Open voor aanvragen

Milieulijst MIA\Vamil

Gepubliceerd op:
23 augustus 2017
Laatst gecontroleerd op:
24 mei 2023

Wilt u gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)? Dat kan als u investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat en voldoet aan de gestelde eisen. Elk jaar passen we de Milieulijst aan. Uw belastingvoordeel kan netto oplopen tot ruim 14% van de investering.

Voor uw investering geldt de Milieulijst van het jaar waarin u de verplichting tot de investering bent aangegaan (aanschafdatum).

Vind uw milieuvriendelijke investering met belastingvoordeel 

U kunt op 3 manieren zoeken naar milieuvriendelijke investeringen met belastingvoordeel:

 1. Interactieve infographic
  Een grafische weergave van de investeringsmogelijkheden per sector (industrie, landbouw, gebouwde omgeving en mobiliteit).
 2. Zoektool
  Een online tool om te zoeken in de Milieulijst 2023. Dit kan per sector, milieudoel, trefwoord of code van de Milieulijst.
 3. MIA\Vamil brochure en Milieulijst 2023 (pdf)
  In deze brochure navigeert u eenvoudig via de inhoudsopgave en aanklikbare iconen.

Bedrijfsmiddelen

In de Milieulijst staan bedrijfsmiddelen. Bedrijfsmiddelen zijn zaken die u gebruikt in uw onderneming en die u niet wilt verkopen. U hebt ze nodig om uw producten te maken of uw diensten te verlenen.

Samenstellingen van onderdelen zien we als één bedrijfsmiddel, als die onderdelen van elkaar afhankelijk zijn en alleen samen voldoen aan de omschrijving in de Milieulijst.

De Milieulijst omschrijft bedrijfsmiddelen met:

 • een code; 
 • de naam;
 • het doel van het bedrijfsmiddel en de eisen waaraan het moet voldoen;
 • de onderdelen waaruit het gewoonlijk bestaat. Onderdelen waar 'en al dan niet de volgende onderdelen' voor staat, kunnen ook deel uitmaken van de investering en komen dan eveneens in aanmerking voor de MIA\Vamil;
 • al dan niet een toelichting op de omschrijving, aan welk milieudoel het bijdraagt en de status ten opzichte van het vorige jaar.

De letter in elke code geeft aan welke regeling van toepassing is (MIA, Vamil of een combinatie) en het bijbehorende aftrek- en/of afschrijvingspercentage. Zie onderstaand figuur.

Wijzigingen in de Milieulijst

We passen de Milieulijst ieder jaar aan. 

Lees de opvallendste wijzigingen in de Milieulijst MIA\Vamil 2023.

Middelvoorschriften en doelvoorschriften

De Milieulijst maakt onderscheid tussen bedrijfsmiddelen met een middelvoorschrift (paragraaf 2a) en bedrijfsmiddelen met een doelvoorschrift (paragraaf 2b).

Bedrijfsmiddelen met een middelvoorschrift

Op de Milieulijst staan voornamelijk bedrijfsmiddelen met een middelvoorschrift: doel, middel en werking zijn exact omschreven.

Bedrijfsmiddelen met een doelvoorschrift

De prestatie die geleverd wordt, is richtinggevend bij bedrijfsmiddelen met een doelvoorschrift. Een exacte technische omschrijving is met opzet achterwege gelaten. Dit biedt meer ruimte voor innovatie. Ook kunt u hierdoor een beroep doen op MIA\Vamil voor investeringen in het verduurzamen van uw productieproces.

Lees meer over bedrijfsmiddelen met een doelvoorschrift en de manier waarop meldingen hiervan gecontroleerd worden.

Uw bedrijfsmiddel op de Milieulijst

Heeft u een vernieuwende milieuvriendelijke techniek ontwikkeld die u graag op de markt wilt brengen? Raadpleeg hiervoor het Stappenplan voorstel Milieulijst.

Vragen over de MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
 • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?