Exportregels Zuid-Korea

Gepubliceerd op:
20 november 2017
Laatst gecontroleerd op:
20 november 2023

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Zuid-Korea exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Zuid-Koreaanse markt.

Zuid-Koreaanse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Zuid-Korea laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Zuid-Korea geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt worden gebracht.

Op deze pagina leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Zuid-Korea:

Uw producten exporteren naar Zuid-Korea

De uitvoeraangifte

Als u uw producten gaat exporteren buiten de Europese Unie, moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen. Bekijk de informatie over Incoterms (KVK) en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen
  • registratie van de exportproducten
  • benodigde exportdocumenten
  • vergunningen
  • invoerrechten

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Wilt u weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Bekijk dan de speciale sectie over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst uw HS-code en land in.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong bewijst u uit welk land uw product komt.

Meer weten over het certificaat van oorsprong, of wilt u er een aanvragen? Bekijk de informatie van de KVK.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Lees hoe u een ATA-carnet aanvraagt bij de KVK.

Andere exportdocumenten

Bekijk het overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten op de website van ondernemersvereniging evofenedex.

Exportdocumenten in Zuid-Korea

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Zuid-Koreaanse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De portal Access2Markets licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations'. Denk onder andere aan:

  • Een handelsfactuur;
  • Een douaneaangifte;
  • Het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
  • Een paklijst.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in Zuid-Korea leest u meer over certificaten die nodig zijn in Zuid-Korea.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Zuid-Korea telt niet veel goederen die verboden zijn om in te voeren. Op de website van de Zuid-Koreaanse douane vindt u een overzicht van de verboden goederen. Ook kunt u kijken op de portal Access2Markets. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Zuid-Korea mag exporteren.

Handelsrelatie EU - Zuid-Korea

De EU heeft een grootschalig handelsakkoord met Zuid-Korea. In de 'European Union – South Korea Free Trade Agreement' staan onder andere afspraken over verlaging of afschaffing van invoerrechten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Meer weten?

Vragen over exporteren naar Zuid-Korea?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?