Open voor aanvragen

Mobiliteit en MIA\Vamil

Gepubliceerd op:
23 augustus 2021
Laatst gecontroleerd op:
17 mei 2023

Investeert u in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor duurzame mobiliteit? Dan heeft u mogelijk belastingvoordeel met de MIA\Vamil. Het gaat dan om bedrijfsmiddelen die te maken hebben met stille, schone en zuinige transportmogelijkheden. Op de weg, op het water, over het spoor en door de lucht.

Klik onder de afbeelding om naar de interactieve infographic over mobiliteit te gaan. U krijgt dan een indruk van de investeringsmogelijkheden van de MIA\Vamil. 

  • Klikt u in de infographic op een groen tekstkader? Dan krijgt u een voorsortering van alle bedrijfsmiddelen van de Milieulijst 2023 waarvoor u MIA\Vamil kunt aanvragen;
  • Klikt u op een blauw tekstkader? Dan krijgt u ook een voorsortering van bedrijfsmiddelen van de Energielijst 2023. Deze bedrijfsmiddelen richten zich op energiebesparing. Aanvragen doet u dan bij de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Nieuwe mogelijkheden Milieulijst 2023

Op de Milieulijst 2023 staan weer nieuwe mogelijkheden voor ondernemers om te investeren in duurzame mobiliteit. In bovenstaande infographic komen deze nieuwe bedrijfsmiddelen onder verschillende categorieën terug, zoals:

  • een waterstof aangedreven mobiel werktuig (onder 'Mobiele werktuigen')
  • een elektrische of waterstof aangedreven truckmixer (onder 'Vrachtwagens' en 'Waterstofvoertuigen')
  • een systeem voor het voorkomen of verwijderen van aangroei (onder 'Duurzame schepen')

Bekijk de opvallendste wijzigingen in de Milieulijst 2023

Positieve lijsten

Op onze positieve lijsten staan de merken en typen bedrijfsmiddelen waarvan bij ons bekend is dat deze voldoen aan de eisen van de MIA\Vamil. De lijsten zijn samengesteld met informatie van leveranciers. Aan de vermelding op een positieve lijst kunt u geen rechten ontlenen.

Let op dat accupakketten van voertuigen geen lood mogen bevatten. En zorg dat u de melding op tijd indient: uiterlijk 3 maanden na de datum van de investeringsverplichting.

Niet op de positieve lijst?

Een positieve lijst is een hulpmiddel bij het aanvragen. Wij werken de positieve lijsten maandelijks bij. Staat uw voertuig niet op een positieve lijst? Maar voldoet deze wel aan de codeomschrijving? Dan kunt u deze toch melden. Kies in dat geval voor 'onbekend' als in het aanvraagformulier naar het merk en type voertuig gevraagd wordt.

Bedrijfsmiddel laten opnemen?

Wilt u een bedrijfsmiddel (merk en type) toevoegen aan de positieve lijst? Stuur dan een verzoek naar MIA\Vamil. Zorg dat u het opnameverzoek onderbouwt met informatie die aantoont dat het bedrijfsmiddel voldoet aan de technische eisen.
 

Vragen over de MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?