Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)
Wilt u binnen uw onderneming in de industrie CO2-besparende maatregelen nemen, waarvan de werking is bewezen? Doet u dit voor eigen rekening en risico, maar loopt u tegen te hoge investeringskosten aan? En is de tijd waarin deze kosten zich terugverdienen langer dan 5 jaar? Vraag dan de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) aan.
Hoogte subsidie en looptijd
Waarvoor krijgt u subsidie?
Deze subsidie is voor investeringen in apparaten, systemen of technieken die klaar zijn voor de markt. Het gaat dus niet om demonstratie- of pilotprojecten. Daar krijgt u subsidie voor uit de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)
U vraagt subsidie aan voor investeringen in de volgende thema’s:
- Energie-efficiëntie:
U vraagt subsidie aan voor investeringen waardoor u minder energie gaat verbruiken binnen (het productieproces van) uw onderneming. - Recycling en hergebruik van afval:
U verwerkt de afvalstoffen opnieuw tot producten, materialen of stoffen voor het oorspronkelijke doel of een ander doel. Met hergebruik bedoelen we elke handeling waarbij producten of componenten die geen afvalstoffen zijn. U gebruikt ze opnieuw voor hetzelfde doel als dat waarvoor zij waren bedoeld. - Lokale infrastructuur:
Deze projecten zijn investeringen in lokale infrastructuurvoorzieningen. Ze moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Iedere concessie of iedere andere vorm van toewijzing aan een derde om de infrastructuur te exploiteren, vindt op open, transparante en niet-discriminerende basis plaats. - Overige CO2-verlagende maatregelen:
De investering moet leiden tot minder uitstoot van CO₂ of andere broeikasgassen binnen het productieproces van uw onderneming.
Meer details over deze thema's leest u in de handleiding:
Voorwaarden
Uw project moet passen binnen de zojuist genoemde thema's. Daarnaast moet u voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden voor deze regeling. En aan de algemene voorwaarden van de Topsector Energie-regelingen. Uitgebreidere informatie over de voorwaarden leest u in de handleiding.
- Uw project moet CO2-verlaging opleveren. En passen in de themabeschrijving van de regeling. Onder CO2 verstaan we ook CO2-equivalent.
- Onder CO2-equivalent verstaan we de hoeveelheid CH4, N₂O, HFK’s, PFK’s en SF6 die hetzelfde broeikaseffect oplevert als een massaeenheid CO2. De overeenkomstige factoren staan genoemd in de VEKI handleiding Bijlage 1: Factoren CO2-equivalentie.
- De hoogte van de subsidie mag niet meer dan € 80 per ton CO2-vermindering zijn tijdens de 15 jaar vanaf ingebruikname. Of tijdens de levensduur van de installatie als deze korter is dan 15 jaar.
- U moet het project voor eigen rekening en risico uitvoeren. De subsidie is alleen voor individuele ondernemingen uit de industrie.
- De kwaliteit van uw project is voldoende.
- U moet uw project binnen een periode van 3 jaar uitvoeren na de start van de activiteiten.
- U mag niet starten met het project of hiervoor verplichtingen aangaan, voordat u de subsidieaanvraag indient.
- U krijgt alleen subsidie voor investeringen in maatregelen/projecten (zonder subsidie) met een terugverdientijd van meer dan 5 jaar.
- De terugverdientijd en de behaalde CO2-vermindering (of vergelijkbaar) berekent u over een minder milieuvriendelijke techniek of technologie (retentie-investering). Deze techniek moet in Nederland minder gangbaar zijn.
- U mag bedrijfsspecifieke energieprijzen gebruiken bij de berekening van de terugverdientijd. Dat mag in plaats van de prijzen uit de Activiteitenregeling milieubeheer. U moet de te gebruiken eigen energieprijs onderbouwen met uw meest recente energiecontract. Als u op de spotmarkt inkoopt, is het de gemiddelde spotmarktprijs van het bedrijf over het afgelopen jaar.
- Uw investering in technologie moet zich in soortgelijke projecten in de industrie bewezen hebben.
- Projecten enkel en alleen voor het ontwerp en de productie van milieuvriendelijke producten.
- Projecten die de subsidieontvanger niet direct een milieuvoordeel oplevert in de eigen onderneming.
- Projecten die u uitvoert zodat uw onderneming voldoet aan al vastgestelde en nog niet geldende Unienormen.
- Projecten die maatregelen voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen bevorderen en vallen onder artikel 41 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening.
- Projecten voor biobrandstoffen. In Nederland geldt een bijmengverplichting voor hernieuwbare energie in het vervoer in Nederland.
- Projecten voor CO2-afvang, -opslag en -hergebruik (inclusief projecten op het gebied van zogenaamde blauwe waterstof).
- Projecten die enkel de pre-engineering van een installatie zijn. Het erom gaat erom dat u de installatie binnen de realisatietermijn in gebruik neemt.
- Projecten die gaan over de aanschaf of ombouw van mobiel bouwmaterieel (bouwwerktuigen, hulpfuncties, bouwvoertuigen en zeegaande bouwvaartuigen). Die vallen onder de Subsidieregeling schoon en emissieloos bouwmaterieel (SEBB).
Uw aanvraag voorbereiden
U vraagt subsidie aan in ons digitale aanvraagportaal. Sla tussendoor op als u later verdergaat. Bereid uw aanvraag goed voor. Verzamel zoveel mogelijk al uw gegevens voordat u de aanvraag invult. Met de knop 'Uw aanvraag direct regelen' komt u met eHerkenning bij het aanvraagportaal.
Treedt u op als intermediair of penvoerder? Dan stuurt u bij de aanvraag ook een of meerdere machtigingen mee. De machtigingsformulieren vindt u op in ons digitale aanvraagportaal.
Intermediair
- Als intermediair gebruikt u uw eigen inloggegevens voor eHerkenning.
- U bent intermediair als u namens de penvoerder handelt. Bijvoorbeeld als de penvoerder u inhuurt als subsidieadviseur of om een deel van de activiteiten uit te voeren.
- Vraagt u aan voor een dochter- of zusterbedrijf? Ook daarvoor bent u dan intermediair.
- Een groep heeft maar één eHerkenningsmiddel. De penvoerder stuurt het aanmeldings- en machtigingsformulier van alle andere deelnemers mee.
Aanmelden en machtigen deelnemer samenwerkingsverband
- Deelnemers aan een samenwerkingsverband machtigen de penvoerder om de subsidie aan te vragen.
- De penvoerder stuurt bij de subsidieaanvraag een machtigingsformulier in dat iedere deelnemer heeft ondertekend.
- Heeft u een buitenlandse partner in uw samenwerkingsverband? Dan vult deze het formulier 'Partner form' in.
- De naam van de gemachtigde penvoerder en de projectnaam moeten gelijk zijn op het aanvraagformulier van de penvoerder.
- Let op: alleen als het formulier is ondertekend, is de machtiging geldig.
Machtigen van de penvoerder aan een intermediair
- Als penvoerder machtigt u een intermediair om voor het samenwerkingsverband zaken bij ons te regelen. U doet dit met het formulier 'Machtiging intermediair subsidies'.
- Voor andere projectdeelnemers dan de penvoerder is dit formulier niet geldig.
- Let op: alleen als het formulier is ondertekend, is de machtiging geldig.
U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning. Het kan een paar dagen duren voor u uw herkenningsmiddel heeft.
Heeft u een eHerkenningsmiddel met een lager betrouwbaarheidsniveau? Dan moet u uw eHerkenning aanpassen. U heeft eHerkenning 3 en de juiste machtiging nodig om te kunnen aanvragen. Houd rekening met een aanschaftijd van ongeveer 2 weken.
Meer informatie vindt u op Hulp bij inloggen.
De aanvraagformulieren zelf vindt u in ons digitale aanvraagportaal. Daaraan voegt u de volgende bijlagen toe:

"Overheidssteun was cruciaal voor de start van mijn bedrijf"
Een mooi voorbeeld van een investering met hulp van de VEKI deed Healix. Dit bedrijf recyclet afgedankte touwen en netten en zorgt daarmee voor een forse besparing op de CO2-uitstoot (120.000 ton over een periode van 5 jaar) en fossiele brandstof.
Uw projectidee toetsen
Vraag ons zonder verplichting om advies over uw projectidee voor u aanvraagt. U vergroot daarmee de slaagkans van uw aanvraag. Gebruik hiervoor het projectideeformulier. Een van onze projectadviseurs neemt daarna persoonlijk contact met u op. Hij of zij bespreekt met u uw idee en de kans van slagen hiervan. U heeft dan ook de mogelijkheid om uw idee toe te lichten.
De adviseur kan u ook wijzen op andere subsidies die mogelijk interessant voor u zijn.
“Deze steun was cruciaal voor de start van mijn bedrijf, zo kon ik de machines kopen. Zonder het duurzame karakter van het bedrijf had ik ook nooit goedkeuring van de bank gekregen. In de maatschappij is er een omslag gaande dat we duurzamer willen leven. Ook ik als ondernemer moet daarin mee. ” Lees meer over dit project
Aanvragen
U kunt VEKI aanvragen vanaf 15 maart 2023, 09:00 uur tot 9 januari 2024, 17:00 uur.
U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
Na uw aanvraag
Met de knop 'Direct regelen' onderaan deze pagina, komt u in ons digitale aanvraagportaal. Hier dient u na de goedkeuring van uw subsidie (beschikking) de voortgangsrapportage of een projectwijziging in. Ook vraagt u hier vaststelling van uw subsidie aan.
Dit is een regeling volgens de regel 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'. Wij beoordelen de aanvragen voor deze subsidie op volgorde van binnenkomst. Is uw aanvraag compleet? Dan is de beoordelingstermijn 8 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met 8 weken.
Keuren wij uw aanvraag goed? U ontvangt een brief (subsidiebeschikking) met daarin de details over de betaling. Hierin staan ook uw verplichtingen als subsidieontvanger.
Heeft uw project subsidie gekregen en duurt het project langer dan 12 maanden? Dan levert u eenmaal per jaar een voortgangsrapportage in. Hiervoor gebruikt u het formulier dat staat op het digitale aanvraagportaal. De data waarop u moet rapporteren, staan in de brief met uw beschikking.
U heeft subsidie ontvangen voor een (meerjarig) project. U bent daarom verplicht om belangrijke wijzigingen in uw project direct te melden. Voor sommige wijzigingen moet u ons vooraf om toestemming vragen. Doet u dit niet? Dan loopt u het risico dat u geen subsidie ontvangt voor de gewijzigde projectonderdelen. Soms krijgt u dan zelfs geen subsidie meer voor het hele project.
De beoordelingstermijn hiervan is 8 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met 8 weken.
Na afloop van uw project dient u een verzoek tot vaststelling van uw subsidie in. Daarmee verrekenen wij te weinig of te veel ontvangen subsidie. Informatie over de werkwijze voor de aanvraag van de vaststelling kunt u vinden in onze Subsidiespelregels.
De beoordelingstermijn hiervan is 13 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met nog eens 13 weken.
Voor subsidieaanvragen tussen de € 25.000 en € 125.000 zijn de spelregels op 27 februari 2023 gewijzigd. U verklaart met het vaststellingsformulier over alle kosten en opbrengsten van uw project. Wij bepalen op basis van de werkelijke kosten min de opbrengsten uw vaststelling.
Bijlagen
Met uw vaststellingsaanvraag stuurt u mee de Controleverklaring over projectsubsidie vanaf € 125.000 en de eindrapportage in het volgende format:
Wetten en regels
Veelgestelde vragen
Onder industrie verstaan we het geheel van ondernemingen die:
- materiële goederen produceren, waarbij grondstoffen worden verwerkt. En waarbij sprake is van een hoge graad van mechanisering en automatisering. Het gaat dan om ondernemingen in hoofdgroep C van de Standaard Bedrijfsindeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
- afval en afvalwater verwerken. Het gaat dan om ondernemingen in hoofdgroep E van de Standaard Bedrijfsindeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
- energie distribueren. Het gaat dan om ondernemingen in hoofdgroep D van de Standaard Bedrijfsindeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Bekijk de Standaard Bedrijfsindeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Achtergrond
De regelingen van Topsector Energie zijn onderdeel van de Regeling nationale EZK en LNV-subsidies. Ze steunen industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling en demonstratieprojecten of combinaties daarvan. We dragen daarmee bij aan de CO2-doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Ook versterken we de Nederlandse concurrentiekracht en zorgen daarmee voor meer werkgelegenheid en welvaart.
Werkt u aan innovaties die duurzaamheid en economische groei met elkaar verbinden? Dan heeft u mogelijk recht op een subsidie voor energie-innovatie. Ze zijn voor ondernemers, wetenschappers en kennisinstellingen. U vindt een overzicht van alle subsidies op Subsidies energie-innovatie.
Meer weten?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat