Portefeuilleaanpak
Bezit uw organisatie meer dan 20 gebouwen in Nederland en vallen deze onder toezicht van 2 of meer omgevingsdiensten? Dan moet u jaarlijks meerdere rapporten schrijven over de energiebesparende maatregelen die u neemt, en u moet alle gebouwen tegelijk verduurzamen. Wilt u minder administratie en meer flexibiliteit? Doe dan mee aan de portefeuilleaanpak.
Wat is de portefeuilleaanpak precies?
De portefeuilleaanpak is een nieuwe werkwijze voor de energiebesparingsplicht. U komt voor de portefeuilleaanpak in aanmerking als uw bedrijf of instelling 20 of meer gebouwen bezit in Nederland, verspreid over minstens 2 omgevingsdiensten. De portefeuilleaanpak biedt grote organisaties meer flexibiliteit en minder administratie. In ruil daarvoor moet hun vastgoed bovenwettelijke energieprestaties leveren, uitgedrukt in Key Performance Indicators (KPI). Als u meedoet, legt u de energiebesparende maatregelen van uw hele vastgoedportefeuille voor aan één coördinerend inspecteur (CI).
Voordelen portefeuilleaanpak
- U hoeft jaarlijks maar één keer te rapporteren over de verduurzaming van al uw locaties in Nederland.
- U kunt een gedeelte van de informatieplicht energiebesparing voor de hele vastgoedportefeuille hetzelfde maken. Zie voor meer details de voorwaarden onder aan de pagina.
- U hoeft niet alle gebouwen tegelijkertijd te verduurzamen. Omdat de energieprestatie van de hele vastgoedportefeuille wordt beoordeeld, krijgt u meer flexibiliteit. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om maatregelen in fases te nemen.
Word koploper in duurzaamheid. Kies voor de portefeuilleaanpak.
Hoe werkt de portefeuilleaanpak?
- U legt in een routekaart uit hoe u uw vastgoedportefeuille de komende jaren gaat verduurzamen. Het doel is daarbij om het totale energiegebruik vóór 2027 met een minimumpercentage te verminderen. Het gaat om minstens 14% finaal energiegebruik en minstens 22% fossiel energiegebruik minder voor de hele vastgoedportefeuille in totaal.
- U hoeft dan de komende 4 jaar niet meer apart te rapporteren aan de omgevingsdiensten over energiemaatregelen.
- Uw aangewezen contactpersoon rapporteert jaarlijks aan de CI over uw gehele vastgoedportefeuille. De CI is het eerste aanspreekpunt tussen uw contactpersoon en de omgevingsdiensten.
Uw deelname voorbereiden
Om mee te doen levert u vóór 15 februari 2023 om 23:59 uur de Intentieverklaring in bij OmgevingsdienstNL. U heeft dan tot 30 april 2023 om 23:59 uur om uw portefeuilleroutekaart in te dienen. Wordt uw deelname goedgekeurd? Dan levert u jaarlijks vóór 30 april een voortgangrapportage in over het voorgaande jaar.
Hieronder vindt u de documenten die u nodig heeft om uw aanvraag voor te bereiden. Bij het indienen van de portefeuilleroutekaart moet u extra informatie aanleveren over de individuele gebouwen en het energieverbruik. U leest daarover meer in het Programma van eisen. Hiervoor wordt nog een format-spreadsheet beschikbaar gesteld. Houd deze pagina in de gaten voor updates.
Meld u aan voor de portefeuilleaanpak
Stuur uw ingevulde intentieverklaring vóór 15 februari om 23:59 via e-mail naar portefeuilleaanpak@omgevingsdienst.nl.
Na uw aanmelding
Klik op het onderwerp voor meer informatie.
De CI beoordeelt de portefeuilleroutekaart binnen 5 maanden. Zijn de geplande maatregelen ambitieus genoeg? Worden ze snel genoeg uitgevoerd? De CI stemt hun oordeel af met een kernteam van betrokken inspecteurs. Dit bepaalt of de portefeuilleroutekaart wordt geaccepteerd. Wilt u afwijken van de EML of maatregelen in fases treffen? Onderbouw dit in de portefeuilleroutekaart.
Wordt uw portefeuilleroutekaart goedgekeurd? Dan bevestigt de CI dit schriftelijk aan uw contactpersoon. Ook adviseert die alle betrokken omgevingsdiensten om de komende 4 jaar geen apart toezicht te houden op uw informatieplicht energiebesparing. Zij krijgen de portefeuilleroutekaart en een overzicht van alle gebouwen toegestuurd. RVO maakt uw deelname openbaar op rvo.nl.
Wordt uw portefeuilleroutekaart afgewezen? Dan krijgt u een schriftelijk overzicht van alle beoordelingseisen en adviezen om aan de voorwaarden te voldoen. U heeft daarna vier weken de tijd om een verbeterd voorstel in te leveren. De CI beoordeelt dit verbeterde voorstel binnen vier weken. De hele beoordelingsprocedure duurt dus maximaal 7 maanden (tot eind november 2023).
Als uw verbeterde voorstel wordt afgewezen kunt u niet meedoen met de portefeuilleaanpak. U valt dan onder het gewoonlijke toezicht op de energiebesparingsplicht. De CI informeert uw contactpersoon, RVO en alle betrokken omgevingsdiensten hierover.
Uiterlijk op 30 april van ieder jaar levert u een ingevulde voortgangsrapportage in over het voorgaande jaar. De betrokken inspecteurs kunnen steekproefsgewijs controles uitvoeren. Als blijkt dat de resultaten achterblijven bij de afspraken, legt u hierover verantwoording af aan de CI. In overleg kunt u herstelmaatregelen afspreken. Als u in gebreke blijft, kunnen zij het toezicht weer overdragen aan de omgevingsdiensten.
Voorwaarden
Hieronder vindt u een overzicht van de voorwaarden van de portefeuilleaanpak. Klik voor meer informatie op het onderwerp.
- Uw bedrijf bezit minimaal 20 gebouwen in Nederland.
- De energiebesparingsplicht wordt voor deze gebouwen beoordeeld door minstens 2 verschillende bevoegde gezagen.
- Het energiegebruik van alle gebouwen bestaat voor meer dan de helft uit gebouwgebonden energie: verwarming, koeling, liften, ventilatie en verlichting.
- Minder dan 30% van het oppervlak van alle gebouwen wordt gebruikt voor een industriefunctie.
- U kunt bewijzen hoeveel gebouwgebonden energie uw vastgoed gebruikt in Kilowatturen per vierkante meter per jaar.
Om mee te blijven doen met de portefeuilleaanpak moet uw vastgoedportefeuille sneller verduurzamen dan wettelijk verplicht is. Dat wordt gemeten aan de hand van de volgende Key Performance Indicators, uitgedrukt in Kilowattuur per vierkante meter per jaar:
- Gemiddeld ten minste 5,5% vermindering van het fossiele energiegebruik per jaar (ofwel 22% in de periode 2023-2026)
- Gemiddeld ten minste 3,5% vermindering van het finale energiegebruik per jaar (ofwel 14% in de periode 2023-2026)
- U zet zich in om zo snel mogelijk te voldoen aan huidige en toekomstige duurzaamheidsmaatregelen en deze te verwerken in uw planning, zoals de overgang naar een aardgasvrije gebouwde omgeving.
- Deze KPI’s gelden voor de vastgoedportefeuille als geheel.
- Uw voortgang is gebaseerd op een ijkjaar; het laatste jaar waarvan de energiegegevens bekend zijn. Bij voorkeur is dit 2022. Door de effecten van COVID-19 zien we 2022 als een geschikter ijkjaar dan 2020 en 2021. Heeft u bij uw aanvraag nog geen energiegegevens voor 2022? Motiveer dan waarom u 2020 of 2021 een geschikt ijkjaar vindt. U rapporteert het jaarlijkse energiegebruik van 2023 tot en met 2026. Zo laat u zien dat u voldoet aan de KPI's.
Doet u mee aan de portefeuilleaanpak? Dan worden uw intentieverklaring en routekaart gedeeld met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wij publiceren een lijst met alle deelnemers op onze website.
Mocht uw bedrijf zich bedenken, dan kunt u de deelname aan de portefeuilleaanpak beëindigen met een bericht aan OmgevingsdienstNL, RVO en de Ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Als u na de goedkeuring van uw portefeuilleroutekaart niet meer blijkt te voldoen aan de voorwaarden en de gemaakte afspraken niet nakomt, kan de CI uw deelname stopzetten.
Wilt u meer weten over de voorwaarden? Lees meer in de werkwijze portefeuilleaanpak.
Plichten energiebesparing voor deelnemers
- Informatieplicht Energiebesparing: u moet nog steeds op tijd via het eLoket rapporteren om te voldoen aan deze informatieplicht. De eerstvolgende deadline daarvoor is 1 december 2023. In het eerste kwartaal van 2023 komt er een XML-sjabloon beschikbaar waarmee u voor al uw vastgoed in één keer kunt rapporteren. U geeft daarin aan dat u geen gebruik wilt maken van Erkende maatregelen-systematiek (EML-systematiek) omdat u gebruik maakt van de portefeuilleaanpak. In eLoket voegt u vervolgens uw goedgekeurde portefeuilleroutekaart als bijlage toe.
- Energielabel C verplicht voor kantoren: ook deze verplichting blijft gelden. Voldoet uw kantoorgebouw niet aan de label C-verplichting? Dan bent u als gebouweigenaar in overtreding. Dit kan gevolgen hebben voor uw deelname aan de portefeuilleaanpak. Op de portefeuilleroutekaart geeft u proactief aan wanneer u de gebouwen naar het verplichte niveau brengt. U moet daarbij minimaal de KPI's halen. Om mee te doen moet u aantonen dat u zo snel mogelijk voldoet aan uw wettelijke verplichtingen en de maatregelen niet uitstelt. Lees voor meer informatie paragraaf 1.2 van het programma van eisen voor de portefeuilleroutekaart.
- Onderzoeksplicht energiebesparing en EED-auditplicht: ook deze blijven gelden, als ze van toepassing zijn op uw gebouwen.
Belangrijke data portefeuilleaanpak
- woensdag 15 februari 2023Deadline intentieverklaringLever de intentieverklaring inDeadline
- zondag 30 april 2023Deadline portefeuilleaanpakLever de portefeuilleroutekaart in Deadline
- dinsdag 30 april 2024Deadline 1e voortgangsrapportageDeadline
- woensdag 30 april 2025Deadline 2e voortgangsrapportageDeadline
- donderdag 30 april 2026Deadline 3e voortgangsrapportageDeadline
Meer weten?
Hieronder vindt u het advies waarop de portefeuilleaanpak gebaseerd is.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties