Open voor aanvragen

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

Gepubliceerd op:
19 december 2019
Laatst gecontroleerd op:
10 mei 2023

Wilt u als ondernemer minder energie gebruiken in uw productieproces? Heeft u een innovatieve techniek waarmee u minder CO2 uitstoot? Demonstreer uw techniek of test deze in een pilot binnen uw bedrijf. U krijgt hiervoor subsidie uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).

Budget en looptijd

Startdatum:
woensdag 15 maart 2023
08:00 (CET)
Einddatum:
donderdag 31 augustus 2023
15:00 (CET)
Totaal budget:
€ 65.000.000
Verleend:
€ 0

Mkb in de industrie: hoe krijg ik mijn kapitaal?

Werkt u als mkb'er aan een energie-innovatie die duurzaamheid en economische groei koppelt? Hoor op dinsdag 6 juni alles over de mogelijkheden voor subsidie, private financiering en risicokapitaal. Doe mee aan workshops, hoor ervaringen van andere ondernemers en ga met ons en andere mkb-ers in gesprek. 

Waarvoor krijgt u subsidie?

U krijgt subsidie om een innovatieve techniek te testen in een pilotproject of te demonstreren in een demonstratieproject. Uw innovatie moet helpen de CO₂-uitstoot te verminderen tegen lage kosten. Dat helpt ons bij de energietransitie. De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie.

Pilotproject

Wilt u een proefproject starten waarin u innovatieve CO₂-verminderende maatregelen test? Wilt u op deze manier uw innovatieve techniek verbeteren in een situatie die lijkt op de praktijk? Vraag dan subsidie aan voor een pilotproject. Het project moet innovatief zijn. Daarom kijken we bij de beoordeling van uw pilotproject naar de internationale stand van het onderzoek en de techniek. Is het al eerder gedaan?

Demonstratieproject

Wilt u in een praktijktoepassing investeren waarmee u in uw eigen bedrijf milieuvoordeel haalt? Bent u ook eigenaar van de installatie en gaat u die ook in de praktijk gebruiken? Investeer dan in een demonstratieproject. Een demonstratieproject vergelijken we met eerdere projecten. Hebben we al eerder voor een zelfde soort installatie meer dan 2 keer subsidie gegeven uit een Topsector Energie-regeling? Dan geven we hiervoor geen subsidie meer. 

Onderwerpen DEI+ 2023

U kunt in 2023 subsidie aanvragen voor pilot- en/of demonstratieprojecten in de volgende onderwerpen:

Voorwaarden

Het project moet passen binnen de thema's en specifieke voorwaarden van deze regeling. Die vindt u in de handleiding boven deze paragraaf. Daarnaast moet u voldoen aan de algemene voorwaarden van de Topsector Energie-regelingen. 

Uw aanvraag voorbereiden

U vraagt subsidie aan via ons digitaal aanvraagportaal. Sla tussendoor op als u later verder gaat. Verzamel zoveel mogelijk al uw gegevens voordat u de aanvraag invult. Met de knop 'Uw aanvraag direct regelen' komt u met eHerkenning bij het webportaal. 

Black Bear Carbon - milieuvriendelijk autobanden recyclen

Black Bear Carbon

Bandenrecyclebedrijf Black Bear Carbon bouwde met de DEI+ een revolutionaire fabriek om autobanden milieuvriendelijk te recyclen.

Uw projectidee toetsen

Vraag ons zonder verplichting om advies over uw projectidee voor u aanvraagt. U vergroot daarmee de slaagkans van uw aanvraag. Gebruik hiervoor het projectideeformulier. Een van onze projectadviseurs neemt daarna persoonlijk contact met u op. Hij of zij bespreekt met u uw idee en de kans van slagen hiervan. U heeft dan ook de mogelijkheid om uw idee toe te lichten.

De adviseur kan u ook wijzen op andere subsidies die mogelijk interessant voor u zijn.

Aanvragen

U kunt Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) aanvragen vanaf 15 maart, 09:00 uur tot 31 augustus 2023, 17:00 uur.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.

Na uw aanvraag

Met de knop 'Direct regelen' op deze pagina, komt u op ons digitale aanvraagportaal. Hier dient u na de goedkeuring van uw subsidie (beschikking) de voortgangsrapportage of een projectwijziging in. Ook vraagt u hier vaststelling van uw subsidie aan. 

In de praktijk

Bekijk op de kaart waar ondernemers in Nederland DEI+ projecten uitvoeren. Klik op de locaties voor meer details en een samenvatting van hun projecten. Of laat u inspireren door andere ondernemers die vertellen over hun project in onze DEI+ praktijkverhalen.

Wetten en regels

Veelgestelde vragen

Achtergrond

De regelingen van Topsector Energie zijn onderdeel van de Regeling nationale EZK en LNV-subsidies. Ze steunen industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling en demonstratieprojecten of combinaties daarvan. We dragen daarmee bij aan de CO2-doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Ook versterken we de Nederlandse concurrentiekracht en zorgen daarmee voor meer werkgelegenheid en welvaart.

Werkt u aan innovaties die duurzaamheid en economische groei met elkaar verbinden? Dan heeft u mogelijk recht op een subsidie voor energie-innovatie. Ze zijn voor ondernemers, wetenschappers en kennisinstellingen. U vindt een overzicht van alle subsidies op Subsidies energie-innovatie - Topsector Energie.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?