Do's-and-don'ts Taiwan

Gepubliceerd op:
1 november 2021

In ieder land of gebied zijn er gedragsregels waarmee u rekening moet houden tijdens het zakendoen. Hieronder vindt u enkele gedragsregels bij de zakencultuur van Taiwan.

Beleefdheid is de basis voor hoe Taiwanezen met elkaar omgaan. Men heeft er veel respect voor het gezag en de gemeenschap. Hard werken, hard leren, extreme situaties vermijden en een gematigd leven leiden worden gezien als leefregels. Mensen doen zelden iets wat anderen in verlegenheid brengt. De 'goede naam' speelt een belangrijke rol. Gezichtsverlies kan afbraak doen aan de fundamenten van het dagelijks leven.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Taiwan? Samen met het handelskantoor Netherlands Office Taipei  helpen we u verder. 

 

Zakelijke omgangsvormen in Taiwan

Leer Chinese woorden

Mandarijn is de officiële taal in Taiwan en het traditionele Chinese schrift wordt gebruikt. Het Taiwanees, ook bekend als Minnan hua, is daarnaast een gangbare taal in het zuiden en bij de oudere generatie. Bij internationale bedrijven spreekt men over het algemeen goed Engels. Taiwanezen verwachten niet dat buitenlandse bezoekers de lokale taal spreken. Een paar Chinese woorden kunnen echter wel het ijs breken.

Bouw een band op

De zakelijke activiteiten spelen zich af binnen een uitgebreid netwerk. Dat netwerk bestaat uit schakels ('guangxi') van familie, vrienden, bekenden en zakenrelaties. Een goede persoonlijke verstandhouding met uw zakenpartner is voorwaarde voor een vruchtbare zakelijke relatie. Neem dus de tijd om uw klant te leren kennen.

Houd rekening met hiërarchie

Taiwanese bedrijven en organisaties zijn vaak erg hiërarchisch georganiseerd. Het is belangrijk om bij het zakendoen op het juiste niveau ontvangen te worden. Andersom is het voor Taiwanese zakenpartners belangrijk dat een Nederlands bedrijf de juiste persoon naar Taiwan stuurt. Voor belangrijke afspraken of kennismakingen is het aan te raden de CEO of senior management te sturen.

Wissel visitekaartjes uit

Het is gebruikelijk om visitekaartjes bij de eerste ontmoeting aan Taiwanese zakenpartners te overhandigen, dus neem voldoende mee. Het is gebruikelijk om te groeten door het hoofd te buigen. Jongere zakenmensen geven meestal een hand. Voor Taiwanese bedrijven is het ook gebruikelijk meerdere collega’s naar een kennismakingsafspraak mee te nemen. De meest senior manager neemt dan voornamelijk het woord.

Geef relatiegeschenken

Het geven van relatiegeschenken is een onderdeel van het zakendoen in Taiwan. Deze geeft men meestal tijdens een eerste ontmoeting.  De beste relatiegeschenken zijn typisch Hollandse souvenirs. Deze maken een goede indruk. Als klein cadeau zijn bijvoorbeeld Nederlandse stroopwafels uitermate geschikt.

Breng tijd door in Taiwan

Het is belangrijk om tijd door te brengen in Taiwan om er een product aan de man te brengen. Het persoonlijke contact is namelijk vaak belangrijker dan het product zelf. Het tekenen van een contract wordt gezien als een intentieverklaring en is niet per sé bindend. Bij besprekingen richten Taiwanezen zich meer op de details dan op het grotere plaatje.

Eet een bord niet leeg

Het bord leeg eten is onbeleefd in Taiwan. Men kan dit opvatten als een teken dat het geserveerde eten niet genoeg was. Taiwanezen stellen het wel op prijs als buitenlandse bezoekers met stokjes eten. Tijdens zakelijke diners worden veel gerechten geserveerd aan een grote ronde tafel en eindigt men met fruit. De gastheer zal meerdere malen uitnodigen tot een toast, waarbij hij zijn glas met 2 handen vasthoudt, en na het drinken toont.

Pas op met tegengas

Degene die de beslissingen neemt, is de baas of een senior-manager van het bedrijf. Binnen een bedrijf is dit degene met het meeste aanzien. Deze persoon wordt ook zelden tegengesproken. Tegengas geven aan personen met aanzien wordt niet op prijs gesteld en betekent gezichtsverlies.

Vermijd cadeau's met negatieve betekenis

Geef geen scharen, messen of andere scherpe voorwerpen, aangezien dit traditioneel betekent dat u de relatie wil verbreken. Vermijd uurwerken, zakdoeken of sandalen van stro: die worden geassocieerd met begrafenissen en de dood. Geef ook geen geschenk waarop 'Made in Taiwan' staat.

Vragen over zakendoen in Taiwan?

Onze adviseurs helpen u graag verder!

Bel: 088 042 42 42

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?