Begrippenlijst Bureau Energieprojecten
In onderstaande lijst vindt u de omschrijving van veelvoorkomende vaktermen bij Bureau Energieprojecten.
Begrippenlijst
Door in beroep te gaan bij de Raad van State gaat u in tegen een besluit dat is genomen om een energieproject te realiseren. De Raad van State beoordeelt het beroep en neemt hierover een definitief besluit.
De eerste opzet voor een onderzoeksplan. In dit document staat wat en hoe er wordt onderzocht in de milieueffectrapportage. Op de conceptversie kan iedereen reageren, bijvoorbeeld als u vindt dat er bepaalde milieuonderwerpen nader onderzocht moeten worden.
De mogelijke oplossingen worden tijdens de verkenning geanalyseerd aan de hand van vijf thema’s: Milieu, Omgeving, Techniek, Kosten en Toekomstvastheid. Dit wordt beschreven in de Integrale effectenanalyse (IEA).
In het milieueffectrapport (MER) worden de effecten van het project en de effecten van alternatieven op het milieu beschreven. Op deze manier krijgt het milieubelang een volwaardige plaats in de besluitvorming.
De procedure die nodig is om tot een milieueffectrapport (MER) te komen.
Hierin staat welke milieueffecten onderzocht gaan worden en hoe dat gedaan zal worden. Daarmee is het één van de eerste stappen in de milieueffectrapportage-procedure.
Op sommige momenten in de projectprocedure kan een reactie worden ingediend op de documenten die in te zien zijn. Het aanbieden van reactiemogelijkheden en het meenemen van reacties is niet wettelijk verplicht, maar wordt bij energieprojecten wel gedaan om de omgeving zo goed mogelijk te betrekken en voldoende omgevingskennis te vergaren.
De periode waarin een gepubliceerd document in te zien is. Vaak is er tijdens de terinzagelegging ook de mogelijkheid om te reageren op het document. De omgeving wordt geïnformeerd over de terinzagelegging. Voorbeelden van documenten zijn het participatieplan en het milieueffectrapport.
Documenten die, vaak samengevoegd in één document, de plannen beschrijven voor een project en hoe de omgeving daarbij wordt betrokken. Eerst wordt een voorstel voor participatie gepubliceerd, waarop de omgeving kan reageren. Nadat reacties uit de omgeving verwerkt zijn wordt het participatieplan gepubliceerd.
Een zienswijze is een reactie die u kunt indienen op een document dat gepubliceerd is. Het aanbieden van deze reactiemogelijkheid is een verplichte participatiestap onder de wet. Soms is het niet verplicht om een reactiemogelijkheid te bieden, maar doen we dat toch. In dat geval spreken we van een ‘reactie’ in plaats van een zienswijze.