Tools - aan de slag met verduurzamen van maatschappelijk vastgoed

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2023
Gepubliceerd op:
7 december 2021

Voor een duurzame, CO2-neutrale toekomst voor iedereen, is het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed een belangrijke stap. Hieronder vindt u een lijst met praktische informatie die u op weg helpt.

Meer tools vindt u op de pagina's over de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed en over onderwijsgebouwen voor PO en VO of voor mbo, hbo en wo.

Wegwijzer financiering

Wilt u maatschappelijk vastgoed verduurzamen? Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden en subsidieregelingen beschikbaar. Als u een financieringsroute uitstippelt, is de Wegwijzer financiering een goed uitgangspunt. In deze wegwijzer vindt u voor verschillende soorten maatschappelijk vastgoed een overzichtelijk stappenplan. Daarnaast lichten we ook de subsidiemogelijkheden toe.

Verduurzamen van Multifunctionele accommodaties

Multifunctionele accommodaties (MFA’s) zijn gebouwen die gebruikt worden door verschillende combinaties van gebruikers en doeleinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sporthal, school, gezondheidscentrum en dorpshuis. Gebruikers, huurders en eigenaren moeten samen keuzes maken voor verduurzaming. Dit maakt verduurzaming van MFA’s complex. Om MFA-eigenaren en huurders te helpen met verduurzaming is een leidraad opgesteld en een tool met de processtappen.

Zonnestroom voor maatschappelijk vastgoed

Deze tool helpt met informatie over investeringskosten en terugverdientijden. De tool gaat in op eigenaarschap, juridische vragen, onderhoud en lespakketten.

Meer weten over het verduurzamen van gebouwen?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?