Jaaroverzicht projecten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Jaaroverzicht projecten

21-08-2020

In dit overzicht vindt u de jaarrapportage over de lopende energieprojecten die vallen onder de rijkscoördinatieregeling (RCR). Dit zijn projecten die voortkomen uit het Energieakkoord (2013) maar ook de recente projecten die zullen bijdragen aan het Klimaatakkoord. Dit projectenboek geeft de stand van zaken weer tot en met 1 september 2019 van alle lopende (en recent afgeronde) RCR projecten.

Jaaroverzicht 2019

Door op onderstaande kaart te klikken opent u het digitale overzicht van de bestaande energieprojecten in Nederland. Per project vindt u, naast de projectinformatie uit het jaarboek 2019, uitgebreide informatie over elk specifiek project. Op de site van de tweede kamer vindt u de kamerbrief over voortgang energieprojecten onder de rijkscoördinatieregeling.

Het volledige jaaroverzicht energieprojecten van 1 september 2019 is nu beschikbaar:

Rijkscoördinatieregeling

Bij grote energieprojecten gaat het om projecten van nationaal belang die onder de rijkscoördinatieregeling (RCR) vallen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), als onderdeel van EZK, coördineert de vergunningverlening voor deze projecten.

Onder de RCR vallen alle energieprojecten voor:

 • het opwekken van grootschalige duurzame en conventionele elektriciteit; zoals windmolenparken
 • het transporteren van elektriciteit en gas, zowel op land als op zee; zoals hoogspanningsmasten op land
 • mijnbouwactiviteiten/projecten onder of vlakbij Natura 2000-gebieden; zoals gaswinning
Daarnaast gaat het ook om kavelbesluiten voor wind op zee. Deze besluiten vallen niet onder de RCR, maar hebben een vergelijkbare opbouw van de procedure.

Leren van ervaringen 2019

Om te leren van opgedane ervaringen heeft EZK voor twee projecten aan betrokkenen gevraagd om terug te blikken op het proces. Deze terugblikken laten zien dat elk project maatwerk is, processen krijgen vaak pas gaandeweg vorm en zijn leerprocessen.

Lees de samenvattingen van de interviews met betrokkenen:

  Video's

  In 2017 zijn drie windparken in beeld gebracht. Hieronder kunt u de video's van de windparken bekijken:

  Bent u tevreden over deze pagina?

  Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
  Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
  De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.