Open voor aanvragen

Mobiliteit en MIA\Vamil

Laatst gecontroleerd op:
17 juli 2024
Gepubliceerd op:
23 augustus 2021

Investeert u in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor duurzame mobiliteit? Dan heeft u mogelijk belastingvoordeel met de MIA\Vamil. Het gaat dan om bedrijfsmiddelen die te maken hebben met stille, schone en zuinige transportmogelijkheden. Op de weg, op het water, over het spoor en door de lucht.

Klik onder de afbeelding om naar de interactieve infographic over mobiliteit te gaan. U krijgt dan een indruk van de investeringsmogelijkheden van de MIA\Vamil. 

  • Klikt u in de infographic op een groen tekstkader? Dan krijgt u een voorsortering van alle bedrijfsmiddelen van de Milieulijst 2024 waarvoor u MIA\Vamil kunt aanvragen;
  • Klikt u op een blauw tekstkader? Dan krijgt u ook een voorsortering van bedrijfsmiddelen van de Energielijst 2024. Deze bedrijfsmiddelen richten zich op energiebesparing. Aanvragen doet u dan bij de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Wijzigingen Milieulijst 2024

Voor deze bedrijfsmiddelen krijgt u in 2024 geen investeringsaftrek meer:

  • Elektrische taxi’s (E 3105)
  • Elektrisch aangedreven bakfietsen (A 3119) die u ook voor privédoeleinden gebruikt 
  • Sommige bedrijfsmiddelen, zoals de hybride en 'dual-fuel' varianten en waterstofaangedreven werktuigen (door gewijzigde Europese staatssteunregels)
  • Oplaadpunten: hiervoor zijn minder mogelijkheden (zie voor een opsomming onderstaande link).

Bekijk alle wijzigingen in de Milieulijst 2024

MIA\Vamil in de praktijk

"De nieuwe zwerfafvalboot werkt volledig elektrisch en is één van de eersten in zijn soort. Mijn werkterrein bestaat uit 200 hectare aan sloten, kleine plassen, recreatieplassen en parken aan het water."

Eelco van Vleuten
Schipper van Onderhoudsbedrijf Spaarnelanden NV

Positieve lijsten

Op onze positieve lijsten staan de merken en typen bedrijfsmiddelen waarvan bij ons bekend is dat deze voldoen aan de eisen van de Milieulijst. De lijsten zijn samengesteld met informatie van leveranciers. Aan de vermelding op een positieve lijst kunt u geen rechten ontlenen.

Voor uw investering geldt de Milieulijst van het jaar waarin u de verplichting tot de investering bent aangegaan (de aanschafdatum). Zorg dat u de melding op tijd indient: uiterlijk 3 maanden na de datum van de investeringsverplichting.

Let op: u krijgt alleen belastingvoordeel als het accupakket van uw voertuig geen lood heeft.

Positieve lijsten Milieulijst 2024

Niet op de positieve lijst?

Een positieve lijst is een hulpmiddel bij het aanvragen. Wij werken de positieve lijsten maandelijks bij. Staat uw voertuig niet op een positieve lijst maar voldoet deze wel aan de code-omschrijving? Dan kunt u deze toch melden. Kies in dat geval voor 'onbekend' als in het aanvraagformulier naar het merk en type voertuig gevraagd wordt.

Bedrijfsmiddel laten opnemen?

Wilt u een bedrijfsmiddel (merk en type) toevoegen aan de positieve lijst? Stuur dan een verzoek naar MIA\Vamil. Zorg dat u het opnameverzoek onderbouwt met informatie die aantoont dat het bedrijfsmiddel voldoet aan de technische eisen.
 

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?