Open voor aanvragen

Cottonwood Dutch Seed Fund

Laatst gecontroleerd op:
26 juli 2022
Gepubliceerd op:
22 juli 2022

Het Cottonwood Dutch Seed Fund investeert in Nederlandse deeptech (hardware) start-ups in de oprichtingsfase die baanbrekende, gepatenteerde technologie hebben ontwikkeld.

Gegevens fonds

  • Totale looptijd fonds: 2020 - 2032
  • Investeringsperiode: 2020 - 2026
  • Investeringsbudget: € 10 miljoen
  • EZK-lening: € 5 miljoen

Strategie

Het Cottonwood Dutch Seed Fund is als startersfonds zeer actief en hands-on betrokken bij haar deeptech (hardware) portfoliobedrijven. Naast het verschaffen van kapitaal, helpt Cottonwood bij het openen van deuren van potentiële klanten wereldwijd (meestal multinationals), het aantrekken van topmanagers en bestuurders, sparren op strategisch en commercieel niveau alsmede het ophalen van vervolgfinanciering.

Toegevoegde waarde

Het Cottonwood Dutch Seed Fund is het enige Nederlandse startersfonds waarvan het moederfonds een kantoor in de Verenigde Staten heeft. Het fonds heeft zodoende een wereldwijd netwerk van potentiële klanten (multinationals) en vervolginvesteerders voor haar portfoliobedrijven. Hierdoor kan Cottonwood Nederlandse deeptech (hardware) start-ups vanaf het begin wereldwijd lanceren, wat de kans op succes aanzienlijk vergroot.

Ook is het Cottonwood Dutch Seed Fund het enige Nederlandse startersfonds dat hoge bedragen
(gemiddeld € 1 tot € 2 miljoen) investeert in Nederlandse deeptech (hardware) start-ups die nog geen omzet of klanten hebben.

Selectiecriteria

  • De deeptech (hardware) start-up ontwikkelt baanbrekende technologie gebaseerd op een patent dat nieuw en innovatief is (zogeheten disruptive technology).
  • De technologie valt binnen Cottonwoods sectorfocus (fotonica, optica, micro- en nano-elektronica, nieuwe materialen, nanotechnologie, medische technologie, duurzame energie, robotica en high-tech maakindustrie).
  • De technologie heeft de potentie om een zeer grote business to business (B2B) markt te bedienen.
  • Er is potentieel om marktleider te worden.
  • De uitvinder, ondernemer en/of het team is in staat om de start-up uit te bouwen tot een winstgevend bedrijf.
  • De deeptech (hardware) start-up is gevestigd in Nederland en bevindt zich in de (pre-)seedfase.

Doelgroep

Het fonds investeert in Nederlandse deeptech (hardware) start-ups met gepatenteerde technologie die zich in de vroegste financieringsfase bevinden, dus als er nog geen omzet of klanten zijn.

Wat Cottonwoods portfoliobedrijven kenmerkt is dat zij allemaal sectoroverstijgend zijn; hun technologie is bruikbaar in meerdere sectoren en heeft verschillende toepassingen.

Beoogde resultaten

Het Cottonwood Dutch Seed Fund verwacht in ongeveer 5 ondernemingen te investeren. Het investeringsbedrag is gemiddeld € 1 tot € 2 miljoen in de 1e financieringsronde.
Het fonds is een langetermijnpartner voor haar portfoliobedrijven en zal in veel gevallen mee-investeren in vervolgrondes.

Fondsmanagement

Cottonwood heeft een gender-divers en multicultureel team; medewerkers hebben complementaire vaardigheden, kennis en werkervaring. Het fondsmanagement kiest voor actief mentorschap en biedt haar portfoliobedrijven dagelijkse ondersteuning bij het ondernemerschap en de bedrijfsontwikkeling.

Contactgegevens

Cottonwood Technology Fund
Hengelosestraat 541
7521 AG Enschede
www.cottonwood.vc

Contactpersonen:

Vragen over Seed Capital?

Neem contact met ons op

Info in English

Bent u tevreden over deze pagina?