Gesloten voor aanvragen

Btw op factuur bij CEK23

Gepubliceerd op:
15 december 2022
Laatst gecontroleerd op:
16 december 2022

Hoe past u als energieleverancier het prijsplafond goed toe op de factuur? We geven een voorbeeld. De genoemde bedragen zijn voorbeeldprijzen. 

Toepassen CEK23 op de factuur

Wij betalen met CEK23 een gedeelte van de vergoeding die klanten moeten betalen aan u als energieleverancier. Het subsidiebedrag kwalificeert als deelbetaling (van ons) op de factuur en maakt onderdeel uit van de vergoeding die u ontvangt voor de energielevering.

Vanaf 1 januari 2023 is het btw-tarief voor energieleveringen 21%. Stel dat de contractprijs € 2,42/m3 (incl. 21% btw) bedraagt, dan maakt u € 0,42 btw over aan de Belastingdienst. Op de factuur maakt u schriftelijk inzichtelijk dat de CEK-subsidie in mindering komt op het bedrag ná btw.

Voorbeeld

Stel: het prijsplafond bedraagt € 1,45/m3. De contractprijs bedraagt € 2,42/m3 (inclusief btw).

Omdat de subsidie een deel van de prijs én van de btw vergoedt, is expliciet niet toegestaan om de subsidie te verwerken in het bedrag vóór btw omdat in dat geval te weinig btw wordt afgedragen. Hier wordt op gehandhaafd. In onderstaand voorbeeld ziet u hoe u de factuur opmaakt (en hoe dat juist niet moet). Het voorbeeld is een vereenvoudigde versie zonder energiebelasting:

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op (alleen voor energieleveranciers)

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?