Green Deal

Meer artikelen
plantenkas TNO

Nederland kiest voor groene groei. Economische groei die rekening houdt met de leefomgeving en duurzame ontwikkeling. Met de Green Dealaanpak geeft het kabinet ruimte aan vernieuwende initiatieven uit de samenleving om de transitie naar een duurzame economie te versnellen.

Bij de uitvoering van duurzame initiatieven lopen bedrijven, medeoverheden en groepen burgers soms tegen barrières aan. De Green Dealaanpak is er om die weg te nemen. De rol van de overheid hierbij varieert per initiatief: van het wegnemen van belemmeringen in wet- en regelgeving en het toegankelijk maken van netwerken tot het ondersteunen van toegang tot de kapitaalmarkt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse Zaken bij de uitvoering van Green Deals.
 
De Green Deals hebben een doorlooptijd van gemiddeld 2 tot 3 jaar. Centrale thema’s zijn energie, voedsel, water, grondstoffen, biodiversiteit, mobiliteit, biobased economy, klimaat en bouw. Green Deals inspireren bij voorkeur ook anderen en maken de weg vrij voor volgende duurzame initiatieven. Zo zorgen Green Deals samen voor brede navolging en impact.

Meer weten over Green Deals?

Wilt u weten of uw initiatief kans maakt om voor een Green Deal in aanmerking te komen? Of heeft u andere vragen? De Rijksoverheid biedt op verschillende manieren ondersteuning.

  • Op de website van de Green Deals vindt u aanvullende, relevante Green Deal informatie: www.greendeals.nl
  • Elke Green Deal heeft een factsheet, waarin staat wat de deal inhoudt en welke afspraken zijn gemaakt. Bekijk deze via www.greendeals.nl
  • Via de Green Deal nieuwsbrief houden we u op de hoogte. U kunt zich aanmelden via e-mail.

Succesvolle voorbeelden Green Deals

Hieronder vindt u twee video's met succesvolle voorbeelden van Green Deals. De eerste focust op gelijkspanning, biobased grondankers en hoe scheepvaart de afvalketen sluit. De tweede is Engelstalig en zet de eerste internationale grondstoffen Green Deal centraal (North Sea Resources Roundabout - NSSR).

Service menu right