Export dieren, vlees, vis en diervoeder

Gepubliceerd op:
4 mei 2015
Laatst gecontroleerd op:
21 oktober 2020

Voor de export van dieren, vlees, vis en diervoeder vraagt u exportdocumenten aan. Dit doet u via e-CertNL, de digitale toepassing voor exportcertificering.

Nederland is een grote producent van levende producten en dieren. Een aanzienlijk deel hiervan wordt geëxporteerd naar landen buiten de EU. Dan is vaak een exportdocument vereist, zoals een veterinair certificaat.

e-CertNL

De aanvraag en uitgifte van exportdocumenten verlopen via e-CertNL. Dit systeem is een samenwerkingsprogramma tussen bedrijfsleven en overheid. Het programma is gemaakt voor verschillende sectoren met elk een eigen aanvraag. U kunt er aanvragen indienen, eerdere aanvragen bekijken, uw bedrijfsgegevens beheren en de gestelde eisen en dekkingen inzien. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beheert de toepassing functioneel en technisch. Op de website van de NVWA vindt u meer informatie over de regelgeving, de vereisten en de werkwijze rond de export.

Aanvragen

Om uw exportdocumenten aan te vragen logt u in bij e-CertNL. Daarvoor heeft u eHerkenning niveau 2+ nodig. Heeft u dit nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan.

Uw aanvraag direct regelen

Problemen met inloggen?

Wilt u een exportdocument aanvragen, maar kunt u niet inloggen? De NVWA heeft voor die situaties een alternatieve login ontwikkeld. Om hiervan gebruik te maken moet u vooraf een aantal bedrijfsgegevens invullen in e-CertNL. Ga hiervoor naar het onderdeel 'beheren bedrijfsgegevens' en kies voor het tabblad 'exportgegevens'. De gegevens die u hier moet invullen, staan beschreven in de instructie (pdf). Het is van belang dat u stap 1 tot en met 4 uit de instructie zo snel mogelijk uitvoert.

Is het klantportaal niet bereikbaar?

Als het klantportaal niet bereikbaar is, ontvangt u een e-mail (via e-mailalert) dat u via de alternatieve login kunt inloggen in e-CertNL. Om veiligheidsredenen wordt de alternatieve login op e-CertNL alleen opengesteld als het klantportaal niet bereikbaar is. Meer informatie leest u in de instructiemodule Alternatieve login cliënt export (pdf).

Vragen over inloggen of export van mest?

  • Lukt het niet om in te loggen? Neem dan contact op met RVO.
  • Bent u al ingelogd en heeft u vragen tijdens het invullen van het formulier? Neem dan contact op met de NVWA.
  • Gaat uw vraag over de export van mest? Neem dan contact op met RVO.
In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?