Milieulijst MIA\Vamil
Wilt u gebruikmaken van het belastingvoordeel op uw investering met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)? Dat kan als u investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat past de Milieulijst ieder jaar aan, in samenwerking met ons. Lees de opvallendste wijzigingen in de Milieulijst 2025.
Vind uw milieuvriendelijke investering met belastingvoordeel
Voor uw investering geldt de Milieulijst van het jaar waarin u de verplichting tot de investering bent aangegaan (aanschaf- of opdrachtdatum).
Zoek in de Milieulijst 2024 Zoek in de Milieulijst 2025
Op de pagina's van beide Milieulijsten vindt u ook een brochure (pdf) met de Milieulijst. En voor de Milieulijst 2025 een grafische weergave van de investeringsmogelijkheden voor verschillende sectoren: industrie, landbouw, bouw en verkeer en vervoer (mobiliteit).
Hoe gebruikt u de Milieulijst?
Op de Milieulijst staan bedrijfsmiddelen met belastingvoordeel. Bedrijfsmiddelen zijn zaken die u gebruikt in uw onderneming en die u niet wilt verkopen. U heeft ze nodig om uw producten te maken of uw diensten te verlenen.
Heeft u iets samengesteld uit meerdere onderdelen? En zijn die onderdelen afhankelijk van elkaar? Die zien we dan als één bedrijfsmiddel, als ze samen voldoen aan de omschrijving in de Milieulijst. Ook dan is belastingvoordeel mogelijk.
Per bedrijfsmiddel ziet u:
- de code die u gebruikt om het bedrijfsmiddel bij ons te melden;
- de naam van het bedrijfsmiddel;
- het doel van het bedrijfsmiddel en de eisen waaraan het moet voldoen voor het belastingvoordeel;
- de onderdelen waaruit het bedrijfsmiddel gewoonlijk bestaat. En soms eventuele andere onderdelen die ook deel kunnen zijn van uw milieu-investering;
- soms een maximaal bedrag waarover u belastingvoordeel krijgt. Dit maximum is dan uitgedrukt in een bedrag, een bedrag per eenheid of een percentage van het investeringsbedrag.
- soms een toelichting op de omschrijving.
De letter (A t/m G) in elke code is het percentage van de milieu-investeringsaftrek en/of willekeurige afschrijving (MIA, Vamil of een combinatie). Voor de meeste bedrijfsmiddelen heeft u MIA-voordeel én Vamil-voordeel. In onderstaande afbeelding ziet u de verschillende percentages die zorgen voor het belastingvoordeel.
Legenda bij de Milieulijst
MIA en Vamil zijn twee aparte regelingen met een grote overlap.
Voor de meeste bedrijfsmiddelen op de Milieulijst kunt u zowel MIA- als Vamil-voordeel krijgen.
Uitleg letters A tot en met G in een code op de Milieulijst:
A = 36% MIA + 75% Vamil
B = 27% MIA + 75% Vamil
C = alleen 75% Vamil
D = alleen 36% MIA
E = alleen 27% MIA
F = 45% MIA + 75% Vamil
G = alleen 45% MIA
Uw bedrijfsmiddel moet voldoen aan de omschrijving
Op de Milieulijst vindt u bedrijfsmiddelen met een:
- middelvoorschrift. Deze hebben een exacte technische omschrijving van het doel, het middel en de werking. Voor het krijgen van belastingvoordeel voor zo'n bedrijfsmiddel is het belangrijk dat uw bedrijfsmiddel aan deze exacte omschrijving voldoet.
- doelvoorschrift. Bij deze investeringen geven we alleen de milieuprestatie (het doel) aan. Dit geeft u meer ruimte voor investeringen in innovatie. Ook kunt u deze gebruiken voor investeringen in het verduurzamen van uw productieproces. Lees meer over de voorwaarden voor bedrijfsmiddelen met een doelvoorschrift.
Wijzigingen in de Milieulijst 2025
Wij passen de Milieulijst ieder jaar aan. Bekijk hieronder de opvallendste wijzigingen voor de Milieulijst 2025.
- We willen het gebruik van verpakkingen verminderen. U krijgt daarom nu ook belastingvoordeel voor:
- Inzamel- en geldretoursysteem voor herbruikbare bekers (F 1308);
- Tankinstallatie voor ruitensproeiervloeistof (F 1216).
- De eis voor het minimale aandeel recyclaat in asfaltcentrales (F 1570) is versoepeld van 80% naar 65%.
- Bedrijfsmiddel F 1211 heet voortaan ‘3D-printer ter vervanging van (industriële) productieapparatuur’. Het belastingvoordeel is daarmee beperkt tot toepassingen waarbij de inzet van een 3D-printer niet gangbaar is.
- (Inpandige) Multi-afvalcontainers, zoals in kantoorgebouwen, zijn uitgesloten onder 'Inzamelapparatuur of -voorziening voor meer of zuiverdere monostromen’ (D 1601). Deze zijn intussen gangbaar.
- U krijgt nu ook belastingvoordeel voor:
- Teeltvloer (F 2190) om lekkages van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen op tijd op te sporen;
- Desinfectiesysteem voor melkrobots (B 2203);
- Onkruidbestrijdingsmachine met lasers (A 2357);
- Productie- en verwerkingsapparatuur voor biobased grondstoffen (F 2318) om gewassen te telen die geschikt zijn om te verwerken tot grondstoffen voor bouwmaterialen.
- Voor duurzame stallen verandert een aantal dingen:
- U moet alle vergunningen voor het bouwen van een duurzame stal aangevraagd hebben, voordat u een MIA\Vamil-aanvraag doet. U heeft ook een besluit van het bevoegd gezag nodig voor een vergunning voor een Natura 2000-activiteit;
- U moet ons het definitieve stalcertificaat van een MDV-stal toesturen binnen 3 jaar na afgifte van het stalontwerpcertificaat;
- U kunt (onder voorwaarden) de kosten van nageschakelde technieken in de stal weer melden voor de MIA\Vamil;
- We beoordelen de grondgebondenheid van duurzame melkveestallen voortaan op basis van het fosfaatrechtenstelsel.
- Belastingvoordeel voor volautomatische sorteerinstallaties (B 2615) geldt alleen nog voor het automatisch sorteren van wortelen.
- Voor bedrijfsmiddelen voor het kweken en verwerken van insecten (A 2720, F 2721 en F 2722) geldt dat de eindproducten bestemd moeten zijn voor consumptie door mensen.
- In dit hoofdstuk van de Milieulijst staat een nieuwe paragraaf 2.8 'Klimaatadaptatie in het landelijk gebied'. De bedrijfsmiddelen die hierin staan, stonden eerder in andere paragrafen binnen hoofdstuk 2.
- U krijgt nu ook belastingvoordeel voor:
- Elektrische bakfiets of cargobike met zonnepanelen (F 3120);
- Oplaadkluis voor elektrische fietsen, brom- of snorfietsen (F 3211);
- Draadloos oplaadpunt voor elektrische fietsen (F 3723);
- Meetsysteem om in een tankschip gesloten metingen uit te voeren (F 3334);
- Elektrisch of waterstof aangedreven locomotief (E 3520).
- Voor een aantal voer- en werktuigen krijgt u voor 90% van het investeringsbedrag belastingvoordeel. Hierdoor kunt u nu wel alle accessoires en opties meenemen.
- Voor deze voertuigen krijgt u geen belastingvoordeel meer:
- Elektrische bestelauto’s (E 3101);
- Elektrische taxi’s met 9 zitplaatsen of voor rolstoelvervoer (E 3106);
- Elektrische L7e-C voertuigen en motorfietsen (E 3114).
Dit komt door marktontwikkelingen en wijzigingen in de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Hierdoor is er geen sprake meer van een meerprijs voor een investering in deze voertuigen. We kunnen deze investeringen daarom niet langer belastingvoordeel geven. Dit blijft wel mogelijk voor waterstof aangedreven bestelauto’s (G 3104) en taxi’s (F 3112).
- Speed-pedelecs (E 3118), vanwege onvoldoende milieuwinst, vergeleken met het gangbare alternatief.
- De eisen voor bakfietsen zijn aangepast. In plaats van een minimum investeringsbedrag van € 4.000 moeten deze bedrijfsmiddelen nu voldoen aan een gewichtseis.
- Er zijn minimumeisen toegevoegd voor hijscapaciteit en hefhoogte van elektrische hijswerktuigen (E 3420) en hoogwerkers (E 3423). U krijgt geen belastingvoordeel meer voor elektrische vorkheftrucks.
- Voor deze bedrijfsmiddelen krijgt u geen belastingvoordeel meer:
- Stofafscheiders (E 4485), omdat de meerprijs van dit bedrijfsmiddel moeilijk te bepalen is;
- Vacuüm middenspanningsschakelsystemen (D 4208), door een wettelijke verplichting om F-gassen uit te faseren;
- Koelsystemen met water als koudemiddel (A 4240), omdat deze voor zover ons bekend niet meer aangeboden worden op de markt.
- De eisen voor de koude oxidatie-installatie (D 4680) zijn aangepast door marktontwikkelingen. Dit geldt ook voor een rookgenerator voor voedselbewerking (D 4417), door het verbod op bepaalde rookaroma’s.
- U krijgt nu ook belastingvoordeel voor:
- Zuiveringsinstallatie voor grijswaterrecycling (F 5347);
- Gevelimpregnering zonder PFAS en chemicaliën (F 5141).
- Voor circulaire woningen (G 5202) krijgt u voor maximaal € 700 per vierkante meter bvo aan investeringskosten belastingvoordeel voor MIA.
- Voor enkele duurzame gebouwen (D 5215, D 5220 en D 5227) is het aftrekpercentage van de MIA verlaagd van 45% naar 36%.
- U kunt voor een gebouw(deel) met industriefunctie nog voor maximaal 5.000 vierkante meter bvo belastingvoordeel aanvragen voor MIA.
- We zien duurzame energie-installaties weer als onderdeel van het gebouw. Dit betekent dat u deze ook mee moet nemen in de berekening van de milieuprestatie (MPG).
- Voor circulaire woningen en gebouwen moet u een MPG-berekening aanleveren op basis van A2-data (EN15804:A2).
- Er zijn meer mogelijkheden voor investeringen op het gebied van klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving (nieuwe paragraaf 3):
- De kosten voor dakisolatie en dakbedekking mag u voortaan in een aanvraag voor een groendak (F 5300) meenemen.
- U krijgt een hoger fiscaal voordeel voor een groen en gezond bedrijfsterrein (G 5340) en het vergroenen van een bestaand bedrijfsterrein (A 5341).
- Naast een investering in een ondergrondse regenwaterbuffer, krijgt u nu ook belastingvoordeel voor een bovengrondse regenwaterbuffer (F 5346).
5 in plaats van 6 hoofdstukken
De Milieulijst 2025 bestaat uit 5 hoofdstukken. In eerdere jaren waren dat er 6. De hoofdstukken 'Ruimtegebruik' en 'Gebouwde omgeving' zijn samengevoegd in het vernieuwde hoofdstuk 5 'Gebouwde omgeving en klimaatadaptatie'. Hierdoor hebben meerdere bedrijfsmiddelen een gewijzigde code gekregen.
Maximale bedragen aangepast
Veel ondernemers vragen het belastingvoordeel aan. Om binnen het beschikbare budget te blijven, is voor 2025 gezocht naar extra mogelijkheden door de volgende aanpassingen te doen:
- Elke belastingplichtige kan voor maximaal € 25 miljoen investeringskosten per jaar en per bedrijfsmiddel belastingvoordeel aanvragen. Dit geldt niet als in de omschrijving van het bedrijfsmiddel een lager maximaal bedrag staat.
- U mag het belastingvoordeel van de MIA\Vamil niet meer combineren met de volgende subsidies:
- AanZET (Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks)
- SPRILA (Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven)
- STour (Subsidieregeling Aanschaf Emissieloze Touringcars)
- SSEB (Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel), in het geval van bouwvoertuigen zoals bedoeld in artikel 1.1, onderdeel c van de SSEB.
Ondernemers kunnen óf de subsidie óf MIA en eventueel Vamil aanvragen. Vamil is weer toegevoegd aan elektrische vrachtwagens en zware oplaadpunten.
Kiest u voor een MIA\Vamil-aanvraag? Zorg dat u dit doet binnen 3 maanden na het afsluiten van een koopovereenkomst (bijvoorbeeld een ondertekende offerte of opdrachtbevestiging) met de leverancier. Ook als hierin voor een subsidieaanvraag een opschortende of ontbindende voorwaarde is opgenomen, waarmee de overeenkomst pas definitief is als de subsidie goedgekeurd is.
Wilt u meer weten? Bekijk dan ook:
- mogelijkheden voor financiële steun bij aankoop elektrische vrachtwagen;
- mogelijkheden voor financiële steun bij aanschaf elektrische bouwmachine.
- Bij investeringen in duurzame en circulaire gebouwen zijn de maximale investeringskosten die u op kunt geven voor de MIA aangepast. Ook is het aftrekpercentage bij enkele bedrijfsmiddelen verlaagd. Zie hiervoor hoofstuk 5 Gebouwde omgeving en klimaatadaptatie.
Besluit in plaats van advies
Wij beoordelen uw aanvraag en beslissen of uw milieu-investering belastingvoordeel van de MIA\Vamil krijgt. Als u het niet eens bent met onze beoordeling, kunt u dat bij ons aangeven door bezwaar te maken en in beroep te gaan tegen onze beslissing. U vraagt ons dan om uw situatie opnieuw te beoordelen. Eerder gaven wij alleen advies aan de Belastingdienst. Ook de bezwaar- en beroepsprocedure lag bij de Belastingdienst. Deze wijziging levert u tijdswinst op, doordat eerder duidelijk is of uw aanvraag wel of niet goedgekeurd wordt. En ook gaat de afhandeling van een bezwaar of beroep zo sneller.
Uw bedrijfsmiddel op de Milieulijst
Heeft u een voorstel voor een innovatief of milieuvriendelijk bedrijfsmiddel dat nog niet op de Milieulijst staat? Bijvoorbeeld omdat u als leverancier een techniek op de markt wilt brengen, of uw markt wilt verbreden? Laat uw bedrijfsmiddel dan op de Milieulijst zetten. Het belastingvoordeel verlaagt de financiële drempel voor de investering in het bedrijfsmiddel. Bovendien hebben bedrijfsmiddelen op de Milieulijst een aantoonbaar groen imago.
Hoe u een voorstel doet, leest u op onze pagina Uw bedrijfsmiddel op de Milieulijst.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat