Open voor aanvragen

Deelnemen als ondernemer (BMKB)

Gepubliceerd op:
4 april 2011
Laatst gecontroleerd op:
3 mei 2021

De Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers (fte) met een jaaromzet tot € 50 miljoen of een balanstotaal tot € 43 miljoen. Verreweg de meeste mkb'ers kunnen er gebruik van maken, waaronder ook ondernemers met vrije beroepen.

Uw bedrijf is in Nederland, Bonaire, St. Eustatius of Saba gevestigd. De bedrijfsactiviteiten vinden overwegend in Nederland, Bonaire, St. Eustatius of Saba plaats. Twijfelt u of uw onderneming onder de definitie van het mkb valt? Vult u dan de mkb-toets in.

U wordt beschouwd als een gevestigde onderneming als u uw bedrijf langer dan 3 jaar voert. De vorm waarin u dit doet (natuurlijk persoon of rechtspersoon) doet niet ter zake. Voert u minder dan 3 jaar een bedrijf? Dan bent u starter en kunt u gebruik maken van extra steun binnen de BMKB.

Is de lening voor het financieren van een woon-werkpand, dan moet minstens 50% van de ruimte bestemd zijn voor zakelijk gebruik.

Wanneer geen BMKB?

U komt niet in aanmerking voor de BMKB als:

  • u actief bent in de publiekverzekerde zorg
  • u een onderneming heeft waarvan de laatste of de te verwachten jaaromzet voor meer dan 50% is verkregen uit de beoefening van:
    • de land- en tuinbouw, de vee- of visteelt, de visserij of de teelt van vee- en visvoer; of
    • het bank-, verzekerings- of beleggingsbedrijf of het financieren van één of meer andere ondernemingen; of
    • de verwerving, vervreemding, de ontwikkeling, het beheer of de exploitatie van onroerend goed.
In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?