Het NBN is een samenwerking tussen de ambassades in alle 8 landen van het netwerk. Het NBN kan u bijvoorbeeld koppelen aan een regionale zakenpartner. Het Regional Development Team onderzoekt marktkansen. Ook ondersteunt ze innovatieve en duurzame mkb-bedrijven.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?