Paebbl bouwt aan de toekomst met CO₂-negatief beton
Terwijl de bouwsector worstelt met CO₂-vermindering en strengere milieuregels, ontwikkelde Paebbl met subsidie een veelbelovende oplossing. Door het mineraal olivijn om te zetten in een CO₂-bindend bouwmateriaal, slaat het bedrijf niet alleen broeikasgas op, maar voorkomt het ook uitstoot bij de productie van beton. “Amazon heeft al geïnvesteerd”, vertelt Marijn van Bergen van Paebbl.

Een proces van miljoenen jaren in een paar uur
Het hart van de technologie is het mineraal olivijn. “Dat komt overal ter wereld voor,” legt Van Bergen uit. “Het is een magnesiumsilicaat dat CO₂ aan zich kan binden, gewoon door verwering aan de lucht. Maar dat proces duurt miljoenen jaren. Wij hebben een manier gevonden om dat binnen een paar uur te doen, in een reactor onder de juiste druk en temperatuur.”
8% van de wereldwijde CO2-uitstoot
In de Rotterdamse wijk Heijplaat bereikte Paebbl begin 2025 een belangrijke mijlpaal: een eerste demonstratiefabriek. Hier slaagt het bedrijf erin om olivijn om te zetten in een poedervormig carbonaat, waarin CO₂ permanent is opgeslagen. Dit poeder dient als grondstof voor de productie van cement en beton. Daarmee biedt Paebbl een dubbel duurzaam alternatief: het slaat CO₂ op én voorkomt de uitstoot van CO₂ die normaal vrijkomt bij traditionele cementproductie. Die sector is verantwoordelijk voor ongeveer 8% van de wereldwijde CO₂-uitstoot.

Van lab naar fabriek met subsidie van RVO
De opschaling van labproces naar demonstratiefabriek werd mede mogelijk gemaakt door de Subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) van RVO. “We hebben ruim € 2 miljoen subsidie gekregen, op een totaal van zo’n € 6 miljoen aan kosten,” vertelt Van Bergen. “De subsidie heeft ons geholpen om onze ‘runway’ te verlengen. We waren al met het project begonnen, maar deze bijdrage gaf ons lucht om alles daadwerkelijk te realiseren.”
Subsidieaanvraag goed onderbouwen
Pol Knops is wetenschapper bij Paebbl, en is bekend in de subsidiewereld. Daarom wist het bedrijf de DEI+-subsidie goed te vinden. Maar de aanvraag was niet eenvoudig. Van Bergen: “Je krijgt een heel uitgebreide vragenlijst. Het dwingt je om je verhaal goed op papier te krijgen: klopt je businesscase? Is je techniek onderbouwd? Heb je een markt? Je moet echt goed beslagen ten ijs komen.”
RVO helpt verder in gesprek
Gelukkig is er veel bereidheid om te helpen. Van Bergen: “Je hebt gewoon een-op-een gesprekken met iemand van RVO. Dan kun je dingen die in de aanvraag niet helder waren, verder toelichten en uitleggen.”
Klaar voor opschaling
De komende maanden richt Paebbl zich op het optimaliseren van het proces en het verzamelen van data om een grotere fabriek te kunnen ontwerpen. Ook denkt het bedrijf na over vervolgsubsidies, mogelijk via RVO of Europese programma’s, om de volgende schaalgrootte te realiseren. Door partnerschappen met betonproducenten, aannemers en overheden wil het bedrijf een concrete bijdrage leveren aan een klimaatneutrale toekomst met zo min mogelijk uitstoot van CO₂.
Vraag DEI+-subsidie aan
Wilt u ook gebruikmaken van de subsidie DEI+? Bekijk welke subsidie bij uw project past en vraag deze aan.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei