Gesloten voor aanvragen

SBIR oproep Historische transcripties toegankelijk maken met AI

Gepubliceerd op:
25 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
4 mei 2021

Oproep voor ondernemers om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen voor het toegankelijk maken van historische transcripties met toepassen van Artificiële intelligentie (AI).

Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen.

Doel

Het Nationaal Archief heeft de laatste jaren veel gedigitaliseerd. Historische handgeschreven archieven zijn als plaatjes beschikbaar op internet (transcripties) maar de informatie in deze documenten is niet doorzoekbaar. Daar wil het Nationaal Archief verandering in brengen.

Doel van deze SBIR-Innovatiecompetitie is het vinden van oplossingen waardoor deze grote hoeveelheid transcripties voor een onderzoeker hanteerbaar wordt. Bij het full-text doorzoeken van de transcriptiedata krijgt de onderzoeker een overvloed aan resultaten te verwerken. Hoe kan onder andere AI de onderzoeker helpen de data slim te bewerken, te indexeren, te ordenen en te verbinden?

Fase

Deze oproep kent geen fase 1 (haalbaarheidsonderzoek). Het Nationaal Archief heeft zelf al uitgebreid voorbereidend onderzoek gedaan.

U dient dus direct een voorstel in voor fase 2 (ontwikkeling van een prototype). Voor uitleg van de fasen en de procedure, zie pagina 'Hoe werkt SBIR?'. U kon tot 23 september 2019, 13:00 uur een offerte indienen.

Alle documenten voor de verschillende fasen van de aanbestedingen vindt u op mijn.rvo.nl.

Budget

Er is een totaal budget beschikbaar van € 200.000 (inclusief btw), voor het ontwikkelen van 3 prototypes. Het maximum per prototype bedraagt € 66.666,- (inclusief BTW).

3 winnaars bekend

De 3 winnaars van deze SBIR-oproep zijn bekend. CleanCode, Picturae/SiouxLime/Aincient en KNAW/Atos krijgen een opdracht voor het ontwikkelen van prototypes.
De prototypes zijn medio februari 2020 gereed. Daarna zal het Nationaal Archief met 1 partij de innovatie verder doorontwikkelen.

Lees de publieke samenvattingen van de 3 winnaars.

Oproep en Nota van Inlichtingen

Bent u geselecteerd voor deze SBIR oproep en heeft u de volledige oproep of Nota van Inlichtingen niet meer? Stuur een mail naar sbir@rvo.nl en we zenden u de documenten toe.

Vragen over SBIR?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Bent u tevreden over deze pagina?