Open voor aanvragen

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

Gepubliceerd op:
7 februari 2017
Laatst gecontroleerd op:
17 november 2022

Heeft u een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of duurzame energie toepast? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.

De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. En bovendien heeft u ook de gebruikelijke afschrijving voor uw investering en een lagere energierekening. Voor 2022 is er een budget van € 149 miljoen.

Voor wie?

De EIA is voor alle ondernemers die belastingplichtig zijn voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de EIA, als die belastingplichtig is voor vennootschapsbelasting. De regeling is niet voor particulieren.

Voorwaarden en Energielijst

Een van de belangrijkste voorwaarden van de EIA is dat uw energie-investering (bedrijfsmiddel) voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst.

Energielijst

Met onze online zoektool kunt u nagaan of uw investering op de Energielijst 2022 staat. Hiermee kunt u snel zoeken op branche, uw milieudoel, techniek, bedrijfsmiddel, de code zelf of een ander trefwoord. Of raadpleeg onze brochure Energielijst 2022 (pdf).

Zoek online in de Energielijst

Raadpleeg de brochure Energielijst 2022

Alle voorwaarden

Naast de Energielijst, zijn er nog een aantal belangrijke voorwaarden. We hebben deze voor u op een rij gezet. 

Bekijk alle voorwaarden

Algemene informatie Energielijst

Wilt u meer algemene informatie over de Energielijst? Bijvoorbeeld over de opbouw van de lijst in bepaalde thema's, categorieën? Of de codes die we onderscheiden? 

Bekijk algemene informatie over de Energielijst

Branches en thema's

De EIA biedt mogelijkheden voor ondernemers in uiteenlopende sectoren, zoals de bouw, glastuinbouw, veehouderij en industrie.

Aanvragen

Zorg dat u uw aanvraag op tijd doet. Er gelden namelijk verschillende indientermijnen. Deze termijnen zijn afhankelijk van het soort investeringskosten (aanschafkosten of voortbrengingskosten) waarvoor u EIA aanvraagt.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Op onze pagina over het aanvraagproces leest u meer over de indientermijnen. Ook vindt u er een stappenplan en een korte video met uitleg over hoe u de aanvraag doet.

Kent u de voorwaarden? En wilt u een EIA-aanvraag indienen? Regel dan direct uw aanvraag.

Na uw aanvraag

Heeft u uw aanvraag ingediend? Dan ontvangt u per e-mail een ontvangstbevestiging met een referentienummer. Deze krijgt u binnen enkele uren nadat u het aanvraagformulier heeft verzonden.

Wilt u later meer bekijken over uw ingediende aanvraag? Bijvoorbeeld over de ontvangst, registratie, controle, beslissing of bijhorende correspondentie? Of hierop reageren? Ga dan naar uw aanvraag door weer in te loggen met uw eHerkenning.

EIA in de praktijk

Wilt u weten wie er eerder gebruikmaakten van energie-investeringsaftrek? Lees dan een selectie van praktijkverhalen van ondernemers die u voorgingen.

Bekijk praktijkverhalen van ondernemers

Onderneem maatschappelijk verantwoord

Denk  bij de productie en diensten  van uw bedrijf aan mens, milieu en maatschappij. Maatschappelijk verantwoord ondernemen  (MVO) is niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor uw bedrijf. 

RVO moedigt alle organisaties aan maatschappelijk verantwoord te ondernemen. We helpen u daarbij met financiering, advies en met ons netwerk.

Meer weten? Bezoek onze MVO-pagina.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?