Open voor aanvragen

Transport en Energie-investeringsaftrek (EIA)

Gepubliceerd op:
26 augustus 2021
Laatst gecontroleerd op:
31 januari 2024

Doet u een energie-investering in transport? Verbetert of vernieuwt u bijvoorbeeld een transportbedrijfsmiddel? Of investeert u in energiebesparing in het transport door de efficiëntie te verhogen? De regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt u fiscaal voordeel, als u investeert in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan.

Op deze pagina vindt u onder meer een infographic met de investeringsmogelijkheden die de Energielijst 2024 voor de EIA biedt. De Energielijst maakt onderscheid in specifieke en generieke investeringen.

Specifieke mogelijkheden

In een klikbare afbeelding (interactieve infographic) vindt u de investeringsmogelijkheden die gericht zijn op energiebesparing. Van deze investeringen staan specifieke codes op de Energielijst 2024.

Klik onder de afbeelding om naar de interactieve infographic over transport te gaan.

  • Kiest u in de interactieve versie op een blauw tekstkader? Dan krijgt u een voorsortering van alle bedrijfsmiddelcodes van de Energielijst 2024 waarvoor u EIA kan aanvragen.
  • Kiest u een groen tekstkader? Dan vindt u ook de mogelijkheden van de Milieulijst 2024 van de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek en/of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). Aanvragen voor deze milieu-investeringen doet u bij de MIA\Vamil.

Generieke mogelijkheden

Investeert u in energiebesparing in het transport, maar is deze investering niet specifiek omschreven in de Energielijst? Ook dan kan uw project in aanmerking komen, onder een generieke code. Denk aan projecten die de efficiency verhogen.

De EIA biedt mogelijkheden zowel voor de verbetering van bestaande transportbedrijfsmiddelen (code 340000) als voor uitbreiding of nieuw ontwikkelde transportbedrijfsmiddelen (code 440000). Wilt u in aanmerking komen voor EIA onder één van deze codes? Dan moet u de investering tussen 5 en 15 jaar terugverdienen. Zowel uw aanschafkosten als uw voortbrengingskosten komen in aanmerking.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?