Open voor aanvragen

Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA)

Gepubliceerd op:
20 januari 2014
Laatst gecontroleerd op:
26 april 2023

Succesvol ondernemerschap beloont zichzelf. Maar wie beloont degenen die met creatieve en inspirerende initiatieven ondernemerschap stimuleren?

Met de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA) erkent en beloont de Europese Commissie successen van openbare instanties en publiek-private samenwerkingsverbanden. Het doel is ondernemerschap te bevorderen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt hierbij ondersteuning.

  6 categorieën

  Nationale, regionale of lokale initiatieven kunnen een award winnen in 1 van de 6 categorieën. Een organisatie kan in iedere categorie 1 of meer nationale, regionale of lokale programma's aanmelden.

  Lees meer over de 6 categorieën

  EEPA-verkiezing

  De Europese Commissie organiseert de verkiezing al sinds 2006. Ieder jaar vinden de nationale voorrondes van deze verkiezing plaats. Tijdens deze voorronde selecteert de jury 2 initiatieven die Nederland kunnen vertegenwoordigen tijdens de Europese finale.

  Nederland won al verschillende keren één van de Europese prijzen. Lees meer informatie over de eerdere winnaars 

  Voor wie?

  De Award is bedoeld voor nationale, regionale of lokale autoriteiten en publiek-private samenwerkingsverbanden uit alle EU-lidstaten evenals IJsland, Noorwegen, Servië en Turkije. De instanties of samenwerkingsverbanden hebben het ondernemen vergemakkelijkt en de economie in de regio gestimuleerd. Hun initiatief moet minimaal 2 jaar in uitvoering zijn.

  Voldoet u aan bovenstaande eisen? Lees hoe u mee kunt doen aan EEPA.

  Doel EEPA

  De Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering hebben als doel:

  • succesvolle activiteiten en initiatieven ter bevordering van ondernemingen en ondernemerschap identificeren en erkennen;
  • voorbeelden van goed ondernemerschapsbeleid en succesverhalen voor het voetlicht brengen en uitwisselen;
  • meer aandacht te vestigen op de rol van ondernemers in de samenleving;
  • potentiële ondernemers aanmoedigen en inspireren.

  Waarom meedoen?

  Deelnemen aan de EEPA levert deelnemers zichtbaarheid en erkenning voor hun project op en uitbreiding van hun netwerk. Als u namens Nederland wordt genomineerd, krijgt u de kans om uw project in Europa te presenteren. Uw initiatief kan als rolmodel dienen voor de hele EU. Erkenning voor uw inspanningen op Europees niveau kan leiden tot:

  • media-aandacht
  • toegang tot een interessant Europees netwerk
  • of een bevestiging van de toegevoegde waarde van uw activiteiten. Ook kunt u door uw voorbeeld (potentiële) ondernemers aanmoedigen en inspireren.

  Juryvoorzitter Pieter Waasdorp en oud-winnaars Simone Hermans en Chrétien Herben van Health Holland vertellen u graag meer over de voordelen van meedoen aan de EEPA.

  Bent u tevreden over deze pagina?