Help Oekraïne met handel

Gepubliceerd op:
17 februari 2023
Laatst gecontroleerd op:
26 mei 2023

De Nederlandse overheid moedigt Nederlandse bedrijven aan die zaken willen doen met Oekraïne. Juist nu is investeren in, en samenwerken met Oekraïense bedrijven belangrijk. Om u hierbij te helpen hebben wij een Oekraïnedesk en 3 platforms opgezet voor samenwerking in specifieke sectoren. Daarnaast is er een platform van de Europese Commissie. En u kunt opdrachten uitvoeren van internationale organisaties. Ontdek wat er mogelijk is voor uw sector.

Registreer u voor de platforms

Er zijn 3 platforms opgericht op initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze platforms richten zich op de sectoren water, gezondheidszorg en voedsel en landbouw. Ze brengen verschillende partijen, kennis en kunde bij elkaar. Zo kunnen de overheid, het maatschappelijk middenveld en bedrijven zich voorbereiden op het moment dat Oekraïne kan beginnen met de wederopbouw.

Platform water

Bent u actief in de watersector? Het Engelstalige platform Ukraine Water Public-Private Partnerships (UWP3) brengt bedrijven uit de Nederlandse en Oekraïense watersector samen. Dit platform organiseert activiteiten waardoor u:

 • toegang krijgt tot informatie en middelen;
 • mogelijke zakenpartners ontmoet;
 • kunt samenwerken met Nederlandse en Oekraïense bedrijven;
 • direct van Oekraïense publieke en private spelers hoort wat zij nodig hebben.

Registreer u per e-mail

Platform gezondheidszorg

Bent u actief in de gezondheidszorg, specifiek in life science & health? Registreer u dan voor het Engelstalige Public-Private Platform Health Care Ukraine. Dit platform brengt bedrijven, kennisinstellingen, niet-gouvernementele organisaties (ngo's) en overheden uit de Nederlandse en Oekraïense gezondheidssector samen. Dit centrale contactpunt organiseert bijeenkomsten met de sector en informeert u over:

 • wat de Oekraïense gezondheidssector nodig heeft;
 • toegang tot (internationale) financiële middelen;
 • mogelijke partners die actief zijn in deze sector.

Registreer u voor het platform

Platform landbouw en voedselzekerheid

Bent u actief in de agrifoodsector? Het platform 'Landbouw en Voedselzekerheid Oekraïne' helpt Nederlandse partijen succesvol samen te werken bij hun inspanningen om Oekraïne te helpen. Hierbij is er veel aandacht voor samenwerking tussen de overheid, bedrijven en andere private partijen (publiek-private partnerschappen), die de agrifoodsector in Oekraïne helpen snel te herstellen.

Het platform:

 • geeft bedrijven, ngo's, kennisinstellingen en andere spelers die in Oekraïne willen werken de informatie die ze nodig hebben;
 • stemt initiatieven af op de behoeften van Oekraïne;
 • maakt netwerken en matchmaking mogelijk.

Registreer u voor het platform

Platform transport, opslag & logistiek

Door de oorlog is transport, opslag en logistiek regelen voor landbouwproducten uit Oekraïne niet altijd gemakkelijk. Daarom heeft de Europese Commissie het matchmakingplatform 'Solidarity Lanes' opgezet. Daar komen vraag en aanbod bij elkaar.

Bent u actief in de transport, logistiek, en/of opslag? Of kunt u op een andere manier bijdragen aan de export vanuit Oekraïne? Registreer u dan op dit platform.

Registreer u voor het platform

Idee voor andere sectoren? Stuur het aan de Oekraïnedesk

Heeft u een concreet idee om mee te helpen aan de wederopbouw van Oekraïne, maar valt het niet binnen een van de sectoren die hierboven staan? Ook dan horen we graag van u. Neem contact op met onze Oekraïnedesk. We kijken graag met u mee naar de mogelijkheden.

Stuur uw voorstel in

Opdrachten voor internationale organisaties

U kunt ook reageren op aanbestedingen van de Wereldbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). Deze internationale organisaties hebben veel geld beschikbaar gesteld voor de herstelbehoeften van Oekraïne. Nederland heeft hier ook aan bijgedragen. Het gaat om opdrachten op het gebied van:

 • energiezekerheid en energie-infrastructuur;
 • gemeentelijke voorzieningen;
 • gezondheidszorg;
 • voedselzekerheid en landbouw, inclusief transport en logistiek.

Bekijk de opdrachten door u te registreren op de onderstaande portalen:

Meer weten?

Heeft u vragen over aanbestedingen bij de Wereldbank of EBRD? Stuur een e-mail naar ons Team Internationale Organisaties.

Heeft u vragen over specifieke tenders? Neem dan contact op met de contactpersoon die genoemd staat in het desbetreffende tenderdocument.

Vragen over de wederopbouw?

Heeft u algemene vragen over meehelpen aan de wederopbouw in Oekraïne? Neem dan contact op met ons. Wij helpen u graag verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?