Open voor aanvragen

Energielijst

Gepubliceerd op:
24 december 2018
Laatst gecontroleerd op:
4 september 2023

De Energielijst van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) wordt ieder jaar geactualiseerd. Er komen bedrijfsmiddelen bij, er gaan er enkele vanaf. En soms scherpen we technische eisen aan. De nieuwe Energielijst wordt meestal eind december officieel bekend gemaakt door een publicatie in de Staatscourant. Het gaat dan om een wijziging van de 'Uitvoeringsregeling energie-investeringsaftrek 2001'.

Wijzigingen in de Energielijst 2023

We passen de Energielijst ieder jaar aan. Er komen bedrijfsmiddelen bij, er gaan er een paar vanaf. En soms scherpen we de technische eisen aan. Op 4 september 2023 is de Energielijst 2023 tussentijds uitgebreid.

In hoofdstuk 3 van de Energielijst staan investeringen (bedrijfsmiddelen) in de categorieën A tot en met G:

 • A: Bedrijfsgebouwen
 • B: Processen
 • C: Transportmiddelen
 • D: Duurzame energie
 • E: Energiebalancering
 • F: Energietransitie
 • G: Energieadvies, maatwerkadvies en CO2-emissiereductieplan

Specifieke en generieke codes

Een investering in een bedrijfsmiddel komt voor energie-investeringsaftrek in aanmerking, als het voldoet aan de omschrijving onder één van de codes op de Energielijst.

 • Specifieke codes:
  Onder deze codes staan duidelijk omschreven bedrijfsmiddelen, vaak met technische eisen. De overheid wil namelijk alleen de beste energiebesparende maatregelen stimuleren. Vraag uw leverancier of een bedrijfsmiddel aan de technische eisen voldoet. Is dit het geval? Vraag dan EIA aan onder die specifieke code.
   
 • Generieke codes:
  Het gaat bij deze codes om (maatwerk)investeringen. Deze bedrijfsmiddelen staan niet specifiek op de lijst maar leveren wel energiebesparing op. Is dit het geval bij uw investering? Dan kunt u EIA aanvragen onder een generieke code.

Zoeken in de Energielijst

Met onze online zoektool zoekt u snel in de Energielijst. U kunt filteren en zoeken op sector, branche, doel, code, techniek of een ander trefwoord. De volledige Energielijst 2023 vindt u ook in onze brochure. U vindt die op de pagina van de online zoektool.

Zoek in de Energielijst 2023

Product voorstellen voor de Energielijst

Wilt u uw product plaatsen op de Energielijst? Doe dan een voorstel voor een aanvulling of wijziging van  de Energielijst. U kunt tot 1 september 2023 voorstellen indienen voor de Energielijst 2024. 

Lees meer over het doen van een voorstel voor de Energielijst

Energie-investeringsaftrek aanvragen

Wilt u gebruikmaken van energie-investeringsaftrek? Vraag dan de EIA aan voor de energie-investering.

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan ontvangt u van ons een EIA-verklaring. In deze verklaring staat het bedrag dat u in uw belastingaangifte mag toepassen.

Het proces van het aanvragen van de EIA tot het toepassen van het bedrag in uw belastingaangifte hebben we kort toegelicht.
 
Bekijk het aanvraagproces EIA

Vragen over EIA?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?