Exportregels Suriname

Gepubliceerd op:
13 juni 2013
Laatst gecontroleerd op:
16 november 2023

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Suriname exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Surinaamse markt.

De benodigde exportdocumenten voor Suriname vindt u in een overzicht van de World Bank Group.

Exportdocumenten aanvragen

Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong.

Invoertarieven

Het importeren van goederen naar Suriname en de zaken die hierbij komen kijken, zijn niet erg eenduidig. U kunt het beste contact met de douane opnemen en vragen naar het gehanteerde importtarief. Als u geen uitsluitsel krijgt, kunt u ook contact opnemen met de Surinaams-Nederlandse Kamer van Koophandel en Industrie in Den Haag.

Kijk voor meer informatie op de website van de Surinaamse douane.

Invoervergunningen

Wie goederen exporteert naar Suriname moet rekening houden met de Negatieve Lijst. Hierop staan goederen die u niet in Suriname mag invoeren en goederen waarvoor u een invoervergunning nodig heeft.

De Negatieve Lijst bestaat uit drie categorieën:

  • Verboden goederen, zoals bestrijdingsmiddelen, chemische afvalstoffen en personenauto’s ouder dan 8 jaar.
  • Goederen waarvoor een vergunning nodig is, zoals vuurwerk, medicijnen en tweedehands autobanden.
  • Gereguleerde goederen (waarvoor certificering of registratie nodig is) zoals micro-organismen.

Alle andere goederen kunt u vrij invoeren. Uiteraard moet u dan wel voldoen aan de regels over invoer.

Tijdelijke invoer

Meer informatie

De Dienst Invoer Uitvoer en Deviezencontrole van het Surinaamse Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie verleent de vergunningen. Op de website van het ministerie vindt u meer informatie over de vereisten bij invoer, uitvoer en doorvoer.

Tijdelijke invoer van goederen in Suriname is niet mogelijk met een ATA-carnet. Suriname is namelijk geen ondertekenaar van de ATA-conventie, die tot doel heeft om tijdelijke invoer te vereenvoudigen.

Borgstelling

Met een borgstelling kunt u goederen voor werkzaamheden, tentoonstellingen of demonstraties tijdelijk het land binnenbrengen. De borg moet even hoog zijn als de normaal geldende invoerrechten. U kunt de borg cash of met een bankcheque/-garantie voldoen. Bij wederuitvoer geeft de douane de borg terug.

Heeft u nog vragen over exportregels?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?