Open voor aanvragen

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

Gepubliceerd op:
7 februari 2017
Laatst gecontroleerd op:
16 maart 2023

Heeft u een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wilt u investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.

De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. En bovendien heeft u de gebruikelijke afschrijving voor uw investering en een lagere energierekening. Voor 2023 is er een budget van € 249 miljoen.

Voor wie?

De EIA is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de EIA, als zij vennootschapsbelasting betalen. De regeling is niet voor particulieren.

Voorwaarden en Energielijst

Een van de belangrijkste voorwaarden van de EIA is dat uw investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst.

Energielijst

Met onze online zoektool bekijkt u of uw investering op de Energielijst 2022 of 2023 staat. Hiermee zoekt u snel op branche, uw milieudoel, techniek, bedrijfsmiddel, de code zelf of een ander trefwoord. Of raadpleeg onze brochure Energielijst 2022  of 2023 (pdf). Deze vindt u op de pagina van de online zoektool.

Alle voorwaarden

Er zijn nog andere belangrijke voorwaarden. We hebben deze voor u op een rij gezet. 

Bekijk alle voorwaarden

Algemene informatie Energielijst

Wilt u meer algemene informatie over de Energielijst? Bijvoorbeeld over de opbouw van de lijst in bepaalde thema's, categorieën? Of de codes die we onderscheiden? 

Bekijk algemene informatie over de Energielijst

Branches en thema's

De EIA biedt mogelijkheden voor ondernemers in verschillende sectoren, zoals de bouw, glastuinbouw, veehouderij en industrie.

Aanvragen

Geen EIA-melding mogelijk van 17 tot en met 20 maart

Van vrijdag 17 maart 2023 16:00 uur tot en met maandag 20 maart 2023 08:00 uur vindt onderhoud plaats aan onze website. U kunt dan niet inloggen in eLoket.

Komt u in tijdnood omdat de indientermijn bijna verstreken is? Volg dan het onderstaande stappenplan:

  1. Stuur een pro-forma melding per e-mail aan eia@rvo.nl. De pro-forma melding bevat minimaal uw bedrijfsnaam en NAW-gegevens, de bedrijfsmiddelcode(s) en het gemelde bedrag.
  2. Meld uw investering (vanaf 20 maart) alsnog via eLoket. Dit moet binnen 10 werkdagen nadat u de pro-forma e-mail heeft verstuurd. U ontvangt hiervan een meldingsnummer.
  3. Geef dit meldingsnummer direct door via e-mail aan eia@rvo.nl.

Let op: U moet de pro-forma e-mail versturen binnen de meldingstermijn. Verstuurt u de e-mail na het verstrijken van deze termijn, dan heeft u de melding te laat ingediend.

U kunt voor de EIA 2 soorten kosten melden: de aanschafkosten en de voortbrengingskosten van uw investering. Hiervoor gelden verschillende indientermijnen. Zorg dat u uw aanvraag op tijd doet.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Op onze pagina over het aanvraagproces leest u meer over de indientermijnen. Ook vindt u er een stappenplan en een korte video met uitleg over hoe u de aanvraag doet.

Kent u de voorwaarden? En wilt u een EIA-aanvraag indienen? Regel dan direct uw aanvraag.

Na uw aanvraag

Heeft u uw aanvraag ingediend? Dan ontvangt u per e-mail een ontvangstbevestiging met een referentienummer. Deze krijgt u binnen enkele uren nadat u het aanvraagformulier heeft verzonden.

Wilt u later meer bekijken over uw aanvraag? Bijvoorbeeld over de ontvangst, registratie, controle, beslissing of bijhorende correspondentie? Of hierop reageren? Log dan weer in met eHerkenning en ga naar uw aanvraag.

EIA in de praktijk

Wilt u weten wie er gebruikmaakten van de EIA? Lees een selectie van praktijkverhalen van ondernemers.

Bekijk praktijkverhalen van ondernemers

Onderneem maatschappelijk verantwoord

Denk  bij de productie en diensten  van uw bedrijf aan mens, milieu en maatschappij. Maatschappelijk verantwoord ondernemen  (MVO) is niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor uw bedrijf. 

RVO moedigt alle organisaties aan maatschappelijk verantwoord te ondernemen. We helpen u daarbij met financiering, advies en met ons netwerk.

Meer weten? Bezoek onze MVO-pagina.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?