Zakencultuur in Oekraïne

Laatst gecontroleerd op:
16 juni 2023
Gepubliceerd op:
10 mei 2019

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Oekraïne? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Oekraïne.

Deze informatie is met zorg samengesteld, maar gaat niet in op de impact van de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in Oekraïne heeft invloed op het zakendoen in Rusland en Oekraïne. Via het Sanctieloket vindt u alle informatie.

Tips voor de zakencultuur in Oekraïne

Bouw een band op

Informele en directe communicatie worden in Oekraïne gewaardeerd. Wacht hier echter een poosje mee. Eerst een persoonlijke relatie opbouwen is belangrijk. Vaak geldt dat hoe nieuwer de zakenrelatie is, hoe voorzichtiger Oekraïners zijn in hun communicatie.

Toon interesse

Oekraïners zijn trots op hun land en waarderen complimenten of vragen over hun stad of land. Vraag bijvoorbeeld naar de historische gebouwen in de stad waar de ontmoeting plaatsvindt. Vermijd wel gevoelige onderwerpen zoals politiek of religie.

Respecteer de hiërarchie

Oekraïne is een sterk hiërarchisch land. Bij de overheid en binnen traditionele bedrijven geldt vaak nog een strakke hiërarchie. Dit is wel aan het veranderen; moderne bedrijven en jongere zakenlui laten het wat meer los. Peil daarom de hiërarchie bij het bedrijf van een zakenpartner, zodat duidelijk is met wie belangrijke zaken besproken kunnen worden.

Wees proactief

Wees proactief en bevestig afspraken per telefoon, zodat de serieuze bedoeling benadrukt wordt. Visitekaartjes zijn daarnaast belangrijk; neem ze dus mee. Laat visitekaartjes in het Oekraïens vertalen, dit geeft een streepje voor.

Gebruik het Russisch voorzichtig

De Russische taal gebruiken kan gevoelig liggen, ook al wordt het in de Oekraïense zakenwereld nog vaak gesproken. Wees daarom voorzichtig. Begin communicatie bijvoorbeeld niet zomaar in het Russisch, maar peil eerst of uw zakenpartner de taal gebruikt. Spel in de communicatie naar Oekraïners de hoofdstad als 'Kyiv'. De Nederlandse schrijfwijze 'Kiev' is namelijk een vertaling van de Russische spelling.

Draag geen informele kleding

Hoewel de zakencultuur in Oekraïne niet altijd formeel is, dragen mannen nog vaak een pak en stropdas bij zakelijke bijeenkomsten. Draag dus liever geen kleding die te informeel is, zoals een T-shirt.

Proost niet als eerste

Bij een zakelijk diner is het gebruikelijk dat de gastheer als eerste proost. Als er op iemand geproost wordt, kan diegene dit gebaar later in het diner herhalen. Houd er rekening mee dat Oekraïners meestal met wodka proosten. Het is niet gebruikelijk om met een non-alcoholisch drankje (mee) te proosten.

Let op bij relatiegeschenken

Geef geen dure, al te opzichtige relatiegeschenken. Juist een bescheiden relatiegeschenk doet een Oekraïense zakenpartner plezier. Vooral de typisch Hollandse souvenirs zijn geliefd. Als het relatiegeschenk een bos bloemen is, let er dan op dat het geen even aantal is en dat het geen gele bloemen zijn. Dit is namelijk niet gepast.

Vragen over de Oekraïense zakencultuur?

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Oekraïne? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?