Open voor aanvragen

Industrie en Energie-investeringsaftrek (EIA)

Laatst gecontroleerd op:
28 december 2023
Gepubliceerd op:
16 mei 2019

Doet u een energie-investering in de industrie? Verbetert u bijvoorbeeld een proces of gebouw? Of investeert u in energiebesparing door de efficiëntie in uw bedrijf te verhogen? De regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt u fiscaal voordeel, als u investeert in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan.

Op deze pagina vindt u onder meer een infographic met de investeringsmogelijkheden die de Energielijst 2024 voor de EIA biedt. De Energielijst maakt onderscheid in specifieke en generieke investeringen.

Specifieke mogelijkheden

In een klikbare afbeelding (interactieve infographic) vindt u de investeringsmogelijkheden die gericht zijn op energiebesparing. Van deze investeringen staan specifieke codes op de Energielijst 2024.

Klik onder de afbeelding om naar de interactieve infographic over industrie te gaan.

  • Kiest u in de interactieve versie op een blauw tekstkader? Dan krijgt u een voorsortering van alle bedrijfsmiddelcodes van de Energielijst 2024 waarvoor u EIA kunt aanvragen.
  • Kiest u een groen tekstkader? Dan vindt u ook de mogelijkheden van de Milieulijst 2024 van de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek en/of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). Aanvragen voor deze milieu-investeringen doet u bij de MIA\Vamil.

Generieke mogelijkheden

Investeert u in energiebesparing in de industrie, maar is deze investering niet specifiek omschreven in de Energielijst? Ook dan kan uw project in aanmerking komen, onder een generieke code. Denk aan projecten die de efficiency verhogen.

De EIA biedt mogelijkheden zowel voor de verbetering van bestaande processen (code 320000) als voor uitbreiding of nieuwe gebouwen (code 420000). Wilt u in aanmerking komen onder één van deze codes? Dan moet u de investering tussen 5 en 15 jaar terugverdienen. Zowel uw aanschafkosten als uw voortbrengingskosten komen in aanmerking.

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?