Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)
Bent u als ondernemer vastbesloten om minder energie te verbruiken in uw productieproces of heeft u een baanbrekende technologie ontwikkeld om CO2-uitstoot te verminderen? Met de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) krijgt u de kans uw ideeën te demonstreren of te testen binnen uw bedrijf. Bekijk de mogelijkheden.
Voor welke innovatie wilt u subsidie aanvragen?
DEI+: Energie- en klimaatinnovaties
Subsidie voor ondernemers die een innovatieve techniek binnen hun bedrijf willen testen in een pilotproject of demonstreren in een demonstratieproject. Uw innovatie moet de CO₂-uitstoot verminderen.
Aanvragen vanaf 28 januari tot en met 28 augustus 2025.
DEI+: Vergassing van reststromen
Subsidie voor ondernemers die investeren in de vergassing van reststromen. De reststromen gebruiken we daarna als grondstof voor de circulaire economie.
Aanvragen vanaf 28 januari 2025 tot en met 28 augustus 2025.
DEI+: Aardgasloze gebouwde omgeving
Subsidie voor ondernemers en eindgebruikers voor de verduurzaming van bestaande bouw. Waarmee woningen, woongebouwen, utiliteitsgebouwen of wijken geen aardgas meer nodig hebben.
Aanvragen vanaf 28 januari 2025 tot en met 28 augustus 2025
DEI+: Circulaire economie
Subsidie voor ondernemers die een innovatie willen testen in een pilot of demonstratieproject. De innovatie helpt bij de overstap naar een circulaire economie en minder CO2-uitstoot. Bijvoorbeeld om reststromen en producten opnieuw te gebruiken en materialen te besparen.
Aanvragen vanaf 28 januari 2025 tot en met 28 augustus 2025.
In deze video van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland vertellen Hans Ter Steege en Johan Riezebos over een project met slimme energieopslag op het Indië terrein.
(ENERGIEKE MUZIEK)
Beeldtitel:
Het Indië terrein
Slimme energieopslag
Hans Ter Steege, DGA Ter Steege Bouw Vastgoed, staat in een woonwijk en richt zich tot de camera.
HANS TER STEEGE: "We zijn hier bij de buurtbatterij, behorende bij dit gebouw, bij de Weverij. Dat is onderdeel van de ontwikkeling hier. Dit heet Almelo-Indië. Het terrein is ongeveer 23 hectare groot. Voor de beeldvorming: dat zijn ongeveer 46 voetbalvelden. Dat is een voormalige fabriek van de Terkate. De afgelopen jaren hebben wij dit gebruikt om te transformeren naar vooral veel woningbouw. Wij zijn hier bezig met historische vernieuwing maar ook met ontwikkelingen voor de toekomst. Dit was een oud gebouw wat we eigenlijk weer helemaal hebben opgebouwd in combinatie met de buurtbatterij om daarmee ook de woning te voorzien van energie."
Johan Riezebos, Directeur Ter Steege Advies en Innovatie BV, staat in een kantoor en richt zich tot de camera.
JOHAN RIEZEBOS: "Als we nu kijken naar wat is er precies gebeurt, dan betekent dat dat er zonnepanelen op de daken liggen. Die leveren overdag stroom, die slaan we op in een gezamenlijke buurtbatterij en 's avonds, als de zon niet meer schijnt, gaat vanuit die buurtbatterij de stroom weer terug naar de woningen. Dat is eigenlijk heel simpel hoe het werkt.
Als we daar een batterij gaan toepassen die weerstand oproept, en in 2018 was die weerstand er echt op het gebied van lithium-ion-batterijen. Er waren een aantal autobranden geweest. Brandweer die een elektrische auto in brand in een container met water moest zetten anders kregen ze hem niet geblust. Kortom: wij wilden geen lithium-ion-batterijen. Want dat was de grote boosdoener.
Maar ja, wat dan wel? Nou we gingen op zoek en we kwamen uit bij vanadium flow redox batterijen. Dat zijn batterijen die eigenlijk bestaan uit een paar grote bakken met water, waarin ioden zijn opgelost. Je snapt wel als we twee bakken met water hebben dat dat qua brandveiligheid toch wel anders klinkt dan lithium-ion-batterijen.
Als je kijkt naar wat voor problemen je nu eigenlijk oplost, dan gaat het eigenlijk om twee zaken. 1: je wilt voorkomen dat het net overbelast raakt dus je zorgt dat die pieken worden gedempt. Het is tegenwoordig ook al zo dat energiemaatschappijen in een aantal gevallen terugleververgoedingen vragen als jij de overtollige zonnestroom, die je hebt opgewekt, het net op wil drukken. Zo'n buurtbatterij zorgt er dus voor dat je dat veel minder of helemaal niet hoeft te doen."
HANS: "Die buurtbatterij is natuurlijk vrij nieuw. Wij proberen op deze manier ons steentje daarin bij te dragen en ik moet ook zeggen mede door de dijkplussubsidie hebben we dit soort dingen kunnen doen. Dit geeft net een mooie extra katalysator om te zorgen dat dit soort pilots ook echt van de grond komen. Hier doen we heel veel kennis op, wat wij vervolgens weer in onze eigen projecten gebruiken, maar wat ook een enorme maatschappelijke relevantie heeft."
Het logo van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld.
Beeldtekst:
Wilt u meer weten?
www.rvo.nl/dei

10 jaar DEI+
In 2024 bestond de subsidie precies 10 jaar. In die tijd ontvingen 395 projecten subsidie. Samen investeerden de deelnemers voor ongeveer € 1,76 miljard in het testen en demonstreren van innovaties, met hulp van in totaal zo’n € 540 miljoen aan subsidie. Bekijk onder andere welke resultaten zij boekten en welke uitdagingen zij tegenkwamen.
In de praktijk
Laat u inspireren door andere ondernemers die vertellen over hun project in onze DEI+-praktijkverhalen. Of bekijk op de kaart waar ondernemers hun projecten uitvoeren. Klik op de locaties voor meer details en een samenvatting van hun projecten.
Toets uw projectidee
Vraag nu zonder verplichtingen advies over uw projectidee. Door dit te doen voordat u een aanvraag doet, vergroot u de kans dat uw project slaagt.
- Bespreek samen de haalbaarheid van uw idee en de kansen op succes.
- Leg uw idee uit en krijg direct feedback.
- Ontdek mogelijk andere subsidies die voor u interessant zijn.
Vul het projectideeformulier in. Eén van onze projectadviseurs neemt snel contact met u op.
DEI+ is een van de subsidies voor energie-innovatie van de Topsector Energie. Dit betekent dat u voor deze subsidie ook moet voldoen aan de algemene voorwaarden die gelden voor alle Topsector Energie-regelingen. Bekijk meer Topsector Energie-regelingen.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei