Open voor aanvragen

MIA en Vamil voor ondernemers

Laatst gecontroleerd op:
27 maart 2024
Gepubliceerd op:
23 augustus 2017

Bent u ondernemer en wilt u met belastingvoordeel investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Meld de kosten van uw investering bij ons en pas de aftrek toe in uw belastingaangifte.

Voor wie?

De MIA\Vamil is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de MIA\Vamil, als zij vennootschapsbelasting betalen. De regeling is niet voor particulieren.

Het totale budget voor 2024 voor MIA is € 192 miljoen. Voor Vamil is in 2024 € 25 miljoen beschikbaar.

Hoeveel belastingvoordeel krijgt u?

Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van uw investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt. Dit levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Uw totale belastingvoordeel kan netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag. Wilt u weten hoeveel dit ongeveer voor u is? Bekijk  onze rekenvoorbeelden.

Voorwaarden

Wilt u MIA\Vamil aanvragen voor uw investering? Dit zijn de belangrijkste voorwaarden om MIA of Vamil toe te passen in uw belastingaangifte: 

  • De techniek of het bedrijfsmiddel waarin u investeert, staat op de Milieulijst
  • Uw investering voldoet aan de omschrijving die daarbij staat.

Van sommige bedrijfsmiddelen van een bepaald merk en type is ons al duidelijk dat deze voldoen aan de eisen. Deze bedrijfsmiddelen hebben we voor u in een overzicht gezet. Dit zijn onze positieve lijsten. Staat uw bedrijfsmiddel hierop? Dan kunt u direct aanvragen. Staat uw bedrijfsmiddel hier niet op? Bekijk dan de Milieulijst om te zien of uw investering past bij één van de omschrijvingen die daarin staan.

Bent u leverancier en wilt u uw bedrijfsmiddel opnemen op de Milieulijst van volgend jaar? Doe dan een voorstel voor opname op de Milieulijst.

Bekijk alle voorwaarden 

Aanvragen

Zorg dat u uw aanvraag op tijd indient. Dit moet binnen 3 maanden vanaf een bepaalde datum. Deze datum hangt af van het soort kosten dat u opgeeft. Bereid uw aanvraag goed voor: bekijk wanneer u indient, welke stappen u neemt en wat er na uw aanvraag gebeurt.

Branches en thema's

Waar kunt u aan denken bij milieuvriendelijke investeringen? Wilt u binnen uw onderneming bijvoorbeeld anders omgaan met grondstoffen en materialen (circulair ondernemen)? Werkt u in de landbouw, industrie, mobiliteit of bouw? Bekijk dan per sector hoe u MIA en Vamil kunt inzetten voor uw investeringen. De MIA\Vamil kan u ook helpen om een Green Deal tot uitvoering te brengen. 

Veelgestelde vragen

Heeft u nog vragen over de MIA\Vamil? Bekijk veelgestelde vragen over MIA\Vamil.

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?