Do's-and-don'ts in Singapore

Gepubliceerd op:
23 februari 2021

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Singapore? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Singapore. De Nederlandse ambassade in Singapore draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Singapore? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder.

Tips voor zakelijke omgangsvormen in Singapore

Spreek Engels

De officiële talen zijn Engels, Maleis, Mandarijn en Tamil. Voor zakendoen is Engels de voertaal.

Kom op tijd

Een vergadering of bijeenkomst wordt ruim 3 weken van tevoren gepland. Stiptheid is in Singapore erg belangrijk. Kom dus op tijd.

Breng visitekaartjes mee

Het uitwisselen van visitekaartjes  of 'namecards' is erg belangrijk. Overhandig uw 'namecard' bij voorkeur met 2 handen. Ga zorgvuldig om met de ontvangen 'namecard', schrijf er niet op en stop het visitekaartje niet achteloos in uw achterzak of tas.

Geef een relatiegeschenk

Singaporezen geven en ontvangen graag relatiegeschenken. Een paar regels: geef aan Chinezen geen klok of iets in een setje van 4, dat brengt ongeluk. Gebruik geen zwart of donkerblauw papier, maar rood en goud. Geef geen alcohol of varkensvlees aan Maleisiërs; ze zijn overwegend moslim.

Verdiep u in Aziatische omgangsvormen

Verdiep u in de Aziatische manier van werken en denken. Bedenk dat een 'ja' niet altijd een bevestiging is, maar ook 'nee' kan betekenen, of 'misschien' of 'ik hoor wat u zegt'. Persoonlijk contact en een goede relatie is zeer belangrijk bij zakelijke transacties.

Laat uw gastheer bestellen

Samen dineren bouwt een band op; sla een uitnodiging dus niet af. Laat de gastheer bestellen. Moslims eten meestal Halal. Eet met de rechterhand, de linkerhand wordt beschouwd als onrein. Eet u Chinees met een Chinees gezelschap, probeer dan met stokjes te eten. Bij zakelijke lunches of diners worden echtgenotes meestal niet uitgenodigd.

Wees niet té informeel

De Singaporese zakenpartner is open en formeel. De baas is ook echt de baas en vertelt aan ondergeschikten hoe het moet, zodat het op lagere niveaus wordt uitgevoerd. Doorbreek die formele hiërarchie niet.

Word bij onderhandelingen niet boos

Blijf bij onderhandelingen beleefd en laat vooral geen boosheid blijken als uw zakenpartner opnieuw over prijzen wil praten. Hierover wordt in Singapore scherp onderhandeld, en vaak in verschillende rondes. Zorg ervoor dat uw gesprekspartner in dit proces geen gezichtsverlies lijdt.

Geef geen kritiek op het land

Besprekingen beginnen vaak met de vraag wat de bezoeker van Singapore vindt. Zeg dan iets positiefs of geef een compliment, vermijd religie en politiek. Het is niet netjes om kritiek te hebben op het land. De stem verheffen of boos uitvallen leidt tot wederzijds gezichtsverlies.

Draag geen jasje

De zakelijke kleding voor heren is meestal een overhemd met lange of korte mouwen en eventueel een stropdas. Draag als vrouw een nette rok, broek of jurk. Een jasje is te warm in het tropische klimaat. Bij afspraken met overheidsdiensten is een zomers kostuum gebruikelijk.

Vragen over ondernemen in Singapore?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?