3 redenen waarom de Exportwijzer onmisbaar is

Gepubliceerd op:
9 december 2022

Sens2Sea ontwerpt, bouwt en verkoopt wereldwijd radarsystemen voor boten. Bij elke nieuwe markt die het bedrijf betreedt, maakt directeur Geert Mosterdijk gebruik van de Exportwijzer: een gratis tool van RVO, de Douane en KVK. Onmisbaar bij betreding van een nieuwe markt, vindt hij. Ontdek waarom.

1. De Exportwijzer is bruikbaar voor startende én ervaren exporteurs

Sens2Sea is wereldwijd actief, van Kazachstan tot Zuid-Korea. Bij iedere nieuwe markt die het bedrijf betreedt, checkt Mosterdijk de Exportwijzer. Deze tool is wat hem betreft onmisbaar voor startende, maar ook zeer ervaren exporteurs – zoals hijzelf.

Mosterdijk vindt de vragen die de tool stelt precies goed. "Daar moet je over nagedacht hebben en het antwoord op weten. In die zin vormt de Exportwijzer een mooie leidraad, je wordt ermee aan de hand genomen. Bij elke nieuwe markt kost het screenen me zo'n 20 minuten; zeer nuttig bestede tijd, zo blijkt elke keer weer."

Hoe werkt de Exportwijzer?

U vult een aantal vragen in. Daarna krijgt u in de Exportwijzer een overzicht van diensten of vervolgacties die voor u relevant zijn. U kunt exportinformatie bekijken over 4 concrete onderwerpen:

  • wet- en regelgeving in een specifiek zakenland;
  • mogelijke (export)financiering;
  • begeleiding van RVO bij de uitvoering van uw exportplan;
  • contact leggen met buitenlandse zakenpartners.

2. De Exportwijzer geeft inzicht in de exportregels van andere landen

Vooral de module wet- en regelgeving is wat hem betreft heel handig. Die module is recent ontwikkeld in samenwerking met de Douane en KVK. Mosterdijk: "Ik gebruik deze bij elke nieuwe markt die ik betreed. In alle landen buiten de EU heb je immers verschillende wetgeving."

Bij elke nieuwe markt die ik betreed, check ik de module wet- en regelgeving, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan.

Geert Mosterdijk
Directeur Sens2Sea

Exportregels luisteren heel nauw, weet hij uit eigen ervaring. Als voorbeeld geeft Mosterdijk de douane in Brazilië. "Als je daar niet 100% voldoet aan alle regels, kan het zomaar zijn dat je je levertijd niet haalt omdat je product bij de douane blijft staan."

In andere landen heb je weer te maken met andere zaken, legt Mosterdijk uit. "In Zuid-Korea is corruptie een minder groot probleem, maar daar geldt dat de wet- en regelgeving vrij complex is. En in landen als Qatar en India gelden ook weer totaal andere regels. Belangrijk dus dat je weet wat je wel en niet mag of moet doen, zodat je niet teveel betaalt voor je importrechten."

3. De Exportwijzer geeft een overzicht van passende RVO-diensten

De 3e module richt zich op ondersteuning die RVO biedt aan ondernemers. Mosterdijk vindt die module vrij algemeen, maar relevant voor ondernemers die nog niet weten wat RVO voor hen kan betekenen. Mosterdijk: "Dat wist ik destijds ook niet – totdat ik bij mijn vorige bedrijf via RVO, het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en het ministerie van Buitenlandse Zaken deelnam aan congressen en handelsmissies."

"Ik heb veel te danken aan de handelsmissies die RVO organiseerde, waaronder diverse klanten, agenten en andere zakenpartners."

Geert Mosterdijk
Directeur Sens2Sea

Mosterdijk is inmiddels meegegaan met handelsmissies naar onder andere Hongkong, China, Japan, India, Brazilië en Australië. "Ik heb veel te danken aan deze missies, waaronder diverse klanten, agenten en andere zakenpartners. Op dit moment bereid ik me voor op zakendoen met Dubai en Kazachstan. Mocht er een interessante missie naar die landen langskomen, dan ga ik zeker mee."

Hulp in elke fase

Wilt u net als Geert Mosterdijk exporteren? Afhankelijk van de fase waarin uw exportplan zich bevindt, kunt u verschillende RVO-tools of -diensten gebruiken.

• Wilt u vaststellen welk land voor uw bedrijf de meeste kansen biedt? In dat geval biedt de Landenvergelijking veel relevante informatie.

• Heeft u vastgesteld in welk land u zaken wilt doen? Doorloop dan de 4 modules van de Exportwijzer! Daarin vindt u terug wat we bieden als RVO en waar u aan moet denken wanneer u gaat exporteren naar een nieuw land.

• Heeft u de Exportwijzer doorlopen en zoekt u verdiepende, landspecifieke informatie? Bekijk dan de RVO-landenpagina en check de  Marktverkenning. Ook kan het relevant zijn om u in te schrijven voor evenementen of handelsmissies die RVO aanbiedt.

• Heeft u specifieke vragen over uw exportplannen? Neem dan contact op met RVO Klantcontact. Wij ondersteunen u graag!

Wilt u zelf kijken of de Exportwijzer u iets interessants te bieden heeft?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?