Samenwerken aan wederopbouw Oekraïne

Laatst gecontroleerd op:
29 januari 2024
Gepubliceerd op:
17 februari 2023

Wilt u graag samenwerken met bedrijven of organisaties, om in Oekraïne aan de slag te gaan? Wij helpen u de juiste partners te vinden.

Platforms: werk samen binnen uw sector

U vindt andere Nederlandse bedrijven die willen samenwerken in Oekraïne (of daar al actief zijn) via speciale platforms. Deze platforms richten zich op de sectoren water, gezondheidszorg, en voedsel en landbouw. Via evenementen matchen deze platforms u met de juiste partners, opdrachten, en meer.

Bovenstaande platforms zijn opgericht op initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast heeft de Europese Commissie ook een platform opgericht voor transport en logistiek.

Platform gezondheidszorg

Bent u actief in de gezondheidszorg, specifiek in life science & health (LSH)? Registreer u dan voor het Engelstalige Public-Private Platform Health Care Ukraine. Dit platform brengt bedrijven, kennisinstellingen, niet-gouvernementele organisaties (ngo's) en overheden uit de Nederlandse en Oekraïense gezondheidssector samen. Dit centrale contactpunt organiseert bijeenkomsten met de sector en informeert u over:

 • wat de Oekraïense gezondheidssector nodig heeft;
 • toegang tot (internationale) financiële middelen;
 • mogelijke partners die actief zijn in deze sector.

Registreer u voor het platform

Platform water

Bent u actief in de watersector? Het Engelstalige platform Ukraine Water Public-Private Partnerships (UWP3) brengt bedrijven uit de Nederlandse en Oekraïense watersector samen. Dit platform organiseert activiteiten waardoor u:

 • toegang krijgt tot informatie en middelen;
 • mogelijke zakenpartners ontmoet;
 • kunt samenwerken met Nederlandse en Oekraïense bedrijven;
 • direct van Oekraïense publieke en private spelers hoort wat zij nodig hebben.

Registreer u per e-mail

Platform landbouw en voedselzekerheid

Bent u actief in de agrifoodsector? Het platform 'Landbouw en Voedselzekerheid Oekraïne' helpt Nederlandse partijen succesvol samen te werken bij hun inspanningen om Oekraïne te helpen. Hierbij is er veel aandacht voor samenwerking tussen de overheid, bedrijven en andere private partijen (publiek-private partnerschappen), die de agrifoodsector in Oekraïne helpen om snel te herstellen.

Het platform:

 • geeft bedrijven, ngo's, kennisinstellingen en andere spelers die in Oekraïne willen werken de informatie die ze nodig hebben;
 • stemt initiatieven af op de behoeften van Oekraïne;
 • maakt netwerken en matchmaking mogelijk.

Registreer u voor het platform

Platform transport, opslag & logistiek

Door de oorlog is het regelen van transport, opslag en logistiek voor landbouwproducten uit Oekraïne niet altijd gemakkelijk. Daarom heeft de Europese Commissie het matchmakingplatform 'Solidarity Lanes' opgezet. Daar komen vraag en aanbod bij elkaar.

Bent u actief in de transport, logistiek, en/of opslag? Of kunt u op een andere manier bijdragen aan de export vanuit Oekraïne? Registreer u dan op dit platform.

Registreer u voor het platform

Idee voor een andere sector?

Heeft u een concreet idee om mee te helpen aan de wederopbouw van Oekraïne, maar valt het niet binnen een van de sectoren die hierboven staan? Ook dan horen we graag van u. Neem contact op met onze adviseurs. We kijken graag met u mee naar de mogelijkheden.

Opdrachten via internationale organisaties

U kunt ook samenwerken met de Wereldbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). Deze internationale organisaties hebben veel geld beschikbaar gesteld voor de herstelbehoeften van Oekraïne. U kunt via hen opdrachten uitvoeren op het gebied van:

 • energiezekerheid en energie-infrastructuur;
 • gemeentelijke voorzieningen;
 • gezondheidszorg;
 • voedselzekerheid en landbouw, inclusief transport en logistiek.

Bekijk de opdrachten door u te registreren op de onderstaande portalen:

Meer weten?

Heeft u vragen over aanbestedingen bij de Wereldbank of EBRD? Stuur een e-mail naar ons Team Internationale Organisaties.

Heeft u vragen over specifieke tenders? Neem dan contact op met de contactpersoon die genoemd staat in het desbetreffende tenderdocument.

Tip: vorm een groep met PIB

Zakendoen in Oekraïne kan uitdagend zijn. Samenwerken met andere bedrijven én de Nederlandse overheid kan uw bedrijf helpen om uitdagingen het hoofd te bieden. Het programma Partners for International Business (PIB) helpt u bij zo'n publiek-private samenwerking. Als groep stelt u samen een actieplan op en onderneemt u activiteiten.

Bekijk het PIB-programma

Samenwerken voor noodhulp

Wilt u met uw bedrijf direct bijdragen aan noodhulp voor Oekraïne of Oekraïense vluchtelingen? Verschillende initiatieven leiden dit in goede banen.

Bekijk hoe u noodhulp kunt bieden

Gratis advies

Heeft u vragen over meehelpen aan de wederopbouw in Oekraïne als bedrijf? Wij helpen u graag verder met gratis advies.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?