Over Bureau Energieprojecten
In de wet staat dat het Rijk grote energieprojecten (van nationaal belang) afstemt via de Projectprocedure. Denk bijvoorbeeld aan uitbreidingen van het hoogspanningsnet, nieuwe elektriciteitscentrales, of grote windparken. Al deze projecten vallen onder de zorg van de minister van Klimaat en Groene Groei (KGG).
De minister voert niet zelf de taken uit maar dat laat dat doen door het Bureau Energieprojecten. Wij verzorgen de coördinatie met de betrokken partijen, de kennisgeving en terinzagelegging en het ontvangen van inspraak (zienswijze). Alle besluiten die nodig zijn (zoals vergunningen en ontheffingen), worden samen genomen.
De betrokken overheden zijn:
- gemeenten
- provincies
- ministeries
- waterschappen
Voorgeschiedenis
Kabinet Balkenende I (2002-2003) wilde de lengte van de vergunningsprocedures verkorten om zo de wetgeving minder complex te maken. Als gevolg daarvan werd op 1 januari 2006 het Bureau Energieprojecten opgericht.
Samenwerken aan energieprojecten
Bij de overstap naar een blijvende energievoorziening wil de overheid samenwerken met de omgeving. De opwekking, opslag en het transport van energie wordt steeds belangrijker. Het wordt ook steeds meer onderdeel van de plek waar Nederlanders wonen, werken en hun vrijetijd besteden.
Als we goed met elkaar samenwerken zijn energieprojecten sneller uit te voeren. De samenwerking gaat tussen:
- burgers
- de overheid
- bedrijven
- maatschappelijke organisaties
Denk hierbij aan windmolenparken, maar ook over projecten rond mijnbouw en hoogspanningsmasten.
Speciaal voor mijnbouwprojecten hebben voorstellen ervoor gezorgd dat er aanpassingen kwamen in de Mijnbouwwet. Burgers en lokale overheden hebben zo meer inspraak bij besluiten rondom gas- en oliewinning en het onafhankelijke toezicht bij mijnbouwactiviteiten.
Projecten van Europees belang
Een deel van de projecten op deze website is grensoverschrijdend en van Europees belang. Deze projecten worden Projecten van Gemeenschappelijk Belang (PGB) genoemd of Projects of Common Interest (PCI).
De Europese Unie heeft in 2013 een verordening (347/2013) vastgesteld. Daarin staat dat de lidstaten bepaalde afgesproken stappen moeten nemen voor deze projecten. Deze stappen zorgen voor meer openheid en inspraak. Het ministerie van EZK heeft dit voor Nederland uitgewerkt in: