Gesloten voor aanvragen

SBIR oproep Betere toegang gezondheidszorg en onderwijs Midden-Oosten en Noord-Afrika

Gepubliceerd op:
28 januari 2021
Laatst gecontroleerd op:
5 januari 2022

Oproep voor bedrijven en ondernemers om innovatieve digitale producten en diensten te ontwikkelen die de kwaliteit en toegang verbeteren van lager tot hogeschoolonderwijs, voorlichting en de gezondheidszorg. Doelgroepen zijn moeilijk bereikbare groepen die hier nu nauwelijks tot geen toegang toe hebben. 

De oproep staat open voor de landen in de MENA-regio: Algerije, Egypte, Irak, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Palestijnse gebieden, Soedan, Tunesië en Yemen.

In de gezondheidszorg gaat het om ondersteuning op afstand, om apparatuur in rurale klinieken draaiende te houden, betere ondersteuning en training ter plaatse van het gezondheidszorg personeel, slimme manieren om afgelegen patiënten vervolgbehandelingen te geven en oefeningen te laten doen. 
Het gaat ook om patiënten en andere moeilijk te bereiken doelgroepen te voorzien van leefstijladviezen en seksuele voorlichting. 

In het onderwijs gaat het om bestaande lesstof en informatie (digitaal) beschikbaar te maken voor moeilijk bereikbare doelgroepen en hen er in de praktijk mee te laten oefenen.
Voor deze SBIR dient u zich vooraf in te schrijven met uw idee via een webformulier. 

Deze SBIR kent 3 thema’s waarvoor u ideeën kunt indienen. Centraal staan innovatieve oplossingen die passen in de lokale context van de doellanden. U als ondernemer bepaalt zelf welke uitdaging u wilt aanpakken, voor welke doelgroep en in welk MENA land. Samenwerken met lokale partijen en organisaties die de innovaties kunnen implementeren is daarbij noodzakelijk. 

1. Verbeteren van de continuïteit en kwaliteit van afgelegen gezondheidszorgcentra 

Opleiding en ondersteuning ter plekke voor het personeel van klinieken die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van (medische) apparatuur en verantwoordelijk zijn voor de zorg. 

2. Toegang tot gezondheidszorg en verbeteren gezondheidsvoorlichting  

Behandeling en opvolgen adviezen voor fysieke en mentale gezondheid, voorlichting over levensstijl en seksualiteit voor moeilijk bereikbare groepen. 

3. Betere kwaliteit en toegang tot onderwijs en training van vaardigheden voor moeilijk bereikbare groepen

Goede opleiding en training ter plaatse met (digitale) technologieën, zodat mensen uit de doelgroepen niet naar ver gelegen opleidingscentra hoeven te reizen. Veelal is lesmateriaal beschikbaar, maar niet in geschikte (digitale) vorm. 

Looptijd opdracht

Looptijd van de opdracht: mei 2021 – november 2023. Belangrijk is dat bedrijven die inschrijven de motivatie hebben om van hun innovatie een succes te maken en doorgaan als de financiering vanuit SBIR stopt.

Fase

De oproep is voor inschrijving voor fase 1: haalbaarheidsonderzoek. Voor uitleg van de fasen en de procedure, zie pagina 'Hoe werkt SBIR?'.

Raadpleeg de publieke samenvattingen van de 22 geselecteerde ondernemingen die de haalbaarheid van hun project gaan onderzoeken. Bekijk ook de publieke samenvattingen van de 13 geselecteerde ondernemingen die in samenwerking met lokale partijen hun innovatie in het land van hun keuze gaan ontwikkelen.

Budget

Er is een totaalbudget beschikbaar van € 3,6 miljoen.
Voor fase 1 is een budget van € 1.500.000 beschikbaar. Het maximum bedrag per haalbaarheidsonderzoek (fase 1) is € 40.000.
Voor fase 2 is € 2.400.000 beschikbaar plus eventueel een restbudget van fase 1. Het maximum bedrag per project in fase 2 is € 200.000.

Oproep en Nota van Inlichtingen

Bent u geselecteerd voor deze SBIR oproep en heeft u de volledige oproep of Nota van Inlichtingen niet meer? Stuur een mail naar sbir@rvo.nl en we zenden u de documenten toe.

Om makkelijker te kunnen schakelen met partners in de doellanden over de thema's is deze oproep deels in het Engels geschreven. Informatie over het indienen en het (beoordelings-)proces is in het Nederlands.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze SBIR-competitie? Vul dan het contactformulier in. 

Algemene vragen over SBIR?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?