Maatschappelijk vastgoed
In het klimaatakkoord zijn stevige doelen gesteld, met de opgave om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van het jaar 1990. Ook maatschappelijke organisaties moeten hun gebouwen verduurzamen om aan deze opgave bij te dragen. Dit is een groot deel van de gebouwen in Nederland en een deel met een grote voorbeeldfunctie. Met kennis, netwerken en financiering ondersteunen wij u als gebouweigenaar bij de verduurzaming.
Sectoren maatschappelijk vastgoed
Sjabloon portefeuilleroutekaart
In een portefeuilleroutekaart omschrijft u hoe en wanneer uw gemeente of maatschappelijke instelling de gebouwen in de vastgoedportefeuille gaat verduurzamen. Dit strategische document maakt uw verduurzamingsplannen concreet. Het sjabloon portefeuilleroutekaart, en de bijbehorende gebruikswijzer helpen u om dit document op te stellen.
Tools: aan de slag
Wilt u aan de slag met de verduurzaming van uw maatschappelijk vastgoed? Onze tools met praktische informatie helpen u daarbij. Bijvoorbeeld de verschillende wegwijzers die voor iedere sector in kaart brengen wat de financieringsstappen en -mogelijkheden zijn. Of bekijk de leidraad als u multifunctionele accommodaties verduurzaamt.
Meer informatie om u verder te helpen
Verschillende sectoren hebben een routekaart opgesteld waarin beschreven wordt hoe de sector toewerkt naar de CO2-reductiedoelen voor 2030 en 2050. We hebben voor u een overzicht gemaakt van deze sectorale routekaarten op kennisdelen.rvo.nl. Daarnaast kunt u als organisatie een plan maken voor de verduurzaming van uw eigen vastgoed in een portefeuilleroutekaart. Voor meer informatie kunt u ook bij de sectoren kijken die op deze pagina genoemd worden.
In het Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed delen wij met andere organisaties kennis over bewezen aanpakken en praktijkvoorbeelden. Via het platform krijgt u ook antwoord op vragen en bevorderen we de ontwikkeling van innovaties en nieuwe technologieën. Op de pagina van het platform ziet u welke kennisinstelling voor uw organisatie relevant is en hoe u contact op kunt nemen.
Ga naar het Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed
Elke provincie bouwt aan een ontzorgingsprogramma, waarmee de provincie kleine maatschappelijke vastgoedeigenaren helpt bij de verduurzaming. Vanaf 2021 kunnen deze eigenaren gebruik maken van de kennis en capaciteit van experts bij het verduurzamen van hun gebouwen.
Voor de verduurzaming van de utiliteitsbouw (niet alleen maatschappelijk vastgoed) vindt u veel informatie en tools op onze website. Bijvoorbeeld:
- overzichten van simpele besparingsmogelijkheden
- financieringstips
- wet- en regelgeving
- tools voor een duurzame utiliteitsbouw
- regionale mogelijkheden
- manieren om duurzame uitdagingen te combineren door bijvoorbeeld natuurinclusief te bouwen
- maatschappelijk verantwoord inkopen
- toekomstig beleid over de energieprestaties van utiliteitsbouw (EPBD IV)
Praktijkverhalen Maatschappelijk vastgoed - Lees verhalen uit de praktijk over energiebesparing en maatregelen om het binnenmilieu te verbeteren.
Verduurzaming gemeentelijk maatschappelijk vastgoed - Kijk dit webinar terug.
Verduurzaam uw mbo, hbo of wo vastgoed - Kijk dit webinar terug.
Excursie: op bezoek bij verduurzaamd maatschappelijk vastgoed - Meld je aan voor een excursie naar een bijzonder verduurzaamd gebouw.