Kostenkentallen energiebesparende maatregelen

Gepubliceerd op:
1 november 2013
Laatst gecontroleerd op:
1 april 2022

In diverse studies, analyses, beschouwingen en instrumenten maken wij gebruik van kostenkentallen. Deze kentallen geven een indicatie van de kosten voor het nemen van energiebesparende maatregelen in utiliteitsgebouwen en bestaande woningbouw.

Wij actualiseren en indexeren de kentallen regelmatig. De huidige cijfers zijn een indicatie van kosten gebaseerd op onderzoek uit 2021. Houdt u er dus rekening mee dat de kosten in de praktijk mogelijk afwijken.

Platform kostenkentallen

Op ons platform navigeert u eenvoudig door de grote hoeveelheid aan mogelijke energiebesparende maatregelen. Bij deze maatregelen vermelden wij de kostenkentallen en de opbouw overzichtelijk. Dit platform biedt u zowel cijfers over de utiliteitsbouw als over de woningbouw.

Bekijk het uitgebreide platform Digipesis

Alle kostenkentallen bestaan uit 4 kostenposten: materieel, materiaal, arbeid en opslag. De uitwerking van deze posten is gebaseerd op offertes, praktijksituaties en input van de markt. De geraamde kosten zijn richtinggevend en bruikbaar voor  beleidstoepassingen en doorrekeningen van consequenties.
De kostenkentallen zijn een indicatie. Daarom komen deze nooit precies overeen met de daadwerkelijke offertes die partijen uiteindelijk krijgen voor hun (unieke) eigen situatie.

Heeft u nog vragen over het platform? Mailt u ons deze dan of gebruik het feedbackformulier op het platform.

Vragen over Duurzame gebouwen?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?