Aardgasvrij
Nederland is in 2050 een klimaatneutrale samenleving. Dit doel staat in het Klimaatakkoord. Naast dat het goed is voor het klimaat, maakt het ons ook minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Gemeenten en regio’s spelen hierin een grote rol door in de gebouwde omgeving van het aardgas af te stappen.
Aardgasvrij voor particulieren, VVE's en verhuurders
Wilt u weten wat er mogelijk is om woningen of gebouwen aardgasvrij te maken? Bekijk de pagina Verduurzamen woningen. Vraag ook bij uw gemeente naar de plannen rondom het aardgasvrij maken van woonwijken.
Aardgasvrij voor ondernemers
Ondernemers kunnen terecht op de pagina's Energie besparen nu en straks en Programma Verduurzaming Industrie (PVI).
Ondersteunende programma's
Er zijn meerdere programma’s die gemeenten en regio's ondersteunen bij de overgang naar aardgasvrij.
Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) ondersteunt gemeenten in de warmtetransitie met uitleg, praktische voorbeelden en hulpmiddelen.
In de regio werken we samen aan de Regionale Energiestrategie in het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (RES).
Subsidies en regelingen
Gemeenten en regio’s kunnen, bij de overgang naar aardgasvrij, gebruikmaken van subsidies en regelingen. U vindt de subsidies en regelingen via onze Subsidie & Financieringswijzer.
Voorbeelden uit de praktijk
Wat werkt goed en waar zien gemeenten verbeterkansen? De viewer Circulair Bouwen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft een overzicht van vernieuwende, duurzame projecten in de gebouwde omgeving. Op onze website vindt u ook praktijkverhalen die onder andere over aardgasvrij gaan.