Europese Digitale Innovatie Hubs (EDIH) – Digital Europe

Laatst gecontroleerd op:
22 april 2024
Gepubliceerd op:
7 juli 2020

De Europese Digitale Innovatie Hubs (EDIH) zijn een belangrijk onderdeel van het Digital Europe-programma van de Europese Commissie (EC). Met een netwerk van EDIH's wil de EC een brede regionale ondersteuning realiseren voor het versnellen van digitalisering.

Werkt u bij een mkb-bedrijf of publieke organisatie? De 6 opgerichte EDIH’s in Nederland zijn hét regionale aanspreekpunt voor uw vragen en uitdagingen rondom digitalisering.

Beheren aanvraag nationale voorselectie EDIH's

Heeft uw consortium eerder een aanvraag ingediend voor de nationale voorselectie van de European Digital Innovation Hubs? En wilt u uw voortgang doorgeven, wijzigingen doorgeven of een vaststelling aanvragen? Dit kan via ons aanvraagportaal voor Digital Europe. Klik hiervoor op 'Aanvraag beheren' en log in met eHerkenning. 

Europa streeft naar een toekomst waarin digitalisering volledig wordt benut en ondernemers digitaal weerbaar zijn. Investeringen in cybersecurity en digitale vaardigheden zijn hiervoor van vitaal belang.

Het Digital Europe-programma werkt aan deze visie met 5 centrale doelstellingen. Deze vindt u op onze informatiepagina over Digital Europe onder 'Structuur'.

Wat doen de EDIH's?

Een EDIH is binnen het Digital Europe-programma hét regionale aanspreekpunt voor vragen en uitdagingen rondom digitalisering. Een EDIH ondersteunt bedrijven in hun digitale transformatie en doet dit zonder winstoogmerk.

De EDIH's bieden uiteenlopende vormen van ondersteuning, waaronder:

  • toegang faciliteren tot testfaciliteiten;
  • organiseren van netwerkactiviteiten;
  • trainen en opleiden van (potentiële) medewerkers bij bedrijven; en
  • het mogelijk maken van toegang tot financiering.

Ze richten zich met name op mkb’ers en publieke instanties en ondersteunen hen om maximaal gebruik te kunnen maken van de voordelen van digitalisering.

Samenwerking EDIH’s binnen Europa

Dankzij het Europese netwerk van EDIH's kunnen mkb'ers in heel Europa profiteren van hun ondersteuning en expertise. Dit bevordert samenwerking binnen Europa, maakt de toegang tot digitalisering eenvoudiger, versterkt innovatie en verbetert het concurrentievermogen van mkb'ers. Het voordeel van dit Europese netwerk is dat mkb'ers naar de meest geschikte hub kunnen worden doorverwezen.

Nederlandse EDIH's: innovatie voor bedrijfsleven en overheid

Eind 2022 heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) 6 EDIH’s geselecteerd: 

  • 5 EDIH’s richten zich op de ondersteuning van digitalisering in het bedrijfsleven. Ze zitten verspreid over het hele land.
  • De 6e EDIH richt zich op de digitalisering van publieke organisaties en ontvangt cofinanciering van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De EDIH’s in Nederland zijn uw toegangspoort tot digitale transformatie en innovatie. Ze brengen technologie en expertise binnen handbereik en staan klaar om u te helpen met kennis en vaardigheden voor de digitale toekomst.

Hulp nodig bij digitalisering?

Neem contact op met een EDIH bij u in de buurt en ontdek hoe u kunt profiteren van de kracht van digitalisering. Het gevarieerde netwerk van hubs staat klaar om u te ondersteunen bij uw digitale reis.

Hieronder vindt u een overzicht met de contactgegevens en locaties van de EDIH's in Nederland.

Contactgegevens en locaties EDIH's

Voor het mkb
EDIH Locatie/Regio Penvoerder Contactpersoon Contactgegevens
EDIH Noord Groningen N.V. NOM, Investerings- en 
Ontwikkelingsmaatschappij
voor Noord Nederland
Anna Moerbeek
(Project Manager)
EDIH Boost Apeldoorn Provincie Gelderland Robin Burghard
(Project Manager)
EDIH Digital Hub Noordwest Utrecht (voor mkb’ers in Utrecht, 
Flevoland en Noord-Holland)
ROM Regio Utrecht B.V. Erwin van Eijden
(Project Manager)
EDIH DigitalZH Voor mkb’ers in de metropoolregio
Rotterdam-Den Haag
ROM InnovationQuarter B.V. Tim Franken
(Project Manager)
EDIH Klikopmorgen Eindhoven BOM Business Development & Foreign Investments B.V. Gerard Blom
(Project Manager)
  • E: info@klikopmorgen.nl                                 
  • T: + 31 486 47 77 90

 

Voor publieke organisaties
EDIH Locatie/Regio Penvoerder Contactpersoon Contactgegevens
Dutch Societal Innovation Hub (DSIH) | VNG Den Haag Dutch Societal Innovation Hub (DSIH) Irene van Hooff, Project Manager E: irene.vanhooff@vng.nl

Meer weten?

Lees over de EDIH's op de website van Smart Industry.

Bent u tevreden over deze pagina?