MVO: Corruptie

Gepubliceerd op:
11 oktober 2010
Laatst gecontroleerd op:
28 juli 2020

Bij corruptie maakt iemand misbruik van zijn of haar positie voor persoonlijk of zakelijk gewin. Corruptie is helaas een veelvoorkomend probleem bij internationaal zakendoen. Welke risico’s loopt u? Welke gevolgen hebben bepaalde acties? En hoe kunt u corruptie vermijden? Lees hieronder meer.

Risico op corruptie

Of u te maken krijgt met corruptie kan van een aantal zaken afhangen, bijvoorbeeld:

  • van de landen waar u zakendoet;
  • van de sector waarin u actief bent;
  • of u afhankelijk bent van publieke instanties voor het verkrijgen van vergunningen en licenties;
  • of u afhankelijk bent van overheidsopdrachten voor de afzet van uw product of dienst;
  • of u gebruikmaakt van lokale agenten, tussenpersonen of consultants in uw internationale activiteiten

Corruptieranglijsten

U kunt corruptieranglijsten raadplegen om te bepalen of uw bedrijf extra risico loopt op het gebied van corruptie. Zo publiceert de internationale ngo Transparency International ieder jaar zijn Corruption Perceptions Index met een corruptie-ranglijst. Daarnaast publiceerde de Risk Advisory Group de Corruption Challenges Index 2020.

OESO-richtlijnen

Maakt u gebruik van de subsidies en regelingen van RVO gericht op internationaal ondernemen? Dan moet u laten zien dat u de OESO-richtlijnen onderschrijft. De OESO-richtlijn over corruptie is de enige richtlijn die niet vrijwillig is. Bekijk de volledige OESO-richtlijn Corruptie.

Lees meer over wet- en regelgeving

In de afgelopen jaren zijn steeds meer internationale richtlijnen opgesteld. Ook grote organisaties waarmee u samenwerkt, kunnen eisen dat u anticorruptiemaatregelen neemt. Zij zijn zich ook bewust van hun ketenverantwoordelijkheid. Anticorruptie Due Diligence programma’s worden daarom gangbaarder en grondiger.

Lees meer over wet- en regelgeving

Doet u zaken in landen die corruptie niet (actief) vervolgen? Ook dan kunt u te maken krijgen met de extraterritoriale werking van strenge wetgeving als:

Meer informatie

Vragen over MVO?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?