Uitvoer agrarische producten

Laatst gecontroleerd op:
14 december 2023
Gepubliceerd op:
19 december 2013

Nederland is wereldwijd de tweede exporteur van agrarische goederen. Een aanzienlijke handelsstroom (bijvoorbeeld van bloemen, mest, vee, vlees, vis, zaden, zuivel) gaat naar landen buiten de Europese Unie (EU).

Uitvoeraangifte en douanerecht

Wilt u agrarische producten uitvoeren naar een land buiten de EU? Dan heeft u een EORI-nummer nodig. Dat vraagt u aan bij de douane. Als u de EU verlaat, moet u uitvoeraangifte doen bij de douane. Soms heeft u een gezondheidsverklaring of een veterinair certificaat nodig. U kunt hiervoor terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Bij uw uitvoeraangifte wordt er misschien om een landencode gevraagd. U vindt deze codes op de website van de Europese Unie.

Uitvoercertificaten

Bij de uitvoer van agrarische producten heeft u soms een uitvoercertificaat nodig. Bijvoorbeeld als er een certificaatplicht geldt voor het product of als u uitvoert binnen een tariefcontingent. Voor de uitvoer van bepaalde rijst(producten) geldt een certificaatplicht en voor de uitvoer van bepaalde zuivel(producten) naar bepaalde bestemmingen zijn er tariefcontingenten.

In Nederland vraagt u uitvoercertificaten aan bij RVO via mijn.rvo.nl. Het is (nog) niet mogelijk om uitvoercertificaten digitaal aan te vragen. Vanaf 1 oktober 2017 is de quotaregeling suiker beëindigd. Daarmee is ook de certificaatplicht bij uitvoer van suiker vervallen. U moet wel de administratie van de quotaregeling 3 jaar lang bewaren voor controledoeleinden. Die 3 jaar gaan in op de datum dat de regeling is beëindigd.

Meer informatie

LNV Attaché Netwerk (LAN)

Het wereldwijde netwerk van LNV-raden en -attachés staat klaar om u als Nederlandse agro-ondernemer te ondersteunen bij het exporteren van uw goederen naar het buitenland. De LNV-attachés zijn werkzaam op Nederlandse ambassades en/of consulaten en bedienen van daaruit meer dan 70 landen. Op de informatiepagina LNV Attaché Netwerk (LAN) vindt u meer informatie over het werk van het LNV-attachénetwerk. Voor meer nieuws en activiteiten kunt u ook de website Agroberichten Buitenland bezoeken.

Blijf op de hoogte

U kunt zich gratis abonneren op e-mailberichten en RSS-feeds over uitvoercontingenten.

RSS-feed verandert

De RSS-feed verandert. Vanaf nu kunt u zich aanmelden voor de sector die u interessant vindt. Had u de RSS-feed Marktordening al toegevoegd aan uw RSS-reader? Deze werkt niet meer. U voegt opnieuw feeds toe. Voeg voor uitvoer de RSS-feed Zuivel toe. Op Invoer agrarische producten vindt u de feeds over invoercontingenten.

Heeft u nog geen RSS-reader en wilt u hier meer over weten? Lees meer informatie op RSS.

Aanmelden voor e-mails over contingenten

Vanaf nu kunt u zich aanmelden voor e-mails over in- en uitvoercontingenten. U geeft zelf aan in welke sector(en) u interesse heeft. Wij versturen deze e-mail elke maand minimaal één keer. Geef uw voorkeuren nu door. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?