Energieprojecten Nederland

Gepubliceerd op:
9 april 2025

Nederland werkt aan een toekomst met duurzame energie. Zo zorgen we ervoor dat woningen stroom hebben, dat onze industrie kan verduurzamen en dat we steeds meer kunnen overstappen op elektrisch rijden. Hiervoor moeten we onze energie-infrastructuur uitbreiden en aanpassen. Zowel op land als op zee. Dit gebeurt via diverse grote ­ energieprojecten in heel Nederland. Deze site laat zien welke nationale energie-infrastructuurprojecten momenteel lopen en de voortgang hiervan.

Rijkstrajecten in de energieketen

De verduurzaming van het energiesysteem is een grote opgave. De Rijksoverheid werkt middels diverse trajecten aan deze opgave. Het gaat dan onder andere over strategie, realisatie van energie-infrastructuurprojecten of de ruimtelijke inpassing ervan. Dit overzicht geeft weer in welke landelijke trajecten binnen het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) wordt gewerkt aan de realisatie van een duurzaam energiesysteem.

Rijkstrajecten in de energieketen

Energieprojecten in Nederland

Nederland wil in 2050 alleen nog energie uit duurzame bronnen gebruiken. Om veel nieuwe, duurzame energiebronnen te kunnen gebruiken, moet de energie-infrastructuur worden uitgebreid en aangepast. Bijvoorbeeld kabels, buisleidingen en installaties voor opslag. Hieronder vindt u een overzicht van de energie-infrastructuur die nodig is voor een duurzaam energiesysteem.          

Duurzame energiebronnen en energie-infrastructuur

Een groot deel van onze energie komt straks van windturbines op zee. Om de ambities van windenergie op zee te behalen zijn veel windturbines nodig. Daarbij kijkt de Rijksoverheid naar geschikte locaties om de windparken op de Noordzee te plaatsen. Hierbij besteedt zij aandacht aan de natuur en andere sectoren zoals scheepvaart en visserij.

De netbeheerders breiden het elektriciteitsnet uit, zodat alle beschikbare duurzame elektriciteit het net op kan en nieuwe afnemers aangesloten kunnen worden. Denk bij uitbreiden aan het opwaarderen of verzwaren van bestaande verbindingen, het uitbreiden van hoogspanningsstations of het aanleggen van nieuwe hoogspanningsverbindingen en -stations.

Voor veel toepassingen wordt overgestapt naar elektriciteit, duurzame warmte en waterstof, om CO₂-uitstoot te vermijden. Maar dat kan lang niet overal, bijvoorbeeld in de industrie. De hoeveelheid gebruikte koolstofdragers is daarom in 2050 weliswaar veel kleiner dan nu, maar nog altijd substantieel. Daarom werkt de Rijksoverheid ook aan projecten om CO₂ op te vangen en op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee.

Ook uitbreiding van warmteleidingen is een belangrijk onderdeel van een duurzaam energiesysteem. Via die leidingen kunnen woningen straks worden verwarmd met nieuwe bronnen, zoals restwarmte van de industrie.

Energie die op zee wordt opgewekt, moet naar het vasteland worden getransporteerd. Dit gebeurt via platforms op zee en kabels en leidingen over de zeebodem. Met ‘net op zee’ bedoelen we de hele keten van platforms, converterstations en kabels en leidingen die het windpark op zee verbinden met het hoogspanningsnet op land.

We gaan gebruikmaken van waterstof, steeds meer geproduceerd met duurzame elektriciteit op zowel land als zee. Om waterstof door het land te vervoeren is infrastructuur nodig. Hiervoor kunnen we het aardgasnet grotendeels hergebruiken. Daarnaast zijn extra buisleidingen nodig.

We halen zoveel mogelijk energie uit wind en zon. Maar de zon schijnt niet altijd en het is soms windstil. Andere technieken zijn nodig om altijd aan de energiebehoefte te kunnen voldoen. Daarom zet de overheid ook in op kernenergie. Concreet wil het kabinet twee nieuwe kerncentrales bouwen. Daarnaast blijft de bestaande kerncentrale in Borssele langer open.

Onder de Projectprocedure worden ook vloeibaar aardgas (LNG)-installaties aangelegd en uitgebreid, met een capaciteit van minimaal vier miljard kubieke meter. Daarnaast komen er mijnbouwwerken voor de opslag van stoffen en bijbehorende pijpleidingen.

De programma's

De verduurzaming van het energiesysteem is een grote opgave. De Rijksoverheid werkt middels diverse trajecten aan deze opgave. Het gaat dan onder andere over strategie, realisatie van energie-infrastructuurprojecten of de ruimtelijke inpassing ervan. Dit overzicht geeft weer in welke landelijke trajecten binnen het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) wordt gewerkt aan de realisatie van een duurzaam energiesysteem.

Interviews

Interview met Laurens den Ouden, Anaïs Lensen, Claudia de Vos en Manon van Maldegem

Interview met Luuk van Dijk, projectleider bij de Directie Realisatie Energi, Energieprojecten NL interview energietransitie

Interview met Bram Cruijsen, beleidsmedewerker ministerie van Klimaat en Groene Groei, Energieprojecten NL interview energie-infrastructuur

Resultaten en vooruitblik

Voortgang van energieprojecten in 2024

Omdat veel grote energieprojecten in de benodigde procedures zitten, is de voortgang niet altijd zichtbaar. Toch is ook afgelopen jaar weer veel vooruitgang geboekt in grote energieprojecten, zowel op land als op zee.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?