Company check in Rusland

Gepubliceerd op:
1 september 2020
Laatst gecontroleerd op:
21 maart 2023

Als u gaat zakendoen in Rusland, wees u er dan van bewust dat er sancties gelden. Net zoals in andere landen komt het in Rusland soms voor dat mensen misbruik maken van buitenlandse interesse voor de markt. U kunt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om oplichting te voorkomen.

Deze informatie is met zorg samengesteld, maar gaat niet in op de impact van de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in Oekraïne heeft invloed op het zakendoen in Rusland en Oekraïne. Via het Sanctieloket vindt u alle informatie.

Company check door de ambassade

De Nederlandse ambassade kan op verzoek van Nederlandse bedrijven een company check uitvoeren op Russische bedrijven. De ambassade controleert een bedrijf dan op papier.

Voor de company check heeft de ambassade een aantal gegevens nodig. Stuur hen de naam, locatie en het INN- of het OGRN-nummer van het bedrijf waarmee u zaken wilt doen. Het INN- (in het Russisch: ИНН) of OGRN-nummer (in het Russisch: ОГРН) is een bewijs van registratie bij de Russische belastingdienst. U kunt dit nummer opvragen bij het Russische bedrijf.

De ambassade kan deze gegevens vergelijken met informatie over het Russische bedrijf in databases waar zij toegang tot hebben. De ambassade kan geen uitspraak doen over naleving van de sancties.

Company check aanvragen

Wilt u een company check aanvragen? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Moskou.

Diepgaander onderzoek

De company check door de ambassade geeft alleen uitsluitsel over de administratieve registratie van het bedrijf en andere formele informatie. Als u diepgaander achtergrondonderzoek wilt laten doen, kunt u contact opnemen met commerciële dienstverleners. De Nederlandse ambassade kan u een lijst geven van zulke bedrijven. Neem hiervoor contact met hen op.

Waar kunt u zelf op letten?

Natuurlijk kunt u ook zelf op een aantal zaken letten:

  • Ziet de bedrijfswebsite er professioneel uit?
  • Heeft het bedrijf een vaste telefoonlijn en niet alleen een mobiel nummer?
  • Welk soort e-mailadres gebruikt het bedrijf?
  • Maak geen geld over van uw zakenrekening of privérekening.
  • Maak geen geld over om de transactie te laten plaatsvinden. Bijvoorbeeld een verzoek om vooraf btw te betalen, lokale tarieven voor een overheidsinstantie of banken.
  • Stuur geen (dure) monsters op.

Meer weten?

De economische experts van het ambassadenetwerk helpen u graag!

E: mos-ea@minbuza.nl
T: +7 49 579 729 21

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?