DEI+: Energie- en klimaatinnovaties
Wilt u met een innovatieve techniek energie besparen of minder CO2 uitstoten binnen uw bedrijf? De subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) ondersteunt innovatieve projecten in de industrie, elektriciteitssector en gebouwde omgeving. Denk bijvoorbeeld aan hernieuwbare energie, CO2-afvang, waterstof of flexibele energie-infrastructuur.
Budget en aanvraagperiode
Let op: gaat u meer elektriciteit gebruiken of opwekken doordat u verduurzaamt? Controleer voordat u de subsidie DEI+ aanvraagt of u in uw regio last krijgt van een overbelast elektriciteitsnet (netcongestie).
Waarvoor krijgt u subsidie?
U krijgt subsidie voor pilotprojecten, demonstraties of testinfrastructuur. Met deze subsidie krijgt u de kans om uw bedrijf duurzamer en energiezuiniger te maken. U ontvangt financiële steun om nieuwe technieken die CO2-uitstoot verminderen te testen of te gebruiken in uw bedrijf. Dit bespaart kosten. En het draagt bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook helpt u ons energiesysteem duurzamer te maken.
Test uw innovatie met een pilotproject
Heeft u een innovatieve techniek die u eerst in de praktijk wilt testen? Vraag dan subsidie aan voor een pilotproject. Dit geeft u de kans om de techniek op kleine schaal uit te proberen, voordat u deze op grotere schaal gaat gebruiken.
Maak de stap naar de praktijk met een demonstratieproject
Bent u klaar om uw duurzame techniek te gebruiken in uw bedrijf? Met een demonstratieproject krijgt u de kans om dat te doen. Dit helpt niet alleen om de CO2-uitstoot te verlagen, maar zorgt ook voor lagere energiekosten en een duurzamer bedrijfsmodel. Dit betekent dat u energiezuiniger werkt, minder afval produceert en minder fossiele grondstoffen gebruikt.
Bouw uw test- en experimenteerinfrastructuur
Wilt u test- of experimenteerinfrastructuur opzetten of verbeteren? Deze infrastructuur maakt het mogelijk om nieuwe producten of processen sneller te testen en in de praktijk te brengen. Zo kunt u innovatief blijven en uw concurrentiepositie verbeteren.
Dit type project geldt alleen voor innovaties met waterstof en groene chemie.
Wat levert u dit op?
- Financiële ondersteuning voor het testen of demonstreren van innovatieve technieken.
- Lagere energiekosten door slimmer gebruik van energie.
- Concurrentievoordeel door duurzame technologieën te gebruiken.
- Versterking van uw bedrijfsimago door maatschappelijk verantwoord ondernemen.
- Snellere groei door een betere concurrentiepositie.
Voor welke innovaties is de subsidie?
Heeft u een innovatie die past bij een van de onderstaande thema’s? Vraag subsidie aan en geef uw bedrijf de kans om voorop te lopen met duurzame oplossingen.
Afvang, gebruik en opslag van CO2 technieken draagt bij aan de vermindering van industriële CO2-uitstoot. Het voorziet ook in de toekomstige behoefte aan koolstof en draagt bij aan het realiseren van negatieve emissies. Voor projecten waarin u CO2 wilt opslaan kunt u alleen pilotprojecten aanvragen. Voor projecten die gaan over de afvang, het transport of de toepassing van CO2 kunt u zowel pilot- als demonstratieprojecten aanvragen.
Demonstratieprojecten die gaan over de afvang van CO2 uit de atmosfeer krijgen alleen subsidie als het gaat om rechtstreekse afvang van CO2 uit de lucht (Direct Air Capture).
Waarvoor krijgt u subsidie?
Vraag subsidie aan als uw project flink lagere kosten, efficiëntie en betrouwbaarheid van producten en diensten voor CC(U)S mogelijk maken. Uw project richt zich op één of meer van de volgende onderdelen:
- CO2-afvang: u isoleert CO2 uit een gas of vloeistof met een variërende samenstelling. Dit is het startpunt van de koolstofketen, waarna transport, opslag of het gebruik van CO2 als grondstof volgt. CO2-afvang kan gaan over fossiele of biogene puntbronafvang, maar kan ook gaan over de afvang uit de atmosfeer. Uw afvangtechnologie kan ook al een integratie zijn met een vervolgtoepassing;
- CO2-transport: u ontwikkelt technieken die CO2 naar opslaglocaties kunnen transporteren als gas of vloeistof;
- CO2-opslag: u legt CO2 voor altijd vast. Bijvoorbeeld in diepe ondergrond, zoals uitgeproduceerde gasvelden. Of u bindt de CO2 chemisch waarbij een stabiele vaste stof (carbonaat) ontstaat. Het carbonaat kan vervolgens worden ingezet in de grond-, weg- en waterbouw of in de bouwsector;
- CO2-toepassing: u zet CO2 in als grondstof voor materialen, chemicaliën en brandstoffen. Daarmee ontwikkelt u een alternatief voor materialen en brandstoffen, die we nu met fossiele grondstoffen produceren. Voor DEI+-demonstratieprojecten moet gaan over CO2-uit rookgassen.
Voor DEI+-demonstratieprojecten over CO2-transport moet het project gaan over een specifieke infrastructuur. Dit betekent dat één vooraf bekende gebruiker de infrastructuur heeft aangelegd, of dat deze bedoeld is voor een kleine groep vooraf bekende gebruikers. De infrastructuur moet aansluiten op hun behoeften. Bij projecten voor CO2-reductie kunnen de doelen liggen bij CO2-opslag of CO2-toepassing, afhankelijk van het primaire doel van het project.
Waarvoor krijgt u geen subsidie?
Buiten dit thema vallen demonstratieprojecten en pilotprojecten gericht op:
- opslag van CO2 in geschikte ondergrondse geologische lagen op land.
- afvang van CO2 bij elektriciteitscentrales, behalve bij afvalverbrandingsinstallaties.
Wilt u subsidie aanvragen voor een project met hernieuwbare energie? Lees hier wat hieronder valt en waarvoor u subsidie kunt aanvragen.
Wat zijn hernieuwbare energiebronnen?
Hernieuwbare energie komt uit natuurlijke en duurzame bronnen, zoals:
- Windenergie
- Zonne-energie (thermische en fotovoltaïsche energie)
- Geothermische energie
- Omgevingsenergie (bijvoorbeeld uit lucht, oppervlaktewater of rioolwater)
- Energie uit getijden, golven en oceanen
- Waterkracht
- Biomassa, stortgas, gas van rioolzuiveringsinstallaties en biogas
Waarvoor krijgt u subsidie?
Subsidie binnen dit thema is mogelijk voor projecten die energie uit hernieuwbare bronnen produceren, opslaan of inpassen. Hieronder vallen:
- Landschappelijke inpassing van grootschalig opgewekte elektriciteit uit zon of wind. Hierbij houdt u op een vernieuwende manier rekening met esthetische en cultuurhistorische aspecten.
- Ecologische inpassing: projecten waarbij u hernieuwbare energie-installaties inpast met aandacht voor milieu en natuur. Denk aan ecologie, biodiversiteit, geluid, waterkwaliteit en bodemkwaliteit.
- Meervoudig gebruik van ruimte: projecten die functies combineren in dezelfde ruimte. Dit levert aantoonbare voordelen op, bijvoorbeeld door slim gebruik van beschikbare grond.
- Windparken op zee: pilotprojecten voor snellere of meer ecologisch verantwoorde installatie, onderhoud of verwijdering van windparken op zee.
- Energieopslag: demonstratieprojecten voor energieopslag voor de lange termijn die u koppelt aan een hernieuwbare elektriciteitsinstallatie (achter de meter). De energie die u opslaat moet minimaal 75% van de energie halen uit de aangesloten hernieuwbare installatie.
Waarvoor krijgt u geen subsidie?
U krijgt geen subsidie voor:
- Projecten gericht op verduurzaming van transport, mobiliteit of glastuinbouw.
- Pilots of demonstraties voor aardgasloze woningen, wijken, woon- of utiliteitsgebouwen.
- Pilots of demonstraties voor energie uit hernieuwbare waterstof of elektriciteit uit waterstof. Kijk daarvoor bij het thema Waterstof en groene chemie.
- Pilots of demonstraties voor hoogrenderende warmtekrachtkoppeling.
- Demonstraties voor vergassing van biomassa. Ga daarvoor naar het aparte thema DEI+: Vergassing van reststromen.
Waarvoor krijgt u subsidie?
Investeert u in minder energieverbruik in uw productieproces? Dan kunt u mogelijk subsidie krijgen binnen dit thema. Uw innovatie moet het volgende bereiken:
- Bij bestaande productieprocessen verlaagt uw innovatie het energieverbruik in uw bedrijf.
- Bij uitbreiding van de productiecapaciteit is het energieverbruik lager dan bij een proces volgens de nieuwste techniek.
- Bij een nieuw productieproces vergelijken we het energieverbruik met dat van een bestaand proces volgens de nieuwste techniek. We kijken naar het energieverbruik per geproduceerde eenheid.
Waarvoor krijgt u geen subsidie?
U krijgt geen subsidie voor de volgende projecten:
- Het aardgasloos maken van woningen, wijken of gebouwen.
- Warmtekrachtontkoppeling of energie-efficiënte stadsverwarming en -koeling.
- Energie besparen in andere delen van de productieketen. Dit is namelijk geen energie-efficiëntie in uw eigen bedrijf.
- De installatie van energie-uitrusting op fossiele brandstoffen, inclusief aardgas.
Wilt u subsidie aanvragen? Dat kan alleen voor pilotprojecten die ons energiesysteem flexibeler maken. Demonstratieprojecten komen niet in aanmerking. De pilotprojecten moeten helpen om het energiesysteem stabiel te houden bij een wisselend aanbod van duurzame energie. Dit zorgt ervoor dat er in 2030 en daarna genoeg energie beschikbaar is. Het draagt ook bij aan het verminderen van CO2-uitstoot.
Waarvoor krijgt u subsidie?
Subsidie is mogelijk voor pilotprojecten die zich richten op:
Energieopslag en omzetting
- Opslag van duurzaam opgewekte energie.
- Omzetting van elektriciteit naar andere energiedragers of producten.
- Off-grid projecten waarbij u op grote schaal energie omzet naar moleculaire energiedragers om het energiesysteem te ontlasten.
Flexibele vraag (demand side response)
Uw innovatie zorgt ervoor dat gebruikers hun energieverbruik kunnen aanpassen in hoeveelheid of tijdstip. Dit helpt:
- Proactief: om verwachte onbalans of overbelasting op het elektriciteitsnet te voorkomen.
- Reactief: om bestaande onbalans of overbelasting op het elektriciteitsnet op te lossen, mogelijk in real-time.
Flexibiliteit van het energiesysteem
U maakt het energiesysteem flexibeler door:
- Slimme combinaties van energieopslag en het bestaande systeem.
- Omzetting tussen energiedragers zoals elektriciteit, warmte en gas.
- Verbetering van de bestaande energie-infrastructuur.
Waarvoor krijgt u geen subsidie?
U krijgt geen subsidie voor:
- Pilots voor de productie, opslag of omzetting naar waterstof. Kijk daarvoor bij het thema waterstof en groene chemie.
- Pilots voor CO2-vrij regelbaar vermogen voor het opwekken van elektriciteit.
Waarvoor krijgt u subsidie?
Vraag subsidie aan binnen dit thema als uw project zich richt op een lokale infrastructuur. Dat is bijvoorbeeld een stoomnetwerk of een warmtenetwerk. De infrastructuur moet open zijn. Dit betekent dat ook andere bedrijven kunnen aansluiten op het netwerk.
Waarvoor krijgt u geen subsidie?
U krijgt geen subsidie voor de volgende projecten:
- Energie-infrastructuur voor elektriciteit, gas (aardgas en biogas), CO2 en waterstof.
- Infrastructuur voor het aardgasloos maken van woningen, wijken, woongebouwen en utiliteitsgebouwen.
We wekken steeds meer elektriciteit op waarbij veel afhangt van het weer, zoals bij zonne- en windenergie. Waterstof is, in combinatie met elektriciteit, een belangrijke energiedrager en grondstof voor een duurzaam energiesysteem. We moeten vertrouwen op dit energiesysteem. Het systeem moet schoon, betaalbaar en veilig zijn. Daarnaast moeten we het ook nog goed kunnen gebruiken. Daarom moedigen we u met deze subsidie aan innovaties te ontwikkelen voor hernieuwbare (duurzame) waterstof en hernieuwbare waterstofdragers.
Binnen dit thema krijgt u subsidie krijgen voor innovatieve projecten voor duurzame waterstof. Dit kan voor 3 typen projecten: pilotprojecten, demonstratieprojecten of Test- en experimenteerinfrastructuur.
Waarvoor krijgt u subsidie?
Het gaat om producten en diensten die moeten helpen bij de verdere ontwikkeling van:
- Productie van waterstof. Het gaat dan om de productie van waterstof via waterelektrolyse. Dat is de splitsing van water in zuurstof en waterstof met elektriciteit.
- Transport en opslag van waterstof(dragers). Het gaat dan om transport en opslag van waterstof(dragers) met conversiestap.
- Gebruik van waterstof(dragers) en groene elektronen.
DEI+-demonstratieprojecten horen bij dit thema als ze gaan over opslag van energie voor een langere tijd. De opslag komt direct van een installatie die hernieuwbare elektriciteit opwekt (achter de meter). Denk bijvoorbeeld aan:
- Direct gebruik van hernieuwbare waterstof(dragers) als brandstof (energetisch gebruik).
- Hernieuwbare waterstof als grondstof voor de chemische industrie.
- Directe toepassing van groene elektronen in elektrochemische reacties en plasmatechnologie.
Waarvoor krijgt u subsidie?
Richt uw innovatie zich op een andere CO2-verminderende maatregel voor de industrie, de gebouwde omgeving of de elektriciteitssector? En valt deze niet onder de bovengenoemde thema's? U krijgt dan mogelijk alsnog subsidie binnen dit thema.
Bij demonstratieprojecten gaat het om investering die leiden tot een reductie van de CO2-uitstoot binnen (het productieproces van) de onderneming die subsidie aanvraagt. Dit moet tijdens de looptijd van uw project gebeuren. Dat wil zeggen: uiterlijk bij ingebruikname van de installatie.
Waarvoor krijgt u geen subsidie?
U krijgt geen subsidie voor de volgende projecten:
- Pilots of demonstratieprojecten waarvoor bij andere thema’s staat dat deze geen subsidie krijgen.
- Demonstratieprojecten waarvoor bij andere thema’s staat dat alleen pilotprojecten mogen.
- Pilots of demonstratieprojecten die investeren in machines, uitrusting en productie-installaties die fossiele brandstoffen gebruiken, zoals aardgas.
- Pilots en proefprojecten die zorgen voor een beter milieu met bestaande machines, apparaten of installaties. Dit mag alleen als de uitbreiding niet zorgt voor meer productie of meer gebruik van fossiele brandstoffen. Dit geldt alleen als de uitbreidingen geen grotere productie of meer verbruik van fossiele brandstoffen veroorzaken.
- Demonstratieprojecten die de CO2-uitstoot in latere fasen van de productieketen kleiner maken.
Dit thema van de DEI+ heeft een eigen pagina. Ga naar DEI+: Aardgasloze gebouwde omgeving.
Dit thema van de DEI+ heeft een eigen pagina. Ga naar DEI+: Circulaire economie.
Dit thema van de DEI+ heeft een eigen pagina. Ga naar DEI+: Vergassing van reststromen.
Voorwaarden
Uw project moet passen binnen de voorwaarden van deze regeling. Deze regeling valt onder de subsidies voor energie-innovatie van de Topsector Energie. Daarom moet u ook voldoen aan de algemene voorwaarden van de Topsector Energie-regelingen.
Wanneer mag u subsidie aanvragen?
- U heeft een bedrijf in Nederland of het Caribische deel Bonaire, St. Eustasius en Saba.
- U voert het project voor eigen rekening en risico uit.
- In uw project zit op z'n minst één onderneming.
- Provincies en gemeentes mogen meedoen, maar ontvangen zelf geen subsidie.
- Uw onderneming is niet in moeilijkheden. Lees hier meer over bij de veelgestelde vragen hieronder.
Hoe lang mag uw project duren?
Uw project duurt maximaal 4 jaar.
Wat is het doel van uw project?
- U vraagt subsidie aan voor een pilot of demonstratie van een innovatie binnen uw bedrijf.
- Het doel is om met lage kosten de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen.
Wat bedoelen we met CO2?
Met CO2 bedoelen we ook CO2-equivalent. CO2-equivalent is de hoeveelheid van de volgende stoffen met hetzelfde broeikaseffect als CO2:
- Methaan (CH4)
- Lachgas (N₂O)
- Gefluoreerde koolwaterstoffen (HFK’s)
- Perfluorkoolstoffen (PFK’s)
- Zwavelhexafluoride (SF6)
Voor welke projecten krijgt u subsidie?
- Uw project is óf een pilotproject óf een demonstratieproject. Het kan niet beide zijn.
- U krijgt ook subsidie voor nieuwe fabrieken in Nederland met investeringen in duurzame alternatieven. Die moeten voldoen aan de minimale milieustandaarden met minder CO2-uitstoot. Daarbij vermijden we toekomstige CO2-uitstoot.
Lees de algemene voorwaarden van Topsector Energie-regelingen
Onderbouw uw innovatie in 10 tips
Zorg dat uw project voldoet aan internationale standaarden (voor pilotprojecten) of aan de Nederlandse standaard (voor demonstratieprojecten). Voor Nederland geldt dat we een project als voldoende innovatief beschouwen als er nog voldoende technische risico's zijn en we niet meer dan 2 vergelijkbare projecten subsidie hebben gegeven. We bedoelen daarmee dat het doel, de activiteiten en de resultaten grotendeels hetzelfde zijn.
Om de projecten in beeld te krijgen die al subsidie hebben ontvangen, kunt u de volgende websites gebruiken:
- Nederlandse projecten: Topsector Energie
- Internationale projecten: zoekmachine en Cordis
Identificeer de technische uitdagingen en onzekerheden die uw project met zich meebrengt. Wees helder over mogelijke obstakels en geef concrete oplossingen.
Vergelijk uw project met bestaande gesubsidieerde projecten en internationale voorbeelden. Laat zien wat uw project onderscheidt en hoe het vernieuwend is.
Om de projecten in beeld te krijgen die al subsidie hebben ontvangen, kunt u de volgende websites gebruiken:
- Nederlandse projecten: Topsector Energie
- Internationale projecten: zoekmachine en Cordis
Opschaling alleen is niet genoeg. Benoem de specifieke uitdagingen die voortkomen uit de vergroting van uw project en bied gerichte oplossingen.
Het samenvoegen van bestaande technologieën is niet per definitie vernieuwend. Identificeer de nieuwe problemen die ontstaan door deze combinaties en presenteer concrete oplossingen.
Het betrekken van partners in uw project is gebruikelijk. Maar alleen als dit nieuwe obstakels met zich meebrengt, is het werkelijk innovatief. Beschrijf deze uitdagingen en bied concrete oplossingen.
Vermijd vaagheid en benoem specifieke problemen, technische risico's en oplossingen in uw aanvraag.
Benadruk de specifieke technische uitdagingen waar uw project een oplossing voor biedt. Onderstreep de relevantie en impact van deze oplossingen.
Laat zien dat u op de hoogte bent van de nieuwste technologieën en pas deze kennis toe om uw project als vernieuwend te presenteren.
Zorg voor een gedetailleerde beschrijving van uw innovatie. Vertrouw op de technische expertise en geheimhoudingsplicht van beoordelaars.
Let op: als u niet bereid bent om de werking van uw technologie te delen, kunnen wij uw aanvraag niet beoordelen. Zorg in dat geval voor voldoende alternatieve financieringsmogelijkheden.
Toets uw projectidee
Vraag nu zonder verplichtingen advies over uw projectidee. Door dit te doen voordat u de aanvraag doet, vergroot u de kans dat uw project slaagt.
- Bespreek samen de haalbaarheid van uw idee en de kansen op succes.
- Leg uw idee uit en krijg direct feedback.
- Ontdek mogelijk andere subsidies die voor u interessant zijn.
Vul het projectideeformulier in. Eén van onze projectadviseurs neemt snel contact met u op.
Aanvragen
Vraag deze subsidie aan vanaf 28 januari 2025, 09:00 uur tot 28 augustus 2025, 17:00 uur. Heeft u al een DEI+-project lopen? Ga dan naar 'Na uw aanvraag' voor het beheer van uw lopende project
In deze video van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland vertellen Hans Ter Steege en Johan Riezebos over een project met slimme energieopslag op het Indië terrein.
(ENERGIEKE MUZIEK)
Beeldtitel:
Het Indië terrein
Slimme energieopslag
Hans Ter Steege, DGA Ter Steege Bouw Vastgoed, staat in een woonwijk en richt zich tot de camera.
HANS TER STEEGE: "We zijn hier bij de buurtbatterij, behorende bij dit gebouw, bij de Weverij. Dat is onderdeel van de ontwikkeling hier. Dit heet Almelo-Indië. Het terrein is ongeveer 23 hectare groot. Voor de beeldvorming: dat zijn ongeveer 46 voetbalvelden. Dat is een voormalige fabriek van de Terkate. De afgelopen jaren hebben wij dit gebruikt om te transformeren naar vooral veel woningbouw. Wij zijn hier bezig met historische vernieuwing maar ook met ontwikkelingen voor de toekomst. Dit was een oud gebouw wat we eigenlijk weer helemaal hebben opgebouwd in combinatie met de buurtbatterij om daarmee ook de woning te voorzien van energie."
Johan Riezebos, Directeur Ter Steege Advies en Innovatie BV, staat in een kantoor en richt zich tot de camera.
JOHAN RIEZEBOS: "Als we nu kijken naar wat is er precies gebeurt, dan betekent dat dat er zonnepanelen op de daken liggen. Die leveren overdag stroom, die slaan we op in een gezamenlijke buurtbatterij en 's avonds, als de zon niet meer schijnt, gaat vanuit die buurtbatterij de stroom weer terug naar de woningen. Dat is eigenlijk heel simpel hoe het werkt.
Als we daar een batterij gaan toepassen die weerstand oproept, en in 2018 was die weerstand er echt op het gebied van lithium-ion-batterijen. Er waren een aantal autobranden geweest. Brandweer die een elektrische auto in brand in een container met water moest zetten anders kregen ze hem niet geblust. Kortom: wij wilden geen lithium-ion-batterijen. Want dat was de grote boosdoener.
Maar ja, wat dan wel? Nou we gingen op zoek en we kwamen uit bij vanadium flow redox batterijen. Dat zijn batterijen die eigenlijk bestaan uit een paar grote bakken met water, waarin ioden zijn opgelost. Je snapt wel als we twee bakken met water hebben dat dat qua brandveiligheid toch wel anders klinkt dan lithium-ion-batterijen.
Als je kijkt naar wat voor problemen je nu eigenlijk oplost, dan gaat het eigenlijk om twee zaken. 1: je wilt voorkomen dat het net overbelast raakt dus je zorgt dat die pieken worden gedempt. Het is tegenwoordig ook al zo dat energiemaatschappijen in een aantal gevallen terugleververgoedingen vragen als jij de overtollige zonnestroom, die je hebt opgewekt, het net op wil drukken. Zo'n buurtbatterij zorgt er dus voor dat je dat veel minder of helemaal niet hoeft te doen."
HANS: "Die buurtbatterij is natuurlijk vrij nieuw. Wij proberen op deze manier ons steentje daarin bij te dragen en ik moet ook zeggen mede door de dijkplussubsidie hebben we dit soort dingen kunnen doen. Dit geeft net een mooie extra katalysator om te zorgen dat dit soort pilots ook echt van de grond komen. Hier doen we heel veel kennis op, wat wij vervolgens weer in onze eigen projecten gebruiken, maar wat ook een enorme maatschappelijke relevantie heeft."
Het logo van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld.
Beeldtekst:
Wilt u meer weten?
www.rvo.nl/dei

In de praktijk
Op het Indië-terrein in Almelo wordt onderzocht hoe je zelfopgewekte zonne-energie efficiënt kunt opslaan. Er zijn 8 woningen aangesloten op één buurtbatterij. Deze batterij helpt om energie beter te benutten. Dankzij de DEI+-subsidie kunnen de extra aanlegkosten worden gedekt. Én kan de Universiteit Twente de technologie en ervaringen van bewoners monitoren.
Veelgestelde vragen
Past u een (voor Nederland) nieuwe of vernieuwende technologie toe? Dan is uw investeringsproject een demonstratieproject.
Het woord 'demonstratie' gebruikt men ook met andere betekenissen. Vaak is dat in de fase van onderzoek en ontwikkeling. Bijvoorbeeld: de demonstratie van het principe of van een prototype. Dat kan op ware grootte zijn. Bij een demonstratieproject blijft de installatie ook na het project in gebruik. Is dat niet het geval? Omdat u de installatie demonteert of deze stil komt te staan? Dan is dit mogelijk een pilotproject (experimentele ontwikkeling). Het is dan geen demonstratieproject.
Voor een demonstratieproject geldt:
- U krijgt hierbij alleen subsidie wanneer u als ondernemer met uw eigen activiteiten een milieuvoordeel behaalt. Dit moet u tijdens de looptijd van het project behalen. Dat wil zeggen: uiterlijk wanneer u de installatie in gebruik neemt.
- De aanvrager van de subsidie is de investeerder die eigenaar is en blijft van dat waar hij in investeert.
- De investeringen zijn technisch en economisch risicovol.
Het gaat dus nadrukkelijk om investeringsprojecten. De aanvrager investeert en is eindgebruiker in zijn eigen organisatie. Dit kan gaan om energiebesparingen of om energiegebruik uit hernieuwbare energiebronnen. De investering mag ook de CO2-uitstoot van de onderneming verminderen.
Het gaat om investeringen in materiële en eventueel immateriële bezittingen. Leaseconstructies zijn mogelijk voor zover het om financiële lease gaat. De leasenemer moet eigenaar worden van de installatie. Bij een demonstratieproject blijft de installatie ook na het project in gebruik. Is dat niet het geval? Heeft u de installatie gedemonteerd of is deze stil komen te staan? Dan is er mogelijk sprake van een pilotproject.
Wilt u als ontwikkelaar een nieuwe innovatieve techniek of product demonstreren? Of een combinatie van technieken of producten? Dan moet u een zogenoemde 'eerste toepasser' in de markt zoeken. Die toepasser is de hiervoor genoemde investeerder die moet investeren in deze techniek of dit product. De toepasser heeft het milieuvoordeel en het financieel voordeel en kan daarom subsidie aanvragen voor een demonstratieproject.
Vindt er binnen het project nog experimentele ontwikkeling plaats? Dan kan de ontwikkelaar samen met de investeerder subsidie aanvragen. Er is dus sprake van een demonstratieproject in combinatie met experimentele ontwikkeling.
Met een pilotproject beoordeelt u de risico's en impact van uw nieuwe ideeën voordat u ze compleet invoert. Een pilotproject is dan ook een beperkte, voorlopige invoering van een nieuw initiatief of project. Daarin test u de haalbaarheid, effectiviteit en praktische onderdelen van uw ontwerp, voordat u het op grotere schaal uitrolt. Een pilotproject helpt u inzicht te krijgen in de uitdagingen, valkuilen en succesfactoren, voordat u investeert in verdere opschaling van de technologie. Belangrijke kenmerken van een pilotproject zijn: beperkte omvang, tijdelijkheid, doelgerichtheid, leermogelijkheden en evaluatie aan het eind.
U moet in uw aanvraag aantonen hoe u het project financieert. Het gaat dan om het deel van de projectkosten waarvoor u geen subsidie krijgt (uw eigen aandeel in de projectkosten). Dit onderbouwt u bijvoorbeeld met:
- een verklaring van uw bank of investeerder
- een (recent) jaarverslag
- een businessplan
De financiering moet dus rond zijn. Mogelijk is het dat onder voorbehoud van het verkrijgen van Topsector Energie-subsidie. Is dat niet het geval? Dan wijzen wij uw aanvraag af. Er is dan onvoldoende vertrouwen dat u het project kunt financieren (Kaderbesluit nationale EZ-subsidies, artikel 23). Lees meer op Financiering subsidieproject.
Als we uw bedrijf zien als onderneming in moeilijkheden (OIM) wijzen we uw subsidieaanvraag af. Dit geldt ook voor samenwerkingen waarbij één van de deelnemers in moeilijkheden is. (Een onderdeming in moeilijkheden volgens de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (artikel 2, punt 18)).
Hoe verklaar ik dat ik geen onderneming in moeilijkheden ben?
Stuur bij uw aanvraag een Verklaring Geen onderneming in moeilijkheden mee. Met het Beslisschema Verklaring Geen OIM kunt u bepalen of uw bedrijf niet in moeilijkheden is. Dit is gebaseerd op de financiële regels uit artikel 2, onderdeel 18 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV), die geldt voor de subsidieregeling. Voldoet uw bedrijf niet aan deze regels? Dan zien we uw bedrijf als een onderneming in moeilijkheden,
Zo bepaalt u of u de Verklaring Geen onderneming in moeilijkheden kunt ondertekenen.
Of bekijk alle veelgestelde vragen over de Topsector Energie-regelingen.
Meer weten?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei