Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

Gepubliceerd op:
19 december 2019
Laatst gecontroleerd op:
5 september 2023

Wilt u als ondernemer minder energie gebruiken in uw productieproces? Heeft u een innovatieve techniek waarmee u minder CO2 uitstoot? Demonstreer uw techniek of test deze in een pilot binnen uw bedrijf. U krijgt hiervoor subsidie uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).

Startdatum:
woensdag 15 maart 2023
08:00 (CET)
Einddatum:
donderdag 31 augustus 2023
15:00 (CEST)
Totaal budget:
€ 65.000.000
Verleend:
€ 20.927.733
Nog beschikbaar:
68 % (€ 44.072.267)

Waarvoor krijgt u subsidie?

U krijgt subsidie om een innovatieve techniek te testen in een pilotproject of te demonstreren in een demonstratieproject. Uw innovatie moet helpen de CO₂-uitstoot te verminderen tegen lage kosten. Dat helpt ons bij de energietransitie. De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie.

Pilotproject

Wilt u een proefproject starten waarin u innovatieve CO₂-verminderende maatregelen test? Wilt u op deze manier uw innovatieve techniek verbeteren in een situatie die lijkt op de praktijk? Vraag dan subsidie aan voor een pilotproject. Het project moet innovatief zijn. Daarom kijken we bij de beoordeling van uw pilotproject naar de internationale stand van het onderzoek en de techniek. Is het al eerder gedaan?

Demonstratieproject

Wilt u in een praktijktoepassing investeren waarmee u in uw eigen bedrijf milieuvoordeel haalt? Bent u ook eigenaar van de installatie en gaat u die ook in de praktijk gebruiken? Investeer dan in een demonstratieproject. Een demonstratieproject vergelijken we met eerdere projecten. Hebben we al eerder voor een zelfde soort installatie meer dan 2 keer subsidie gegeven uit een Topsector Energie-regeling? Dan geven we hiervoor geen subsidie meer. 

Onderwerpen DEI+ 2023

U kunt in 2023 subsidie aanvragen voor pilot- en/of demonstratieprojecten in de volgende onderwerpen:

Voorwaarden

Het project moet passen binnen de thema's en specifieke voorwaarden van deze regeling. Die vindt u in de handleiding boven deze paragraaf. Daarnaast moet u voldoen aan de algemene voorwaarden van de Topsector Energie-regelingen. 

Na uw aanvraag

Met de knop 'Direct regelen' op deze pagina, komt u op ons digitale aanvraagportaal. Hier dient u na de goedkeuring van uw subsidie (beschikking) de voortgangsrapportage of een projectwijziging in. Ook vraagt u hier vaststelling van uw subsidie aan. 

In de praktijk

Bekijk op de kaart waar ondernemers in Nederland DEI+ projecten uitvoeren. Klik op de locaties voor meer details en een samenvatting van hun projecten. Of laat u inspireren door andere ondernemers die vertellen over hun project in onze DEI+ praktijkverhalen.

Wetten en regels

Veelgestelde vragen

Achtergrond

De regelingen van Topsector Energie zijn onderdeel van de Regeling nationale EZK en LNV-subsidies. Ze steunen industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling en demonstratieprojecten of combinaties daarvan. We dragen daarmee bij aan de CO2-doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Ook versterken we de Nederlandse concurrentiekracht en zorgen daarmee voor meer werkgelegenheid en welvaart.

Werkt u aan innovaties die duurzaamheid en economische groei met elkaar verbinden? Dan heeft u mogelijk recht op een subsidie voor energie-innovatie. Ze zijn voor ondernemers, wetenschappers en kennisinstellingen. U vindt een overzicht van alle subsidies op Subsidies energie-innovatie.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?