Open voor aanvragen

Energielijst

Laatst gecontroleerd op:
27 mei 2024
Gepubliceerd op:
24 december 2018

De Energielijst van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) wordt ieder jaar geactualiseerd. Er komen bedrijfsmiddelen bij, er gaan er enkele vanaf. En soms scherpen we technische eisen aan. De nieuwe Energielijst wordt meestal eind december officieel bekend gemaakt door een publicatie in de Staatscourant. Het gaat dan om een wijziging van de 'Uitvoeringsregeling energie-investeringsaftrek 2001'.

Wijzigingen in de Energielijst 2024

We passen de Energielijst ieder jaar aan. Er komen bedrijfsmiddelen bij, er gaan er een paar vanaf. En soms scherpen we de technische eisen aan.
Bekijk de opvallendste wijzigingen.

In hoofdstuk 3 van de Energielijst staan investeringen (bedrijfsmiddelen) in de categorieën A tot en met G:

 • A: Bedrijfsgebouwen
 • B: Processen
 • C: Transportmiddelen
 • D: Duurzame energie
 • E: Energiebalancering
 • F: Energietransitie
 • G: Energieadvies, maatwerkadvies en CO2-emissiereductieplan

Specifieke en generieke codes

Een investering in een bedrijfsmiddel komt voor energie-investeringsaftrek in aanmerking, als het voldoet aan de omschrijving onder één van de codes op de Energielijst.

 • Specifieke codes:
  Onder deze codes staan duidelijk omschreven bedrijfsmiddelen, vaak met technische eisen. De overheid wil namelijk alleen de beste energiebesparende maatregelen stimuleren. Vraag uw leverancier of een bedrijfsmiddel aan de technische eisen voldoet. Is dit het geval? Vraag dan EIA aan onder die specifieke code.
   
 • Generieke codes:
  Het gaat bij deze codes om (maatwerk)investeringen. Deze bedrijfsmiddelen staan niet specifiek op de lijst maar leveren wel energiebesparing op. Is dit het geval bij uw investering? Dan kunt u EIA aanvragen onder een generieke code.

Zoeken in de Energielijst

U kunt op 3 manieren zoeken naar energiezuinige of duurzame investeringen met belastingvoordeel:

 1. Interactieve infographic
  Een grafische weergave van de investeringsmogelijkheden per sector (industrie, landbouw, gebouwde omgeving en mobiliteit).
 2. Zoektool
  Een online tool om te zoeken in de Energielijst 2024. U kunt filteren en zoeken op sector, branche, doel, code, techniek of een ander trefwoord.
 3. Via de inhoudsopgave van deze brochure loopt u door de Energielijst:

Product voorstellen voor de Energielijst

Wilt u uw product plaatsen op de Energielijst? Doe dan een voorstel voor een aanvulling of wijziging van  de Energielijst. U kunt tot 1 september 2024 voorstellen indienen voor de Energielijst 2025. 

Lees meer over het doen van een voorstel voor de Energielijst

Energie-investeringsaftrek aanvragen

Wilt u gebruikmaken van energie-investeringsaftrek? Vraag dan de EIA aan voor de energie-investering.

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan ontvangt u van ons een EIA-verklaring. In deze verklaring staat het bedrag dat u in uw belastingaangifte mag toepassen.

Het proces van het aanvragen van de EIA tot het toepassen van het bedrag in uw belastingaangifte hebben we kort toegelicht.
 
Bekijk het aanvraagproces EIA

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?