Mobiliteit en MIA\Vamil
Investeert u in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor duurzame mobiliteit? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van belastingvoordeel met de MIA\Vamil. Het gaat dan om bedrijfsmiddelen die te maken hebben met stille, schone en zuinige transportmogelijkheden. Op de weg, op het water, over het spoor en door de lucht.
Klik op onderstaande afbeelding om naar de interactieve infographic over mobiliteit te gaan. Deze infographic geeft u een indruk van de investeringsmogelijkheden waarop MIA\Vamil van toepassing is.
- Klikt u in de infographic op een groen tekstkader? Dan krijgt u een voorsortering van alle bedrijfsmiddelen van de Milleulijst 2022 waarvoor u MIA\Vamil kunt aanvragen;
- Klikt u op een blauw tekstkader? Dan krijgt u ook een voorsortering van bedrijfsmiddelen van de Energielijst 2022. Deze bedrijfsmiddelen zijn gericht op energiebesparing. Aanvragen hiervoor kunt u indienen bij de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Nieuwe mogelijkheden Milieulijst 2022
Op de Milieulijst 2022 staan weer nieuwe mogelijkheden voor ondernemers om te investeren in duurzame mobiliteit. In bovenstaande infographic komen deze nieuwe bedrijfsmiddelen onder verschillende categorieën terug, zoals:
- een elektrisch aangedreven AGV onder 'Mobiele werktuigen' en 'Vrachtwagens';
- de dual-fuel waterstofvrachtwagen onder 'Vrachtwagens' en 'Waterstofvoertuigen';
- een waterzuiveringsinstallatie voor een pleziervaartuig onder 'Duurzame schepen'.
Elektrische en waterstofvoertuigen
De elektrische personenauto komt niet meer in aanmerking voor de MIA\Vamil (Milieulijst 2022), omdat deze inmiddels gangbaar is. Een elektrisch aangedreven personenauto met geïntegreerde zonnepanelen blijft wel in aanmerking komen.
Van sommige elektrische bestelauto’s, L7e- en waterstofvoertuigen is bij ons al bekend dat ze in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil. Deze staan op onderstaande 'positieve lijst'. Dit is een gecombineerde lijst van elektrische- en waterstofvoertuigen. Ook vindt u onder een positieve lijst Elektrische taxi's met 9 zitplaatsen of voor rolstoelvervoer.
Wij werken de positieve lijsten maandelijks bij. Staat uw voertuig niet op een positieve lijst? Maar voldoet deze wel aan de codeomschrijving? Dan kunt u deze toch melden. Ook kunt u ons vragen het voertuig op de positieve lijst te laten zetten. Hoe u dit doet, leest u op de pagina over de positieve lijsten.
Meer weten?
- Veelgestelde vragen over elektrische en waterstofvoertuigen en MIA\Vamil
- Veelgestelde vragen meldingsprocedure voertuigen
- Subsidie SEBA en MIA bij aanschaf emissieloze bedrijfsauto's
- Subsidie SSEB en MIA bij aanschaf emissieloze bouwmachines
- Subsidie AanZET en MIA bij aanschaf emissieloze vrachtauto's
Vragen over de MIA\Vamil?
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat