Open voor aanvragen

Mobiliteit en MIA\Vamil

Gepubliceerd op:
23 augustus 2021
Laatst gecontroleerd op:
2 november 2022

Investeert u in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor duurzame mobiliteit? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van belastingvoordeel met de MIA\Vamil. Het gaat dan om bedrijfsmiddelen die te maken hebben met stille, schone en zuinige transportmogelijkheden. Op de weg, op het water, over het spoor en door de lucht.

Klik onder de afbeelding om naar de interactieve infographic over mobiliteit te gaan. U krijgt dan een indruk van de investeringsmogelijkheden waarop MIA\Vamil van toepassing is. 

  • Klikt u in de infographic op een groen tekstkader? Dan krijgt u een voorsortering van alle bedrijfsmiddelen van de Milleulijst 2022 waarvoor u MIA\Vamil kunt aanvragen;
  • Klikt u op een blauw tekstkader? Dan krijgt u ook een voorsortering van bedrijfsmiddelen van de Energielijst 2022. Deze bedrijfsmiddelen zijn gericht op energiebesparing. Aanvragen hiervoor kunt u indienen bij de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Nieuwe mogelijkheden Milieulijst 2022

Op de Milieulijst 2022 staan weer nieuwe mogelijkheden voor ondernemers om te investeren in duurzame mobiliteit. In bovenstaande infographic komen deze nieuwe bedrijfsmiddelen onder verschillende categorieën terug, zoals:

  • een elektrisch aangedreven AGV onder 'Mobiele werktuigen' en 'Vrachtwagens';
  • de dual-fuel waterstofvrachtwagen onder 'Vrachtwagens' en 'Waterstofvoertuigen';
  • een waterzuiveringsinstallatie voor een pleziervaartuig onder 'Duurzame schepen'. 

Bekijk de opvallendste wijzigingen in de Milieulijst 2022 

Elektrische en waterstofvoertuigen

De elektrische personenauto komt niet meer in aanmerking voor de MIA\Vamil (Milieulijst 2022), omdat deze inmiddels gangbaar is. Een elektrisch aangedreven personenauto met geïntegreerde zonnepanelen blijft wel in aanmerking komen.

Van sommige elektrische bestelauto’s, L7e- en waterstofvoertuigen is bij ons al bekend dat ze in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil. Deze staan op onderstaande 'positieve lijst'. Dit is een gecombineerde lijst van elektrische- en waterstofvoertuigen. Ook vindt u onder een positieve lijst Elektrische taxi's met 9 zitplaatsen of voor rolstoelvervoer.

Wij werken de positieve lijsten maandelijks bij. Staat uw voertuig niet op een positieve lijst? Maar voldoet deze wel aan de codeomschrijving? Dan kunt u deze toch melden. Ook kunt u ons vragen het voertuig op de positieve lijst te laten zetten. Hoe u dit doet, leest u op de pagina over de positieve lijsten.

Vragen over de MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?