"Wij zien de toekomst niet met accu’s, maar met waterstof"

Laatst gecontroleerd op:
30 juli 2024
Gepubliceerd op:
23 mei 2024

Dat verduurzaming niet in kleine stapjes hoeft te gaan, bewijst Jos Scholman Materieel B.V. Het aannemingsbedrijf heeft een grote verzameling (bestel)bussen en zware machines, zoals kranen en tractoren. Het investeerde met belastingvoordeel in bestel- en personenauto’s op waterstof. Robert Scholman, mede-eigenaar: “Zo dragen wij ons steentje bij aan Nederland.”

Elektrisch rijden

Het aannemingsbedrijf uit Nieuwegein werkt in de grond-, weg-, waterbouw- cultuur en sporttechniek. In 2019 maakte het bedrijf de keuze om alle auto’s en het machinepark te laten lopen op waterstof. "Voordat het hip werd, zeg maar", lacht Walter Corsten, operationeel manager bij Jos Scholman. 

Voor de verduurzaming van het wagenpark zette het bedrijf vol in op waterstof. Waarom niet op elektrisch? "De actieradius was een aantal jaar geleden nog vrij laag", legt Scholman uit. "Wij werken door het hele land. Dat was dus geen optie voor ons." Corsten vult aan: "Daarbij voeren wij ook werkzaamheden uit in gebieden waar geen stroom is. De keuze van toen, is op dit moment een voordeel. We zien de toekomst niet met accu’s, maar met waterstof."

Tankstation voor groene waterstof

Om groene waterstof te leveren aan de auto’s, bouwde waterstofdienst Hysolar een waterstoftankstation op het terrein van Jos Scholman. Dit openbare waterstoftankstation is sinds de zomer van 2021 actief. Scholman: "We hebben het tankstation gekoppeld aan een elektrolyser die verbonden is aan een pijpleiding van één kilometer lang. De elektrolyser wordt gevoed door een groot zonnepark van 10 hectare. Zo kunnen al onze voertuigen groen opladen." 

Corsten vult aan: "5 jaar geleden zijn we gestart. Inmiddels hebben we 50 personenauto’s, 20 bestelbusjes, 9 tractoren, 500 werktuigdragers en 2 mobiele kranen op waterstof lopen. Hier zijn we uiteraard heel trots op." Voor de bestel- en personenauto's is MIA\Vamil aangevraagd. De werktuigen op waterstof vallen niet onder het belastingvoordeel.

Investeren met belastingvoordeel

Voor de investeringen maakte het bedrijf gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De MIA is een aftrekpost van je belastingen. Scholman: "Hiermee hebben we investeringen voor de toekomst mogelijk kunnen maken. De besparing die we volgend jaar hebben op de belastingen, biedt ons de gelegenheid om te kunnen investeren in ons eigen wagenpark. De MIA is dus geen mogelijkheid voor vandaag, maar voor volgend jaar."

Wat heeft het bedrijf momenteel nodig? Corsten: "Het is voor ons belangrijk dat de verduurzaming die de overheid heeft ingezet, consistent blijft. Zo gaan onze investeringen niet verloren.” Scholman: “We geloven in een groene toekomst. Dat kan alleen met support van alle betrokken partijen."

Maak ook gebruik van belastingvoordeel

Bent u ondernemer en wilt u met belastingvoordeel investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Vraag ook MIA\Vamil aan en pas de aftrek toe in uw belastingaangifte: 

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?