Energieprojecten in Limburg

Gepubliceerd op:
24 april 2025

De provincie Limburg is een belangrijk kruispunt voor de infrastructuur van energie en grondstoffen en verbindt Nederland met het buitenland. Daarnaast liggen hier het industriecluster Chemelot en meerdere ‘zesde clusterbedrijven’. In de komende tien jaar komt er naar verwachting extra duurzame energie-infrastructuur beschikbaar voor de verduurzamingsambities in de regio.

Welke projecten lopen er?

Voorbeelden van projecten in de provincie Limburg zijn:

  • De ontwikkeling van het Limburgse deel van de Delta Rhine Corridor, een buisleidingenbundel voor het transport van waterstof en grondstoffen.
  • Het bouwen en aanpassen van hoogspanningsstations en -verbindingen om het elektriciteitsnet te verzwaren en toekomstbestendig te maken. Een aantal van deze netverzwaringen wordt opgeleverd in de periode 2028-2035.
  • Het onderzoeken van een aanlanding van windenergie op zee.

Locaties projecten

In Limburg concentreren de projecten zich onder andere rond Chemelot en in de omgeving van Maasbracht. Hier wordt onder meer het net verzwaard met bijvoorbeeld de aanleg van een nieuwe 380 kV-verbinding richting Eindhoven, maar ook met verzwaringen van bestaande hoogspanningsverbindingen richting Graetheide, Eindhoven en Boxmeer. Verder zal het hoogspanningsstation Graetheide worden uitgebreid op de huidige of een naburige locatie. Daarnaast loopt er een onderzoek naar de mogelijke aanlandlocaties voor windenergie van zee via de buisleidingenstraat van de Delta Rhine Corridor.

Smalste deel van Nederland

Op het smalste deel van ons land bij Susteren, waar Nederland zo’n 4,8 kilometer breed is, komt een groot aantal infrabundels bij elkaar. Het inpassen van nieuwe projecten is hier een grote uitdaging. Daarom is het van belang om knelpunten te adresseren op basis van de opgaven die er liggen, om deze hierna op te lossen.

Projecten waar mogelijk versnellen

Er zijn ook bedrijven die sneller willen verduurzamen, onder andere in het kader van maatwerkafspraken. Zij worden nu beperkt door de beperkte transportcapaciteit van energie-infrastructuur. Versnelling van projecten, zoals de uitbreiding van het 380 kV-net tussen Maasbracht en Graetheide, wordt onderzocht.

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?