Open voor aanvragen

MIA en Vamil voor ondernemers

Gepubliceerd op:
23 augustus 2017
Laatst gecontroleerd op:
28 december 2023

Bent u ondernemer en wilt u met belastingvoordeel investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Meld de kosten van uw investering bij ons en pas de aftrek toe in uw belastingaangifte.

Bereken uw belastingvoordeel 

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van uw investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt. Dit levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op. Uw totale belastingvoordeel kan netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag. Wilt u weten hoeveel dit voor u is?

Bekijk onze rekenvoorbeelden

Voor wie?

De MIA\Vamil is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de MIA\Vamil, als zij vennootschapsbelasting betalen. De regeling is niet voor particulieren.

Het totale budget voor 2024 voor MIA is € 192 miljoen. Voor Vamil is in 2024 € 25 miljoen beschikbaar.

Voorwaarden

Wilt u MIA\Vamil aanvragen voor uw investering? Hieronder lichten we 2 voorwaarden uit. Bekijk alle voorwaarden.       

Staat uw investering op de Milieulijst?

Een belangrijke voorwaarde voor het belastingvoordeel is dat uw investering (de techniek of het bedrijfsmiddel) op de Milieulijst staat. En voldoet aan de daarin gestelde eisen. Voor uw investering geldt de Milieulijst van het jaar waarin u de verplichting tot de investering bent aangegaan (de aanschafdatum). Bekijk de Milieulijst en de belangrijkste wijzigingen in 2024.

Van sommige bedrijfsmiddelen van een bepaald merk en type is ons al duidelijk dat deze voldoen aan de eisen. Deze vindt u op een van onze Bekijk of uw investering op een positieve lijst staat

Bent u leverancier en wilt u uw bedrijfsmiddel opnemen op de Milieulijst? Doe een voorstel voor opname op de Milieulijst

Meld uw investering op tijd

Belangrijk is ook dat u uw aanvraag op tijd doet. U kunt van uw investering 3 verschillende soorten kosten melden voor belastingvoordeel: aanschafkosten, voortbrengingskosten of milieu-advieskosten. Voor elke soort geldt een ander moment van indienen. Bekijk wanneer u uw investering bij ons meldt.

Aanvragen

Doorloop het stappenplan om te zien hoe u een aanvraag doet voor uw investering. Of bekijk de video met uitleg over hoe u snel en eenvoudig een aanvraag indient. Weet u hoe het werkt? Regel dan uw aanvraag direct.

Branches en thema's

Waar kunt u aan denken bij milieuvriendelijke investeringen? Wilt u binnen uw onderneming bijvoorbeeld anders omgaan met grondstoffen en materialen (circulair ondernemen)? Werkt u in de landbouw, industrie, mobiliteit of bouw? Bekijk dan per sector hoe u MIA en Vamil kunt inzetten voor uw investeringen. De MIA\Vamil kan u ook helpen om een Green Deal tot uitvoering te brengen. 

Na uw aanvraag

Binnen enkele uren na de verzending van uw aanvraag ontvangt u per e-mail een bevestiging met een referentienummer. Gebruik dit referentienummer bij contact over uw aanvraag. 

Bekijk hoe u het belastingvoordeel na uw aanvraag gebruikt in uw belastingaangifte

Veelgestelde vragen

Heeft u nog vragen over de MIA\Vamil? Bekijk veelgestelde vragen over MIA\Vamil.

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?