Open voor aanvragen

Agrarische omgeving en Energie-investeringsaftrek (EIA)

Gepubliceerd op:
9 mei 2019
Laatst gecontroleerd op:
28 december 2023

Doet u een energie-investering in de agrarische sector? Verbetert u bijvoorbeeld een gebouw of proces? Of investeert u in energiebesparing door de efficiëntie in uw bedrijf te verhogen? De regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt u fiscaal voordeel, als u investeert in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan.

Op deze pagina vindt u onder meer een infographic met de investeringsmogelijkheden die de Energielijst 2024 voor de EIA biedt. De Energielijst maakt onderscheid in specifieke en generieke investeringen.

Specifieke mogelijkheden

In een klikbare afbeelding (interactieve infographic) vindt u de investeringsmogelijkheden die gericht zijn op energiebesparing. Van deze investeringen staan specifieke codes op de Energielijst 2024.

Klik onder de afbeelding om naar de interactieve infographic over de agrarische omgeving te gaan.

  • Kiest u in de interactieve versie op een blauw tekstkader? Dan krijgt u een voorsortering van alle bedrijfsmiddelcodes van de Energielijst 2024 waarvoor u EIA kan aanvragen.
  • Kiest u een groen tekstkader? Dan vindt u ook de mogelijkheden van de Milieulijst 2024 van de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek en/of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). Aanvragen voor deze milieu-investeringen doet u bij de MIA\Vamil.

Generieke mogelijkheden

Investeert u in energiebesparing in de agrarische sector, maar is deze investering niet specifiek omschreven in de Energielijst? Ook dan kan uw project in aanmerking komen, onder een generieke code. Denk aan projecten die de efficiency verhogen.

De EIA biedt mogelijkheden zowel voor de verbetering van bestaande gebouwen (code 310000) als voor uitbreiding of nieuwe gebouwen (code 410000). Dat geldt ook voor nieuwe- of bestaande processen (code 420000 of 320000).

Wilt u in aanmerking komen voor de EIA onder één van deze codes? Dan moet u voor de codes 310000 en 410000 de investering tussen 5 en 25 jaar terugverdienen. Voor de codes 420000 en 320000 is dit tussen de 5 en 15 jaar.  Zowel uw aanschafkosten als uw voortbrengingskosten komen in aanmerking.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?